Zamisliti blagdane bez vanilin šećera, cimeta, kakaa, pudinga i čokolade, gotovo je nezamislivo. A kad se svi ti okusi i mirisi stope u fine i sočne torte, malo će čije nepce ostati ravnodušno. Ako premišljate što pripremiti ili želite ideju više, donosimo četiri provjerena i isprobana recepta koji će ovaj Božić i Novu godinu učiniti posebnima.
TORTA MARJOLAINET - kraljica blagdanskog stola
Ova izvorno francuska slastičarska delicija prava je zimska kraljica okusa. Tortu je osmislio poznati francuski kuhar Fernard Point početkom 20. stoljeća, a ovo je originalni i isprobani recept. Za pripremu torte trebat će vam oko dva sata, nije jednostavna, ali trud se itekako isplati. Okusi badema, lješnjaka, ganaša i fine kreme od vanilije, oduševit će i najizbirljivija nepca.
Sastojci za 4 kore:
8 bjelanjaka 100 grama lješnjaka (proprženih i samljevenih) 100 grama lješnjaka (proprženih i samljevenih) 200 grama šećera |
Sastojci za ganaš od čokolade:
250 grama vrhnja za šlag 250 grama čokolade |
Sastojci za kremu od vanilije:
500 mililitara slatkog vrhnja 150 grama šećera 50 grama pudinga od vanilije 8 žumanjaka |
Sastojci za nugat:
50 grama badema 50 grama lješnjaka 100 grama šećera 3 žlice vode |
Za ukrašavanje:
100 grama listića badema i lješnjaka |
PRIPREMA:
Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg te dodati propržene i samljevene lješnjake i bademe. Peći u limu veličine 32x44 cm na 150 C, 45 minuta. Kada se dobro ohladi, izrezati na četiri jednaka dijela.
Ganaš od čokoalde:
Čokoladu pažljivo otopiti na pari, dodati vrhnje za šlag i spojiti u kremu.
Krema od vanilije:
U hladno vrhnje za šlag umiješati puding, miješati dok ne provri, pa skinuti s vatre. U drugoj posudi umiješati šećer i žumanjke te umiješati u puding. Smjesu podijeliti na dva dijela. Bademe i lješnjake popržiti 10-ak minuta na 150 stupnjeva dok ne postanu zlatno žućkasti. U međuvremenu u maloj posudi ugrijati tri žlice vode i šećer dok ne promijene boju u tamno žutu, bez mješanja. Bademe i lješnjake staviti na papir za pečenje i preliti preko njih karamelizirani šećer. Pričekati nekoliko minuta da se ohladi, pa sve samljeti u multipraktiku. Pola nugata dodati u kremu od vanilije, a ostalo sačuvati za ukrašavanje.
Sastavljanje torte:
Sastaviti tortu s rashlađenim sastojcima. Prvi sloj je ganaš, zatim sloj kreme od vanilije, zatim vanilija sa nugatom. Cijelu tortu premazati ganašem od čokolade. Sa strane tortu ukrasiti listićima od badema, a na vrh staviti ostatak ganaša.
FUDGE CHEESCAKE
Prava zimska torta, punog okusa čokolade, kakaa i sira. Idealna je za sve koji vole brownie, ali u profinjenoj, zahtjevnijoj priči. Za pripremu ove torte trebat će vam oko dva sata, a u hladnjaku je možete čuvati pet dana. No teško je vjerovati da neće nestati već za dan, dva...
Sastojci za biskvit:
120 grama brašna 4 žlice kakaa 2 žlice šećera 1 vanilin šećer 12,5 dekagrama maslaca 2 žlice mlijeka |
Sastojci za žutu kremu:
50 dekagrama krem sira 10 dekagrama šećera 1 vanilin šećer 2 jaja |
Sastojci za čokoladnu kremu:
25 dekagrama čokolade za kuhanje 25 dekagrama maslaca 4 jaja 10 dekagrama šećera 6 dekagrama brašna |
PRIPREMA:
Manji kalup za torte obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite maslac i sve sastojke umijesite rukom u jednolično tijesto te ga rasporedite na dno kalupa. Pecite 15 minuta ili dok tijesto ne dobije ravnomjernu mat boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Za žutu kremu dobro ocijedite i izradite sir te mu dodajte šećer i jaja. Rasporedite po ohlađenom biskvitu. Dok pripremate čokoladnu kremu stavite u hladnjak, a pećnicu smanjite na 160 stupnjeva. Za čokoladnu kremu otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dodajte jaja, šećer i na kraju brašno te promiješajte samo žlicom. Prelijte preko smjese od sira i stavite peći na 160 stupnjeva 50-60 min, dok gornja korica ne počne lagano pucati. Dobro ohladite u hladnjaku prije serviranja. Volite li da čokolada bude mekanija, servirajte već prvi dan, a volite li tvrđu, pričekajte sutradan.
TORTA S TRI VRSTE ČOKOLADE
Sastojci:
1 jaje 2 žlice brašna 2 žlice šećera malo praška za pecivo 1 žlica kakaa 4 žlice mlijeka 150 grama tamne čokolade 150 grama mliječne čokolade 150 grama bijele čokolade 3 žumanjka 6 decilitara vrhnja za šlag 2 žlice ruma 4 žlice mlijeka |
Priprema:
Od jaja, brašna, šećera i kakaa napraviti biskvit, izliti ga u kalup za torte i ispeći. Nauljiti obruč kalupa da se krema ne lijepi. Izmiksati šlag od 2 dcl vrhnja za šlag. Otopiti tamnu čokoladu na pari, dodati u nju jedan žumanjak predhodno izmješan sa 2 žlice ruma i miješati na pari nekoliko minuta dok smjesa ne postane glatka. Čokoladu umješati u šlag i izliti kremu u kalup i staviti u frižider na pola sata da se krema stisne. Isto ponovite s mliječnom čokoladom i s bijelom čokoladom (u žumanjak ide po 2 žlice mlijeka). U mliječnu čokoladu se može umjesto mlijeka staviti 2 žlice likera od naranče.
BOBANOVA TORTA
Tako jednostavna, a tako posebna. Ova će torta oduševiti sve koje vole dobar spoj čokoladnog biskvita te okusa džema od bobičastog voća. Vrlo je jednostavna za pripremu i ne zahtjeva poznavanje složenijih slastičarskih tehnika tako da je može pripremiti gotovo svatko.
Sastojci:
6 bjelanjaka 6 žutanjaka 12 dekagrama šećera 12 dekagrama čokolade za kuhanje pola prašak za pecivo 1 mala tegla džema od borovnice ili šumskog voća 1/2 litre vrhnja za šlag šlag fix 2 vanilin šećera |
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva, pripremiti kalup promjera 26 cm. Istući bjelanjke sa 12 dag šećera u čvrsti i sjajni snijeg. Posebno istući žutanjke s pola praška za pecivo. Na pari otopiti 12 dag čokolade za kuhanje te je umiješati u smjesu od žutanjaka i praška za pecivo. U to dodati tučene bjelanjke ( lagano ih umijesati špatulom ). Peći u kalupu koji ste prethodno namazali masnoćom i lagano posuti brašnom - 30 do 35 minuta. Biskvit će se jako dignuti, a kada ga izvadite će pasti. Ne brinite, tako to treba biti. Kada se pečeni biskvit spusti, premažite ga džemom. Istucite slatko vrhnje ( po želji mozete dodati krem fix i malo šećera u prahu ili samo 2 vanilin šećera ), te premažite ohlađenu tortu.
Inspiraciju za nikad slađe odbrojavanje do Božića potražite u adventskom kalendaru na www.coolinarika.com/slatkiblagdani!