TRENUTAK ODMORA

ODLIČNA MJESTA ZA ČAJ: Pet kafića u kojima možete popiti stvarno dobru šalicu čaja!

Za čaj treba odvojiti vrijeme. Ponekad se ispija uz glazbu, ponekad uz dobru knjigu, a ponekad dok sjedimo u potpunoj tišini.
 Tomislav Kristo / CROPIX

EVO GDJE POPITI ŠALICU STVARNO DOBROG ČAJA!

Samovar - Riječka manufaktura finih čajeva

Samovar Facebook page

Samovar je jedinstven riječki tea shop koji nudi preko 150 vrsta čaja iz cijelog svijeta poput Kine, Japana, Šri Lanke, Koreje, Brazila i južne Afrike, ali i autorske mješavine. Želja im je svima prenijeti ljubav prema kvalitetnim čajevima i užitak ispijanja istih. Samovar je u isto vrijeme i tea shop s autorskim mješavinama, a u ponudi su im i suvenirski čajevi, poput licitarskog čaja, čaja na kravatu ili čaja Lungo mare, posvećenog Opatiji. Nude i riječke čajeve kao što su Riječka dizalica (posvećeno industrijskoj baštini) ili Fiumanka (čaj za mornare), a u planu je i otvaranje čajane u centru Rijeke.

Jing Yuan Tea House

Zagreb, 010217.
Jing Yuan kuca caja u Ilici 109 u kojoj se mogu kusati cajevi na tradicionalan nacin. Ritual pripreme i pijenja caja pripremio je Alex Wang.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Bračni par Wang na prvi se pogled zaljubio u Hrvatsku, točnije u Zagreb, još 2014. kad su putovali u Dubrovnik. Došli su iz Šangaja i odlučili razveseliti skrivenu šačicu zaljubljenika u čaj malom čajanom u zagrebačkoj Ilici. Čajnik za recimo dvoje ljudi stoji oko 30 kuna, dok cijena za posebne vrste čajeva ipak dolazi do 50-ak kuna. Wangovi potječu iz Kine, a u kineskoj filozofiji su jin i jang dvije oprečne sile koje su zapravo komplementarne. Stoga vjeruju sljedeće: Jin je utjelovljen u ženi, on je sila kojoj je potrebna toplina, dok se jang utjelovljuje u muškarcu i predstavljen je kao sila koja daje toplinu. Kako bi postigle ravnotežu, ženama izvrsno prija crveni, crni i oolong čaj koji ima cvjetnu notu i time prirodnu slatkoću, dok muškarcima prijaju zeleni, žuti i bijeli čaj.

Caffe Bar Finjak

Caffe bar Finjak Facebook page

Caffe Bar Finjak u zagrebačkoj Vlaškoj ulici je bar jedinstvenog ambijenta uređenog antiknim predmetima sa daškom nekih prošlih vremena. Baš savršen za dobru šalicu čaja. Prostor obiluje mnoštvom predivnih dekorativnih, ali i funkcionalnih elemenata, vrlo ležerno i nepretenciozno stvarajući dojam prostora u kojem svatko želi provesti svoje vrijeme u ugodnoj atmosferi. Vizualno raskošan, prostor eklektično spaja mnoge različite stilove. Ako ste ljubitelji kave, ovdje možete popiti zaista dobru, ali ako posjetite Finjak nikako nemojte preskočiti njihovu selekciju kvalitetnih francuskih čajeva koju ćete ispiti uz vaše omiljene keksiće.

Quahwa

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: ledeni caj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Na broju devet zagrebačke Tesline ulice smjestio se lokal i mala pržionica kave naziva Quahwa. Quahwa ipak nije samo kafić, nego i mala pržionica kave te kuća latte arta, ali i mjesto gdje možete popiti dobru šalicu čaja! U ponudi imaju vrhunske čajeve, a jedan od najboljih svakako je matcha čaj (Posebna vrsta zelenog čaja koji se melje u jako sitan prah. Može se koristiti u izradi sladoleda i deserata. Matcha prah je puno skuplji od ostalih vrsta zelenog čaja i teže ga je pronaći.), koji su počeli koristiti i u kreiranju kave.

Pixie Espresso bar

Pixie Espresso bar Facebook page

Pixie Espresso bar se smjestio u zagrebačkoj Horvaćanskoj ulici. Osim odličnog interijera koji obiluje gramofonskim pločama, oduševit će vas i ponuda čajeva kojom raspolažu. Možete iskušati Budilicu, Trešnjevački čaj, Čaj za jugo, kao i Sencha pure green tea. U Pixie Espresso baru će vas uputiti koliko ga dugo treba držati u vodi. Cijena čajeva je oko 14 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:07