EVO KAKO JU ISPRIČATI

NAJLJEPŠA BOŽIĆNA SLATKA PRIČA: S nikad ukusnijim minjonima, muffinima i torticama!

Predlažemo tri jednostavna, a savršena recepta za prekrasne i elegantne minjone, muffine i tortice  koje će na blagdanskom stolu biti pravi slatki elegantni ukras.

Želite li ovih blagdana, uz već tradicionalne slastice, ispričati posebnu slatku priču, pravo je vrijeme da razmislite o minjonima, muffinima, torticama – tim malim delicijama koje će posebnu pažnju plijeniti elegantim izgledom i profinjenim okusom. Ove slatke vizure najčešće se pripremaju kada ukućane i goste želimo impresionirati dojmljivim izgledom kolača. Na Božićnom stolu donijet će razigranost i svjetski dašak jer ovi fini kolačići izvorno dolaze iz Francuske i Amerike. Izvorno kreirani u Parizu pod imenom petit four, minjoni su kolačići koji se u toj kulinarskoj velesili služe u svečanim prigodama.

Postoje stotine recepata i verzija minjona, a sve ih treba krasiti posebnost, umjetnost u oblikovanju i okusu. Moraju se topiti u ustima, biti skladnog oblika, mogu biti nadjeveni različitim kremama, a prekriveni čokoladnom glazurom, marcipanom ili fondanom. Osim pokrova, za privlačan izgled minjona u ukrašavanju možete koristiti, primjerice, čokoladnu kremu. Bez obzira spremaju li se na engleski ili američki način, muffini su prave slatke zvijezde novih generacija. Pripremiti ih se može na milijun načina, sa raznim dodacima i punjenjima, a isto tako i ukrasiti. Sve je prepušteno vašoj slastičarskoj mašti i volji. Isto je i s torticama – koje možete kreirati doslovno iz glave, kombinirajući razne biskvite, kreme ili preljeve.

Predlažemo tri jednostavna, a savršena recepta za prekrasne i elegantne minjone, muffine i tortice koje će na blagdanskom stolu biti pravi slatki elegantni ukras.

Bijeli minjoni

Sastojci:

Za biskvit:

120 grama maslaca
160 grama šećera
4 jaja1 žlica kiselog vrhnja
70 grama glatkog brašna
¼ vrećice praška za pecivo
100 grama lješnjaka
3 žlice kakaa u prahu

Za nadjev:

150 grama džema od marelica
rum ili maraskino
200 grama fondanta

rows of coloured italian mignon cakes on a glass stand
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Izmiješajte pjenasto maslac sa šećerom, zatim umiješajte žumanca. Kad smjesa postane dovoljno pjenasta, dodajte kakao, vrhnje, brašno izmiješano s praškom za pecivo, mljevene lješnjake i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pleh (vel. 40×30 cm) obložite namašćenim papirom i pospite brašnom, zatim izlijte smjesu i stavite peći na 200°C oko 25 minuta. Pečeni biskvit ohladite, razrežite na dva dijela. Jedan dio premažite džemom od marelica, koji ste prethodno malo zagrijali i dodali mu ruma ili maraskina. Pokrijte drugim dijelom biskvita i dobro pritisnite. Zatim odozgo tanko premažite džemom od marelica. Pripremite fondant prema uputi na pakiranju, tanko razvaljajte i prekrijte biskvit. Narežite na male kocke i stavite u zamrzivač na pola sata.Ohlađene kockice umočite u glazuru od bijele čokolade i ostavite da glazura očvrsne.Umiješate li u glazuru od bijele čokolade malo tamne čokoladne glazure, dobit ćete zanimljiv mramorni izgled minjona. Minjone ukrasite po želji gotovim ukrasima i poslužite u papirnatim košaricama

Muffini punjeni kokosom

Sastojci:

Dolcela muffini s okusom kokosa
1 jaje
100 ml ulja
150 ml vode
150 ml mlijeka
kokos brašno za ukrašavanje

Priprema:

Uputa za pripremu kreme: U 150 ml hladnog mlijeka dodajte sadržaj vrećice i žlicom miješajte dok se krema ne zgusne (1-2 minute). Ova krema će vam poslužiti za punjenje muffinsa. Uputa za pripremu tijesta: Mješavinu za tijesto uspite u posudu i dodajte jaje, ulje i vodu te miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete glatku smjesu (2-3 minute/ maksimalna brzina). U 12 kalupa, koje ste prethodno posložili na pladanj za pečenje, žlicom ravnomjerno raspodijelite tijesto tako da kalupi budu ispunjeni do trećine (otprilike jedna žlica). Na tijesto stavite jednu vrhom punu žličicu pripremljene kreme te kremu prekrijte ostatkom tijesta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Muffine možete ukrašavati kremomom te preliti čokoladom ili posipati Dolcela kokos brašnom.

Božićne tortice

Za tijesto:

1 1/3 šalice brašna T-850
½ šalice fino mljevenih badema
1 ½ žličica praška za pecivo
¼ žličice cimeta (https://www.podravka.hr/proizvod/cimet-secer/ )
¼ žličice vanilije u prahu
¼ žličice soli
2/3 šalice sojina mlijeka
1/3 šalice suncokretova ulja
½ šalice smeđeg šećera

Za kremu:

1 šalica maslaca
½ šalice kakaa
2/3 šalice sirovog smeđeg šećera
1-2 žlice vrhnja
24 blanširana badema ili nekoliko žlica listića badema (za ukrašavanje)

Priprema:

Zasebno promiješajte suhe i tekuće sastojke pa ih nježno povežite u glatku smjesu. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalupiće za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku dopola napunite smjesom. Nakon 15 minuta čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Izvadite iz kalupa i ohladite. Dok se tortice hlade, napravite kremu. U mlincu za kavu sameljite smeđi šećer . Ako kakao ima grudica, prosijajte ga. Pomiješajte samljeveni šećer s kakao prahom. U visoku zdjelu stavite biomargarin pa ručnim mikserom miješajte sve dok ne dobijete glatku kremu, a zatim, i dalje miksajući, polako dodajte kakao i šećer. Strpljivo miješajte; ako vam se čini da će krema biti previše suha (to ovisi o margarinu), dodajte žlicu-dvije sojina mlijeka ili vrhnja. Još kratko miksajte. Morate dobiti glatku kremu koja se lako maže. Ako koristite cijele bademe, blaširajte ih u vreloj vodi pa im ogulite opnu. Svaki se badem lako prepolovi u dva listića. Na ohlađene tortice špricom ili žlicom obilno nanesite kremu pa ukrasite bademima. Uživajte u svakom sočnom zalogaju bogatih cupcakesa!

Prije nego li krenete u pripremu blagdanskih slastica inspiraciju potražite na www.coolinarika.com/slatkiblagdani te sa svojim receptima sudjelujte u nagradnom natječaju i osvojite slatke nagrade!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:11