SVE VRSTE ČAJA

POSTOJI VIŠE OD 1500 VRSTA ČAJEVA, A SVAKO NEPCE BIRA SVOJ NAJDRAŽI OKUS: Evo zašto je čaj najpopularniji napitak na svijetu!

Da ga pripremite potrebne su dvije, tri minute, no uživati u njemu možete sat ili dva, a možda i više...
 Getty Images/iStockphoto

Pripremiti šalicu čaja mnogima je vjerojatno najjednostavnije što mogu napraviti. Dovoljno je u filtar vrećicu preliti prokuhanom vodom, pričekati desetak minuta i najomiljeniji i najzdraviji napitak na svijetu je gotov. Da ga popijete trebate još minutu, dvije. Ili sat ili dva, a možda i više. Jer čaj nije samo napitak, on je trenutak opuštanja, povod za druženje, potpora vježbanju, saveznik kad smo prehlađeni, umorni, pod stresom, kad nas nešto boli. Već tisućama godina vjerujemo da čaj liječi, o njegovoj su djelotvornosti provedene brojne studije, a i da nisu, pili bi ga pouzdajući se u tradiciju.

Getty Images/iStockphoto

Dobrih razloga za šalicu čaja dnevno je uistinu mnogo. Stručnjaci kažu da će tein u čaju otkloniti umor i pospanost te poboljšati raspoloženje, a napominju i da osvježavajući učinak čaja traje znatno dulje nego li od kave. Posebno važna značajka čaja je što pozitivno djeluje na crijevnu flora koja diktira čak 70 posto imuniteta. Neke vrste čajeva pomoći će pri mršavljenju, a neki vas riješiti želučanih tegoba. Iznimno je važno da prije pripreme čaj zadrži sva svoja svojstva. Birate li čaj u filtar vrećicama važno je da su upakirane u aroma omotače koji čuvaju miris i okus čaja do pripreme, poput onih Podravkinih jer samo tako najbolje od čaja pretočit će se u vašu šalicu.

Evo što je dobro znati o najomiljenijim vrstama čaja!

Zeleni čaj: brojne su studije dokazale kako polifenoli zelenog čaja imaju izražen antioksidativni učinak i uvelike pomažu očuvanju mladolikosti. Ovaj čaj ubrzava metabolizam, štiti od moždanog i srčanog udara, prevenira pojavu dijabetesa, pomaže kod grlobolje i zubobolje. Redovito ispijanje zelenog čaja, između ostalog, pomaže borbi protiv raka.

Čaj od kamilice: ima umirujuće djelovanje, koristi se za ublažavanje stresa, protiv tjeskobe, razdražljivosti, psihičke iscrpljenosti i nesanice. Istraživanja su pokazala da ovaj čaj pomaže suzbijanju bakterije stafilokok i gljivice kandide. Također je potvrđeno da čaj od kamilice ima izuzetnu djelotvornost kod grčeva, upalnih problema, kod menstrualnih bolova i grčeva. Snižava temperaturu, pomaže kod prehlade i hunjavice, čuva zdravlje kože i sprječava njeno prerano starenje. Uvelike se koristi u tretmanima ljepote. Preporuka je piti ga s medom, a ne s šećerom.

Closeup on camomile tea bag on stone substrate
Getty Images/iStockphoto

Čaj od šipka: uz kamilicu najpopularniji čaj u Hrvatskoj. Najčešće se koristi za osnaživanje imuniteta, liječenje gripe i prehlade te suzbijanje upala. Čisti dišne putove i olakšava disanje. Koristan je kod probavnih tegoba i mučnine. Snagu zahvaljuje velikoj količini vitamina C.

Čaj od brusnice: već stoljećima se koristi protiv infekcija mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćnih putova. Potvrđeno je da osobito snažno djeluje protiv bakterija Escherichia coli i Helicobacter pylori te gljivice Candida albicans. Prevenira arteriosklerozu, srčane bolesti i neke vrste raka. Pospješuje probavu te pomaže kod artritisa i reumatizma. Usporava procese starenja, jača memoriju i osnažuje organizam.

Čaj od metvice: najčešće se koristi kao sredstvo u tretiranju loše probave: grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem dijelu dišnih putova, a nerijetko se preporuča kao sredstvo protiv nesanice. Koristi se i za poboljšanje apetita.

Cup of green teaVery shallow dof
Getty Images

Crni čaj: za mnoge jedini pravi čaj. Svojim punim i snažnim okusom ovaj čaj čini svakodnevni ritual ispijanja posebnim užitkom. Zbog visokog sadržaja kofeina u odnosu na ostale čajeve izvrsna je zamjena za kavu. Njegova intenzivna aroma može se ublažiti dodatkom malo mlijeka.

Šljiva: omiljeno voće izvrstan je izbor u okusu čaja. Iznenađujući spoj mješavine bilja i voća odličan je način nadoknade prijeko potrebne tekućine organizmu u svakoj prilici. Zimi se pije topao ili vruć, dok je ljeti odličan kao hladan napitak.

Jabuka uz dodatak cimeta: neodoljiv i prepoznatljiv zimski miris cimeta kombiniran s voćnim okusom jabuke idealan je za hladne dane. Plod jabuke bogat je voćnim kiselinama pa zajedno s mirisnim cimetom čini čaj karakteristično slatkastog okusa kojeg nije potrebno dodatno zaslađivati. Bogata aroma čini duge zimske večeri toplijima i ljepšima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:03