Promo

Talijanska kuhinja nam je svima draga!

Da ne ostanemo pri tome da je Italija samo pizza i tjestenina, isprobajte ljetni recept za minestrone juhu, bruschette s povrćem i njoke s mediteranskim povrćem.
 Getty Images/iStockphoto

Talijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih diljem svijeta, a nama Hrvatim posebno. Smatra se kako je Marco Polo, iz Kine donio špagete koje su danas zaštitni znak upravo talijanske kuhinje. Tjestenina je zavladala talijanskim stolom, vrlo često ju pripremaju samo s umakom od rajčice ili mesnim umakom, a nazive vrlo često dobiva po talijanskim gradovima kao na primjer špageti bolognese (Bologna) ili špageti milanese (Milano).

Fresh spaghetti carbonara

Neupitno je da su Talijani najpoznatiji po tjestenini i, naravno, pizzi. Smatra se kako je najpoznatija pizza na svijetu, Margherita, nastala 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia posjetila Napulj i tamošnjeg pizza majstora zamolila da joj pripremi svoj specijalitet. On joj je pripremio pizzu nadjevenu rajčicom, bosiljkom i mozzarellom. Ove tri boje podsjećaju na talijansku zastavu, a kraljica se oduševila te je ta pizza po njoj i dobila ime.

Talijansku kuhinju karakteriziraju kvalitetna vina i maslinovo ulje, kao i svježe namirnice. Italija je mediteranska zemlja okrenuta moru u kojoj se ne vrti sve oko tjestenine. Talijanska kuhinja iznimno cijeni i svježu ribu i morske plodove. Radi se o mediteranskoj kuhinji koja je prilično zdrava.

Recepti za tjesteninu su bezbrojni i danas imamo brojne umake, one jednostavne i one kompliciranije. Rižoto je također vrlo popularan, kao i njegov način pripreme koji uključuje polaganu pripremu dodavanjem temeljca malo pomalo.

Italian risotto with grilled shrimps and saffron.
Getty Images/iStockphoto

Da ne ostanemo pri tome da je Italija samo pizza i tjestenina, isprobajte ljetni recept za minestrone juhu, bruschette sa satarašom i njoke s mediteranskim povrćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:09