SAVRŠENO LJUBE AJVAR I MALIDŽANO

VIDEO RECEPT: Nepravedno zapostavljene šmarne koje ne moraju biti samo slatke!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Je li i vama vaša baka pripremala šmarne za užinu?

Tradicionalno se šmarne (ili šmarn) pripremaju na slatko, posute s malo šećera ili poslužene s džemom. U nekim kućanstvima se služe i s kompotom od šljiva. Šmarne su zapravo carski drobljenac, a možete ih poslužiti u jednom komadu (nalik palačinkama) ili ih u tavici, dok se peku, možete usitniti žlicom kako biste dobili manje komade. Legenda kaže kako su šmarne nastale tako što dvorskom kuharu na dvoru cara Franje Josipa palačinke nisu uspjele, te ih je on natrgao (izdrobio), dodao suhe grožđice i orašaste plodove, zašećerio i poslužio kao potpuno novi desert. Carski drobljenac će vas omamiti svojim mirisom, bilo da ga radite na slano ili na slatko.

Mi smo se ovaj put odlučili na slanu verziju, napravili ovaj nepravedno zapostavljen tradicionalni recept i poslužili ga s malidžanom.

Trebat će vam:

200 ml mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
100 g glatkog brašna
maslac za premazivanje tave
teglica malidžana (koju ćete slistiti cijelu)

Zagreb, 031117. 
Jela sa prilozima Bakina tajna koje je pripremila Andrea Cukrov.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Priprema:

Od mlijeka, jaja, soli i brašna umutite tijesto kao za palačinke, ali gušće. Na tavici zgrijte maslac i izlijte tijesto kao da pečete deblju palačinku. Šmarn pecite na laganoj vatri dok se ne počne karamelizirati s donje strane. Okrenite ga i nastavite ga peći na laganoj vatri dok ne uhvati boju i s druge strane. Poslužite ga uz malidžano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:31