Medenjaci, kiflice, kuglice, breskvice.... mirisni i puni okusa vanilije, cimeta, kakaa, badema u svaki dom unose najljepši božićni ugođaj. U bilo koji kraj Hrvatske da došli, svako mjesto ima svoj omiljeni božićni kolačić koji se često već stotinama godina priprema u blagdanske dane. U sjevernoj se Hrvatskoj tako najčešće pripremaju kuglof, medenjaci s raznim začinima, breskvice, vanilin kifle, medvjeđe šape, a u sitnim kolačima primorskog dijela zemlje dominiraju oni s grožđicama, suhim smokvama (smokvenjaci), rogačima, limunima, narančama (aranzini) i bademima.
Kod pripreme sitnih kolača najvažnije je strpljenje i preciznost u oblikovanju jer, osim što moraju biti ukusni, sitni kolači trebaju biti privlačni oku – baš da ih se poželi pojesti nekoliko za redom. Nakon priprema sitne je kolačiće najbolje držati u metalnim posudama s poklopcem jer , ako se ne pojedu odmah, ondje mogu biti spremljeni i tjedan, dva. Najljepše i najprivlačnije kod sitnih kolačića je što ih doista možete pripremiti i ako niste poznavatelj složenijih slastičarskih tehnika; sve što trebate je malo dobre volje, prstohvat inspiracije i dobar recept. Donosimo nekoliko prijedloga za blagdanske kolačiće koji će vas osvojiti na prvu.
VANILIN KIFLICE
Klasik bez kojeg su blagdani nezamislivi. Iskusne domaćice savjetuju da priredite dvostruku smjesu pa će ih biti dovoljno od Božića do Nove godine. Ti kolačići od prhkog tijesta mogu biti s dodatkom oraha, badema, kokosa, lješnjaka – sve ovisi koji vam je okus najdraži. Sasvim je sigurno da će, dok ih pripremate, kuća poprimiti najfiniji miris vanilije na kojem će vam zavidjeti svi susjedi...
Sastojci:
250 grama glatkog brašna 210 grama maslaca 100 grama mljevenih oraha, badema ili lješnjaka 70 grama šećera 1 vanilin šećer 1 bjelanjak 2 žllice vrhnja šećer u prahu u koji se „uvaljaju“ pečene kiflice |
Priprema:
Izmrviti hladan maslac u brašno, dodati šećer, vanilin šećer, mljevene orahe, bjelanjak i vrhnje te brzo zamiješati tijesto i fromirati ga u kuglu. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti na odmori u hladnjaku najmanje jedan sat. Dobro je imati hladne ruke jer je tako oblikovanje kiflica lakše. Stavljajte ih na papir za pečenje s odmakom oko pola centimetra. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i kiflilce pecite 15-ak minuta. Svaku kiflicu uvaljajte u šećer u prahu, i to dok su još vruće.
BRESKVICE
Malo zahtjevniji sitni kolač bez kojega je u mnogim krajevima teško zamisliti Božić, ali i ostale svečane prigode. Zahtijeva dosta vremena, preciznosti i strpljenja i ne oprašta greške u postupku. Recept se prenosi s generacije u generaciju i gotovo da svaki ima svoj poseban recept i tajnu. Predlažemo provjereni recept po kojem ćete dobiti 70-ak kuglica.
Sastojci za tijesto:
50 dekagrama brašna (pola glatkog, pola oštrog) 2 jaja 20 dekagrama šećera 10 dkg svinjske masti 10 dkg maslaca 1 vanilin šećer |
Za punjenje:
mrvice koje ste izdubili puna šaka mljevenih, prethodno tostiranih lješnjaka 15 dekagrama čokolade za kuhanje 10 dekagrama maslaca ili margarina 7 dekagrama šećera u prahu 3 žlice mekanog pekmeza od marelice 1/2 žličice ruma ili arome ruma |
Za namakanje i valjanje:
2,5 decilitra mlijeka, aroma jagode 15 dekagrama kristal šećera 1 vanilin šećer |
Priprema:
Miješati mikserom šećer , vanilin šećer i jaja u pjenastu smjesu, potom dodati mast i maslac koji ste neko vrijeme držali na sobnoj temperaturi. Postepeno dodavati brašno. Tijesto potom kratko promijesite rukama. Dobit ćete prilično mekano, ali kompaktno tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će postajati sve mekanije. Dobro bi bilo da tijesto odmori barem pola sata. Oblikovati male kuglice koje slažite na lim prekriven papirom za pečenje u malo većim razmacima jer će se prilikom pečenja breskvice nadići pa ne bi bilo dobro da se zalijepe jedna za drugu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 180°C. Pečene breskvice moraju biti svijetlo žute površine sa samo nijansu tamnijim rubom pri dnu. Pečene prohlađene polovice oprezno izdubiti oštrim nožićem.
Za punjenje: otopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri. U drugoj posudi posebno pomiješati mrvice koje su vam ostale od dubljenja loptica, lješnjake i šećer u prahu. Čokoladu primiješati toj smjesi, dodati i pekmez i rum pa sve dobro izmiješati. Puniti izdubljene polovice i spajati.
Pripremiti u zdjelici oko 2,5 dl hladnog mlijeka u koje treba dodati 2 žlice arome od jagode. Količina arome ovisi o tome koji intenzitet boje i okusa želite postići. U dublji tanjur pripremiti 15 dag kristal šećera pomiješanog sa vanilin šećerom. Slijepljene polovice kratko umočiti prvo s jedne pa s druge strane u obojano mlijeko i odlagati ih na pladanj. Breskvice ostaviti na pladnju da se prosuše nekoliko sati, pospremiti ih u kutije s poklopcem i čuvati do posluživanja.
ČOKOLADNE KUGLICE
Omiljeni kolačić izuzetno jednostavne pripreme koji možete kreirati doslovno po svom okusu. Mljeveni keksi, rum, čokolada, kokos, bademi... samo su neki od sastojaka koje možete u njih staviti. Evo jednostavnog recepta za inspiraciju.
Sastojci:
100 grama oraha 15 dekagrama čokolade za kuhanje 100 grama šećera 1 bjelanjak velika žlica kakaa u prahu po želji, malo voćne rakije čokoladne mrvice za ukrašavanje |
Priprema:
Mljevenim orasima dodati naribanu čokoladu i ostale sastojke. Sve izmiješati da se dobije homogena masa. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u šećer ili čokoladne mrvice. Ostaviti preko noći da se suše u hladnijoj prostoriji. Kuglice mogu dugo stajati, a najbolje ih je čuvati u kutiji obloženoj celofanom na hladnom mjestu.
MEDENJACI
Na stotine recepata, savjeta i malih trikova upleteno je u slatku priču o medenjacima. Nema tko ih ne voli, a svatko voli neki drugi okusni trenutak u njima. Neki moraju odstajati desetak dana nakon pripreme, neki se mogu odmah jesti i tope se u ustima. Donosimo recept za baš takve medenjake čija priprema nije prezahtjevna.
Sastojci:
150 grama ulja, možete koristiti i neku drugu masnoću poput svinjske masti 150 grama šećera 150 grama meda 360 grama mekog brašna 1 cijelo jaje dva prstohvata sode bikarbone cimet ili cimet šećer po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti orahom na vrhu |
Priprema:
Rešetku u pećnici stavite na najgornje. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. Lim obložite papriom za pečenje. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na lim, malo stisnite svaku kuglicu dlanom, ostavljajte razmake od nekoliko centimetara između svake. Ukoliko želite na vrh svakog medenjaka stavite orah. Ukoliko ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, ukoliko ćete raditi manje, pecite manje. Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti. Nemojte ih prepeći, oni se van pećnice još malo stvrdnu.
Inspiraciju za nikad slađe odbrojavanje do Božića potražite u adventskom kalendaru na www.coolinarika.com/slatkiblagdani!