Getty Images
Feljton Sean Penn

Madonna, Robin, Charlize, Scarlett, a sad i lijepa Leila: Holivudskom buntovniku žene ne mogu odoljeti

Američki glumac, dobitnik dva Oscara, jednako poznat po ulogama kao i po nasilnim ispadima i burnom ljubavnom životu, napokon se smirio: uoči šezdesetog rođendana oženio se treći put, za 32 godine mlađu Leilu George, i tako dokazao da nikad nije prestao vjerovati u ljubav.

Kada je 17. kolovoza ugasio šezdeset svjećica na svojoj rođendanskoj torti, holivudska zvijezda Sean Penn nije se žurio otvoriti darove. Znao je da je najljepši dobio samo nekoliko tjedana prije, točnije 30. srpnja, kada je njegova nova ljubav, američko-australska glumica Leila George (27), obećala da će biti s njim u dobru i zlu sve do kraja života. Par se vjenčao nakon turbulentne četverogodišnje veze, koju su nekoliko puta prekidali i obnavljali, a odabirom svadbenog slavlja glumac je još jednom pokazao da ne mari za društvene norme.

- Imali smo Covid-vjenčanje. Kod kuće smo bili samo mi, moje dvoje djece i njezin brat, a matičar je cijeli obred odradio putem Zooma - opisao je dvostruki oskarovac svoje vjenčanje s 32 godine mlađom suprugom, kćeri svojih kolega i vršnjaka Grette Scacchi (60) i Vincenta D’Onofrija (61). I dok je većina čestitala supružnicima, nadajući se da je Penn konačno našao pravu ženu s kojom će se skrasiti, zlonamjernici su komentirali da je ovo samo novo predvidljivo poglavlje u njegovu burnom životu. Naime, jednako po glumačkom talentu, društvenoj angažiranosti i nagloj naravi, holivudski zavodnik poznat je po burnom ljubavnom životu.

instagram
Vjenčanje iz vedra neba dogodilo se s nedavno...

Tko je nova gospođa Penn? Nakon Madonne i Robin Wright glumac oženio 32 godina mlađu kolegicu

Na crnoj listi

Mnogo je toga Sean Penn naslijedio od oca, glumca i redatelja Lea Penna, kojem su polovicom prošloga stoljeća predviđali veliku glumačku karijeru, no do uspjeha nije došlo zbog antikomunističke histerije u SAD-u. Odbor za antiameričku djelatnost senatora Josepha McCarthyja odlučio je od ljevičara i “crvenih” očistiti i Hollywood, no Leo Penn, premda nikada nije bio komunist, odbio je odati svoje prijatelje. Zbog toga je poput mnogih drugih filmaša došao na crnu listu i nitko ga nije želio angažirati na filmu.

Stoga se okrenuo televiziji gdje je počeo režirati - i to vrlo uspješno.

Pedesete su bile prekretnica i u ljubavnom životu tate Penna. Nakon pet godina braka razveo se 1952. od glumice Olive Deering, a pet godina kasnije vjenčao se s njezinom kolegicom Eileen Ryan, koja je nastupala u najpopularnijim TV serijalima pedesetih i šezdesetih godina, kao što su bili “Bonanza” i “Marcus Welby MD”. Bitnija od karijere ipak joj je bila obitelj pa je gotovo dva desetljeća zamrznula karijeru kako bi se brinula o njihova tri sina - prvi se rodio Sean Justin Penn, pa Christopher 1965. te Michael 1968. godine.

Djetinjstvo 'na kotačima'

Kako Leo Penn nije imao stalan posao, obitelj se često seljakala po mjestima u dolini San Fernando u Californiji: od Hollywooda do Woodland Hillsa. Kad je otac dobio angažman za režiranje nekoliko zapaženih televizijskih djela i napokon skinuo ljagu “državnog neprijatelja” s imena, skrasili su se u Malibuu, gdje je Sean pohađao srednju školu Santa Monica i postao zagriženi surfer.

U gradiću na obali Pacifika sprijateljio se s vršnjacima iz filmskog svijeta.

Prvi susjed Pennovih bio je glumac Martin Sheen te se Sean družio s njegovim sinovima Carlosom i Emiliom, koji su se kasnije proslavili kao Charlie Sheen i Emilio Estevez. Razigranom trojcu uskoro se pridružio još jedan budući glumac, Rob Lowe, koji doduše nije dolazio iz filmske obitelji, ali je išao s njima u istu srednju školu. Uz zajedničke nestašluke, četvorka je nerijetko oponašala ono što se događalo oko njih pa su se zafrkavali snimajući kućne filmove na superosmici.

AT CLOSE RANGE, Mary Stuart Masterson, Sean Penn, 1986, (c) Orion/courtesy Everett Collection
©Orion Pictures Corp/Courtesy E
Karijeru je počeo graditi još kao tinejdžer...

Želio je biti odvjetnik

Iako se pred profesionalnim kamerama pojavio još kao 14-godišnjak, kada je u serijalu “Mala kuća u preriji”, čijih je nekoliko epizoda režirao njegov otac, dobio malu ulogu uz svoju majku, tijekom tinejdžerskih dana prijateljima je govorio da želi postati odvjetnik. No, nakon srednje škole nije otišao na fakultet, već se pridružio kazališnoj skupini Los Angeles Repertory Company.

Kao i svi nadobudni mladci, počeo je s dna: čistio je kazalište, pomagao postavljati scenografiju i obavljao svakakve sitne poslove samo da bi mogao izbliza učiti od onih koji su ga fascinirali.

I naučio je: uz satove glume te promatranja drugih glumaca dobio je još nekoliko uloga na televiziji, nakon čega je zaključio da zanat valja dodatno ispeći pa se 1980. otputio u New York, gdje je dobio i prvu značajniju ulogu, i to u predstavi “Heartland”. Mnogo kasnije priznao je da nije bio osobito zadovoljan svojom glumom, no uloga u predstavi ipak mu je donijela prvi zapaženiji filmski angažman - u “Pobuni u vojnoj akademiji”, u kojoj je glumio uz Timothyja Huttona i Toma Cruisea. Hutton je s tim filmom bio nominiran za Zlatni globus, no Penn i Cruise su bili veći dobitnici - holivudski šefovi prepoznali su ih kao nadolazeće zvijezde.

Uslijedio je niz hvaljenih uloga, poput napušenog surfera Jeffa Spicolija koji je u tinejdžerskom klasiku “Zlatno doba u Ridgemontu” popularizirao uzrečicu “dude” i maloljetnog delinkventa Micka u zatvorskoj drami “Opasni momci”. Popularnost je sve više stjecao kao pripadnik Brat Packa, skupine tinejdžera, uglavnom odraslih u Hollywoodu, čiji su roditelji mahom i sami bili filmaši, a zajedno su sredinom osamdesetih glumili u popularnim tinejdžerskim filmovima.

Predvodnici neobuzdane skupine, kojoj su ime dali novinari kao asocijaciju na Sinatrin Rat Pack iz šezdesetih, bili su njegovi stari prijatelji Emilio Estevez i Rob Lowe. Ipak, vrlo brzo se Penn počeo odvajati od njih, čemu su pridonijele i njegove nove ljubavi.

Singer Madonna and actor Sean Penn on the set of the film 'Shanghai Surprise', Hong Kong, February 12th 1986. (Photo by Dave Hogan/Getty Images) *** Local Caption ***
Getty Images
Madonna i Sean Penn vjenčali su se nakon šest mjeseci veze...


Uzbudljiv ljubavni život

Šarmantna crnka Elizabeth McGovern, s kojom je 1984. glumio u filmu “Utrka s mjesecom”, toliko ga je očarala da se nakon samo nekoliko tjedana poznanstva odlučio na zaruke. No, mladenačka strast brzo je splasnula i par se razišao nakon nepune godine zajedničkog života.

Mediji su njihovu vezu pratili s mnogo zanimanja, što je glumca jako ljutilo, a tada nije mogao ni zamisliti da najgore tek dolazi.

Dvije godine stariju pjevačicu Madonnu upoznao je u veljači 1985. na snimanju spota za njezinu pjesmu “Material Girl”. Iako je ona tada formalno bila djevojka glazbene zvijezde Princea, nije odoljela šarmu holivudskog buntovnika i par je samo tri mjeseca kasnije objavio zaruke. Ljubavna romansa pop-kraljice i nadolazeće filmske zvijezde izazvala je pomutnju u medijima, a smirivanju situacije nimalo nije pomogao temperamentni Penn.

Pod opsadom paparazza postao je osoba nevjerojatno “kratkog fitilja” i počeo upadati u sve češće i sve žešće sukobe s nasrtljivim snimateljima. Prilikom posjeta Nashvilleu toliko je izgubio živce da je jednom od paparazza bacio kamen u glavu, zbog čega je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora, a dok je s Madonnom u Macauu snimao dramu “Šangajsko iznenađenje”, koju su kasnije kritičari prozvali jednim od najlošijih filmova godine, jedva je izbjegao optužnicu za pokušaj ubojstva nakon što je sa zaštitarom na devetom katu nebodera naguravao fotografa i prijetio mu da će ga baciti s balkona.

'Kratkog fitilja'

Nasilni ispadi nisu zabrinjavali Ma­­donnu, koja se pristala udati za njega nakon samo šest mjeseci veze. Obred održan 16. kolovoza 1985. na imanju kalifornijskog multimilijardera Kurta Ungera u Malibuu bio je organiziran uz iznimne mjere osiguranja. Zaštitara je bilo više nego uzvanika, ali to kao da je samo još više izazvalo paparazze. Uzvanici su teško mogli razgovarati međusobno zbog zaglušujuće buke što su je stvarali helikopteri koje su unajmili fotografi ne bi li iz zraka snimili nešto od svečanosti. Sean Penn je na kraju pucao u zrak ne bi li ih preplašio, a za svaki slučaj, ako su piloti zabunom pomislili da su pucnji dio slavlja, na pjeskovitom dijelu imanja napisao im je poruku krupnim slovima - “Fuck You”.

Znam da mi nitko neće povjerovati, ali ja sam zapravo sramežljiva osoba.

- Užasavam se toga da netko kopka po mojem životu i zbog toga sam, vjerojatno, uvijek odavao dojam arogantne i prgave osobe. Možda je to razlog zbog kojeg se u društvu osjećam nelagodno i zato uvijek pijem kad sam među ljudima - godinama kasnije priznao je glumac.

Teško je to podnosio

Nakon burnog vjenčanja uslijedio je burni brak. Početnu strast ubrzo je zamijenila slijepa ljubomora. U podrumu njihova doma u Malibuu Penn je napravio streljanu i omiljena razbibriga mu je bila gađati uvećane portrete supruginih bivših ljubavnika - glazbenika Princea, producenta Jellybeana Beniteza te odvjetnika i novinara Johna F. Kennedyja mlađeg. U nizu incidenata, među ostalim, premlatio je glazbenika Davida Wolinskog, Madonnina prijatelja koji se usudio zagrliti je izvan noćnog kluba, a jednom je i pijan s pištoljem uhodio njezina bivšeg dečka Bobbyja Martineza.

- Seanov krhki macho ego je bio povrijeđen. Madonna je bila popularnija od njega, zarađivala je više novca, a onda su i mediji počeli pisati da je u vezi s komičarkom Sandrom Bernhard. To nije mogao izdržati - rekao je neimenovani izvor u biografiji “Madonna Unauthorized” Christophera Andersena.

Ni pjevačica nije bila nježna biljka, znala mu se suprotstaviti, pa se par vječno svađao.

Nakon jednog od njegovih nasilnih ispada, kada je pretukao statista koji ga je neovlašteno fotografirao na snimanju, osuđen je na 32 dana zatvora. Na presudu se nije žalio. Štoviše, pohvalio se kako je “napokon imao vremena pročitati nekoliko dobrih knjiga”, a odluku suda da se mora podvrgnuti liječenju zbog nemogućnosti kontrole bijesa i sklonosti opijanju, otklonio je - sudski psihijatar. U svojem je nalazu, naime, istaknuo kako Penn nije nasilnik niti alkoholičar. I glumac je dodatno pojasnio:

- Nisam ovisnik. Jednostavno volim piti. A što se nasilja tiče, moram priznati da sam u posljednje vrijeme izvrgnut pritiscima koje nije lako podnijeti.

MALIBU;CALIFORNIA: Actor Sean Penn and his girlfriend Robin Wright with their baby daughter Dylan at their residence in Malibu, California. (Photo by Michael Tighe/Donaldson Collection/Getty Images)
Getty Images
S Robin je često znao pokazivati svoju mračnu stranu, ali su imali i divnih razdoblja...

Nije dugo trajalo

Iako se tih dana naveliko pisalo kako je znao biti grub i prema supruzi, stigme bračnog nasilnika riješio se 2015. kada je tužio novinara koji ga je svrstao među njih. U dokazivanju nevinosti najviše mu je pomogla bivša supruga.

- Naše su svađe bile žestoke, ali Sean me nikada nije udario, vezao ili na neki drugi način fizički ozlijedio - svjedočila je kraljica popa na sudu.

Ipak, takvo je stanje bilo neodrživo i njihov se brak urušio kao kula od karata. Prvi zahtjev za razvod ona je podnijela u prosincu 1987., sljedeći tjedan se predomislila i povukla ga, no bilo je očito da se bliži kraju. On se doista i dogodio u siječnju 1989. kada je ponovno zatražila razvod, a ovaj put se i odselila iz njihova zajedničkog doma.

Razvod Penna nije uništio, već je, naprotiv, procvjetao i privatno i poslovno.

Nakon što mu je Madonna okrenula leđa, u sljedećih nekoliko godina snimio je neke od svojih najboljih filmova (“Stanje milosti”, 1990., “Carlitov način”, 1993., te “Odlazak u smrt”, 1995.), a započeo je i novu ljubavnu vezu - sa šest godina mlađom glumicom Robin Gayle Wright, koju su tada hrvatski gledatelji poznavali po ulozi psihički labilne Kelly u sapunici “Santa Barbara”. Iako o novoj vezi nije želio ništa reći, na Pennu se vidjelo da ga je ona smirila, osobito nakon što je postao otac. U travnju 1991. rodila se kći Dylan Frances, a dvije godine kasnije sin Hopper Jack, koji je dobio ime po Pennovim prijateljima, glumcima Dennisu Hopperu i Jacku Nicholsonu.

/Hopper Jack Penn, Sean Penn and Dylan Penn
'The Last Face' premiere, 69th Cannes Film Festival, France - 20 May 2016,Image: 286213526, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia
David Fisher / Shutterstock Edit
Penn ima predivnu djecu i jako ih rado pokazuje i daje im potporu

Pusta obećanja

Starih navika ipak se teško riješiti, što je glumac pokazao nastavivši uživati u noćnim izlascima i alkoholu. Kad bi pio, što nije bilo rijetko, onda bi se i svađao s Robin, a prepirka bi znala završiti i naprasnim prekidom veze - samo da bi se nekoliko dana kasnije pomirili. Glumici je bila puna kapa pa ga je 1995. otjerala iz njihova doma. Isprva nije previše očajavao, mogao je piti bez njezina prigovaranja, a uspio je i zavesti pjevačicu Jewel, no ipak se sljedeće godine pokunjeno vratio i zamolio za oprost. Vjenčali su se u travnju 1996., a glumac je obećao da su divlji dani iza njega.

- Prije sam mogao piti cijelu noć i ujutro normalno funkcionirati, a sad mi je sve teže vratiti se u normalu. Ako sam cijeli dan mrzovoljan, onda time kradem vrijeme koje mogu provesti s djecom, a to ne želim učiniti - objasnio je Sean Penn.

Bojeći se za sigurnost svoje djece, što se posebno intenziviralo nakon što su dva kriminalca opljačkala Robin upavši u njezin automobil dok je s djecom čekala na semaforu, odlučili su se preseliti iz Malibua te su novi dom pronašli u mnogo mirnijem okrugu Marin, sjeverno od San Francisca.

- Živim sasvim obično. Ne volim premijere i družim se s ljudima kojima je draže otići u bar na uglu nego u restoran Spago - govorio je glumac tih dana.

Smireni život donio mu je i najplodnije dane u karijeri.

ALL THE KING'S MEN, Sean Penn, James Gandolfini, 2006. ©Columbia Pictures/courtesy Everett Collection
©Columbia Pictures/Courtesy Eve
Uvijek je pomno birao filmove i zato je vlasnik dva Oscara

Već je 1995. prvi put nominiran za Oscara, za ulogu osuđenika u filmu “Odlazak u smrt”, a uslijedio je impozantni niz s romantičnom dramom “She’s So Lovely” za koju je dobio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu, dramom “Lijek za nesanicu” za koju je nagrađen na festivalu u Veneciji te hvaljenim ulogama u “Igri” i “Tankoj crvenoj liniji”. Na tom je valu i drama Clinta Eastwooda “Mistična rijeka”, u kojoj je 2004. za ulogu bivšeg kriminalca kojem ubiju kćer dobio Oscara.

- Ako glumci nešto znaju, osim da nikada nije postojalo oružje za masovno uništenje, to je da ne postoji “najbolja gluma” - rekao je preuzimajući pozlaćeni kipić, pokazavši svoj karakteristični ponizni stav prema glumi, ali i društvenu angažiranost, što je naslijedio od oca Lea.

Osim što je prosvjedovao protiv rata u Iraku, pomagao je stradalima u ratnim i prirodnim katastrofama.

Primjerice, u rujnu 2005. otputovao je u New Orleans, koji je tada teško stradao u uraganu Katrina, a 2010. organizirao je dopremu lijekova i medicinske pomoći na Haiti gdje je katastrofalni potres odnio tisuće života.

PETIONVILLE, HAITI - APRIL 10:  Actor Sean Penn carries belongings of a shelter camp resident as they are prepared to be relocated to a new camp April 10, 2010 in Petionville, Haiti. Residents of the Petionville Club camp are being relocated to a new camp at Corail Cesselesse due to risks of flooding and landslides at the current location.  (Photo by Lee Celano/Getty Images)
Getty Images
Iako je buntovan, često je znao pokazati svoje dobro srce i pomoći onima kojima je to najpotrebnije

Podsmijehivali su im se

Humanitarne akcije i filmski uspjesi, poput režije filma “U divljini” 2007., te godinu kasnije i drugi Oscar - za ulogu u drami “Milk”, kao da su bile samo distrakcija od sve većih problema u privatnom životu. Šuškanja o bračnom krahu postajala su sve glasnija, sve dok Robin nije 2007. podnijela tužbu za razvod, a onda je iznenada promijenila mišljenje i povukla je. Kad je na godinu dana ponovno učinila isto, pa se opet predomislila, njihov razvod postao je predmet podsmijeha.

Par se ipak razveo 22. srpnja 2010., prijateljski se dogovorivši oko skrbništva nad djecom, a kao i kod prijašnjih ljubavnih raskida Penn nije dugo očajavao. Ubrzo su ga počeli povezivati s 24 godine mlađom manekenkom Jessicom White, a zatim i s njenom češkom kolegicom Petrom Nemcovom. Nekoliko mjeseci bio je i u vezi s glumicom Scarlett Johansson, a potom se 2013. doznalo da je u vezi s oskarovkom Charlize Theron.

Charlize Theron, Sean Penn at arrivals for MAD MAX: FURY ROAD Premiere, TCL Chinese 6 Theatres (formerly Grauman''s), Los Angeles, CA May 7, 2015. Photo By: Dee Cercone/Everett Collection
Dee Cercone/Everett Collection
Ljubav mu uvijek zakuca na vrata i to ne samo jednom...

- Sve se nekako odigralo prirodno. Godinama smo bili prijatelji, a onda sam odjednom bila u nečemu što čini moj život boljim, što će vam potvrditi svi koji me poznaju - rekla je Theron kad je 2014. govorila o njihovoj romansi. Penn ju je početkom 2015. čak i zaprosio, ali jednako brzo kako je buknula, njihova se ljubav ugasila.

Nakon raskida holivudski je buntovnik već 2016. zaveo godinu mlađu Leilu George. Zbližili su se na snimanju audioknjige “Bob Honey Who Just Do Stuff”, koju je pod pseudonimom Pappy Pariah napisao sam Penn. Ni ta veza nije bila idilična, par je nekoliko puta prekidao, ali se i mirio. Upravo je posljednji prekid bio ključan jer se glumac prepao da bi ga ona doista mogla napustiti, pa se itekako potrudio da je opet osvoji i odvede pred oltar.

Njegovi se prijatelji nadaju da će ovo doista biti treća bračna sreća u njegovu životu.

Chris Penn and Sean Penn looking around brick wall in a scene from the film 'At Close Range', 1986. (Photo by Orion/Getty Images)
Getty Images
U filmu ‘Izbliza’ glumio je s bratom Chrisom.

Njegova najveća trauma

Među najvećim životnim traumama za Penna je svakako bila smrt njegova mlađeg brata Chrisa. Također cijenjeni glumac iznenada je preminuo 24. siječnja 2006., u 41. godini. Mediji su nagađali da je smrt nastupila zbog prekomjerne doze opijata, no obdukcija je utvrdila da se radilo o ‘atipičnoj srčanoj bolesti’.


Čitajte i:

Baš su zaljubljeni: Sean Penn s 32 godine mlađom djevojkom u rijetkom večernjem izlasku

Ena Begović: Dva desetljeća bez glumačke dive koja se najviše od svega bojala baš vožnje

Ne ide sve uvijek kako želiš: Ona je najbolji dokaz da u životu možeš imati sve, a ipak biti nesretan

Novi miljenik Hollywooda: 'Bili smo tako siromašni da nam je mikrovalna pećnica bila nedostižan san'

Novi grad, novi krevet: Žene je volio jednako kako usnu harmoniku i gitaru, ali su ga skupo stajale

Žene mijenjao kao čarape, a ni sada kada se bliži stotoj ne odustaje od strasti

Linker
19. travanj 2024 18:57