INFOGRAFIKA

OŠTAR RUB: Sve vrste noževa koje svaki kuhar amater mora imati u svojoj kuhinji!

Najvažniji alat u kuhinji je upravo kuhinjski nož. Ako se odlučite svoju kuhinjsku ladicu opskrbiti s kvalitetnim noževima, istina, morati ćete izdvojiti poveću količinu novca, ali nećete požaliti.
 Getty Images/iStockphoto

Svaki ozbiljan kuhar, i to ne samo profesionalac, mora imati dobar nož. Ili bi barem trebao. Dobri noževi će vam trajati godinama, a ako s njima postupate savjesno, perete ih na pravilan način i oštrite biti će vam najbolji prijatelji u kuhinji. Nikad ne stavljajte noževe u preilicu za posuđe. Treba ih prati u toploj vodi s malo deterdženta i odmah ih osušiti kuhinjskom krpom. Uvijek režite na pravoj dasci za rezanje. Nikad ne režite na staklu, kamenu ili keramici. Kako bi oštrica vašeg noža preživjela što duže, najbolje je nož upotrebljavati na drvenoj dasci ili plastičnoj podlozi za rezanje. Noževe je potrebno oštriti svaki put kad primijetite da im oštrica nije jednako oštra kao i inače, a svakako jednom u tri mjeseca. Lako ćete zapamtiti da treba naoštriti nož ako ih budete oštrili na prvi dan zime, proljeća, ljeta i jeseni. Gurnete li nož u ladicu, to ga može oštetiti, ali još je opasnije to što se možete porezati dok ga vadite. Stoga su najbolje rješenje drveni blokovi koji stoje na radnoj površini ili magnetske trake koje se lijepe na zid i s kojih noževi vise. Osim što ćete tako sačuvati njihove oštrice, noževi će vam uvijek biti pri ruci.

Postoji puno vrsta noževa, svi imaju svoju unaprijed zadanu primjenu, a mi vam donosimo ovu sažetu infografiku sa sedam vrsta noževa koje morate imati u svojoj kuhinji, a od kojih je najvažniji upravo nož za meso!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:29