PROVJERENI RECEPTI

BLAGDANSKE SLASTICE KOJE VOLIMO: Četiri torte kojima baš nitko neće moći odoljeti!

Donosimo provjerene recepte koji će oduševiti vašu obitelj i prijatelje: predlažmo torte kojima nitko neće odoljeti.
 Getty Images/iStockphoto

Zamisliti blagdane bez vanilin šećera, cimeta, kakaa, pudinga i čokolade, gotovo je nezamislivo. A kad se svi ti okusi i mirisi stope u fine i sočne torte, malo će čije nepce ostati ravnodušno. Ako premišljate što pripremiti ili želite ideju više, donosimo četiri provjerena i isprobana recepta koji će ovaj Božić i Novu godinu učiniti posebnima.

TORTA MARJOLAINET - kraljica blagdanskog stola

Ova izvorno francuska slastičarska delicija prava je zimska kraljica okusa. Tortu je osmislio poznati francuski kuhar Fernard Point početkom 20. stoljeća, a ovo je originalni i isprobani recept. Za pripremu torte trebat će vam oko dva sata, nije jednostavna, ali trud se itekako isplati. Okusi badema, lješnjaka, ganaša i fine kreme od vanilije, oduševit će i najizbirljivija nepca.

Sastojci za 4 kore:

8 bjelanjaka
100 grama lješnjaka (proprženih i samljevenih)
100 grama lješnjaka (proprženih i samljevenih)
200 grama šećera

Sastojci za ganaš od čokolade:

250 grama vrhnja za šlag
250 grama čokolade

Sastojci za kremu od vanilije:

500 mililitara slatkog vrhnja
150 grama šećera
50 grama pudinga od vanilije
8 žumanjaka

Sastojci za nugat:

50 grama badema
50 grama lješnjaka
100 grama šećera
3 žlice vode

Za ukrašavanje:

100 grama listića badema i lješnjaka

Piece of peanut cake with chocolate and whipped custard cream on wooden table background with christmas decorations, sweet dessert food, top view
Getty Images/iStockphoto

PRIPREMA:

Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg te dodati propržene i samljevene lješnjake i bademe. Peći u limu veličine 32x44 cm na 150 C, 45 minuta. Kada se dobro ohladi, izrezati na četiri jednaka dijela.

Ganaš od čokoalde:

Čokoladu pažljivo otopiti na pari, dodati vrhnje za šlag i spojiti u kremu.

Krema od vanilije:

U hladno vrhnje za šlag umiješati puding, miješati dok ne provri, pa skinuti s vatre. U drugoj posudi umiješati šećer i žumanjke te umiješati u puding. Smjesu podijeliti na dva dijela. Bademe i lješnjake popržiti 10-ak minuta na 150 stupnjeva dok ne postanu zlatno žućkasti. U međuvremenu u maloj posudi ugrijati tri žlice vode i šećer dok ne promijene boju u tamno žutu, bez mješanja. Bademe i lješnjake staviti na papir za pečenje i preliti preko njih karamelizirani šećer. Pričekati nekoliko minuta da se ohladi, pa sve samljeti u multipraktiku. Pola nugata dodati u kremu od vanilije, a ostalo sačuvati za ukrašavanje.

Sastavljanje torte:

Sastaviti tortu s rashlađenim sastojcima. Prvi sloj je ganaš, zatim sloj kreme od vanilije, zatim vanilija sa nugatom. Cijelu tortu premazati ganašem od čokolade. Sa strane tortu ukrasiti listićima od badema, a na vrh staviti ostatak ganaša.

FUDGE CHEESCAKE

Prava zimska torta, punog okusa čokolade, kakaa i sira. Idealna je za sve koji vole brownie, ali u profinjenoj, zahtjevnijoj priči. Za pripremu ove torte trebat će vam oko dva sata, a u hladnjaku je možete čuvati pet dana. No teško je vjerovati da neće nestati već za dan, dva...

Sastojci za biskvit:

120 grama brašna
4 žlice kakaa
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
12,5 dekagrama maslaca
2 žlice mlijeka

Sastojci za žutu kremu:

50 dekagrama krem sira
10 dekagrama šećera
1 vanilin šećer
2 jaja

Sastojci za čokoladnu kremu:

25 dekagrama čokolade za kuhanje
25 dekagrama maslaca
4 jaja
10 dekagrama šećera
6 dekagrama brašna

Chocolate Cheesecake with Toasted Almonds -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images/Vetta

PRIPREMA:

Manji kalup za torte obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite maslac i sve sastojke umijesite rukom u jednolično tijesto te ga rasporedite na dno kalupa. Pecite 15 minuta ili dok tijesto ne dobije ravnomjernu mat boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Za žutu kremu dobro ocijedite i izradite sir te mu dodajte šećer i jaja. Rasporedite po ohlađenom biskvitu. Dok pripremate čokoladnu kremu stavite u hladnjak, a pećnicu smanjite na 160 stupnjeva. Za čokoladnu kremu otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici, dodajte jaja, šećer i na kraju brašno te promiješajte samo žlicom. Prelijte preko smjese od sira i stavite peći na 160 stupnjeva 50-60 min, dok gornja korica ne počne lagano pucati. Dobro ohladite u hladnjaku prije serviranja. Volite li da čokolada bude mekanija, servirajte već prvi dan, a volite li tvrđu, pričekajte sutradan.

TORTA S TRI VRSTE ČOKOLADE

Sastojci:

1 jaje
2 žlice brašna
2 žlice šećera
malo praška za pecivo
1 žlica kakaa
4 žlice mlijeka
150 grama tamne čokolade
150 grama mliječne čokolade
150 grama bijele čokolade
3 žumanjka
6 decilitara vrhnja za šlag
2 žlice ruma
4 žlice mlijeka

Priprema:

Od jaja, brašna, šećera i kakaa napraviti biskvit, izliti ga u kalup za torte i ispeći. Nauljiti obruč kalupa da se krema ne lijepi. Izmiksati šlag od 2 dcl vrhnja za šlag. Otopiti tamnu čokoladu na pari, dodati u nju jedan žumanjak predhodno izmješan sa 2 žlice ruma i miješati na pari nekoliko minuta dok smjesa ne postane glatka. Čokoladu umješati u šlag i izliti kremu u kalup i staviti u frižider na pola sata da se krema stisne. Isto ponovite s mliječnom čokoladom i s bijelom čokoladom (u žumanjak ide po 2 žlice mlijeka). U mliječnu čokoladu se može umjesto mlijeka staviti 2 žlice likera od naranče.

BOBANOVA TORTA

Tako jednostavna, a tako posebna. Ova će torta oduševiti sve koje vole dobar spoj čokoladnog biskvita te okusa džema od bobičastog voća. Vrlo je jednostavna za pripremu i ne zahtjeva poznavanje složenijih slastičarskih tehnika tako da je može pripremiti gotovo svatko.

Sastojci:

6 bjelanjaka
6 žutanjaka
12 dekagrama šećera
12 dekagrama čokolade za kuhanje
pola prašak za pecivo
1 mala tegla džema od borovnice ili šumskog voća
1/2 litre vrhnja za šlag
šlag fix
2 vanilin šećera

Black forest cake, Schwarzwald pie, dark chocolate and cherry dessert on a white wooden background
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva, pripremiti kalup promjera 26 cm. Istući bjelanjke sa 12 dag šećera u čvrsti i sjajni snijeg. Posebno istući žutanjke s pola praška za pecivo. Na pari otopiti 12 dag čokolade za kuhanje te je umiješati u smjesu od žutanjaka i praška za pecivo. U to dodati tučene bjelanjke ( lagano ih umijesati špatulom ). Peći u kalupu koji ste prethodno namazali masnoćom i lagano posuti brašnom - 30 do 35 minuta. Biskvit će se jako dignuti, a kada ga izvadite će pasti. Ne brinite, tako to treba biti. Kada se pečeni biskvit spusti, premažite ga džemom. Istucite slatko vrhnje ( po želji mozete dodati krem fix i malo šećera u prahu ili samo 2 vanilin šećera ), te premažite ohlađenu tortu.

Inspiraciju za nikad slađe odbrojavanje do Božića potražite u adventskom kalendaru na www.coolinarika.com/slatkiblagdani!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:18