Kuhinje svijeta

Kineska kuhinja: spoj kuhinja različitih naroda

Sad kada znate što pojesti i sa čime vašu klopu zaliti, isprobajte povrtne rolice, slavne kineske pržene rezance Chow Mein te slatko kiselu piletinu s rižom!
 Getty Images/iStockphoto

Kineska kuhinja nam je postala sve sviše poznata, iako se u našim krajevima još uvijek smatra prilično egzotično. Vjerojatno ste isprobali kineska specijalitete poput proljetnih rolica, pohanog sladoleda ili jela sa svježom ribom i morskim plodovima. Ono što vjerojatno niste znali o kineskoj kuhinji jest to da se ona, između ostalih, dijeli na kantonsku, šangajsku, pekinšku, anhui, hunan…

Seafood and fresh vegetables with noodles.
Getty Images/iStockphoto

Kineska kuhinja predstavlja kuhinju svih naroda koji u Kini žive i zbog toga je tome tako! Tako je pekinška kuhinja karakteristična po mesu pečenom na ražnju i tjestenini (rezancima), šangajska po smeđem šećeru i jelima od ribe i morskih plodova.

General tso chicken recipe with fried rice.  The general tso chicken is fried with sauce, sesame seed and green onion garnish.  The fried rice contains soy, carrots, peas, and egg.  the plate of general tso chicken on a table with a red napkin and in the background are the open Chinese takeout food boxes.  General tso chicken is a common meal found at most Chinese restaurants.
Getty Images/iStockphoto

Hunanska kuhinja je poznata po iznimno velikim količinama riže, a kantonsku kuhinju karakteriziraju jela pripremljena u woku. Ovo se odnosi i na rižu i na sitno sjeckano povrće i meso koje se također priprema u woku. Ono što je karakteristično za kinesku kuhinju jest to da namirnice uvijek sjeckaju na komade veličine zalogaja te je termička obrada namirnica prilično kratka.

Shrimp and Beef Stir Fry with Noodles -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images/iStockphoto

Kina je također domovina čaja te je čaj, uz svilu i porculan, jedan od glavnih proizvoda za izvoz. Rituali ispijanja čaja u Kini su nešto što se mora iznimno poštovati, a vama su svakako poznati zeleni i crni čaj. Što se žestokih pića tiče, Kinezi ih preferiraju u odnosu na, recimo, pivo i vino.

Pork roast with rice noodles, carrots, zucchini, garlic, ginger, green onions, with rice vinegar, soy sauce and sesame oil.
Getty Images/iStockphoto

Premda, vino vole piti u društvu. Općenito, kineska vina se rade ili od žitarica poput prosa ili riže i imaju manje od 20 posto alkohola, dok su bijela vina puno jača.

Sad kada znate što pojesti i sa čime vašu klopu zaliti, isprobajte povrtne rolice, slavne kineske pržene rezance Chow Mein te slatko kiselu piletinu s rižom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:54