NOVE IDEJE

STVARNO DOBRI TRIKOVI: Tri načina kako vam teglica ajvara može spasiti nedjeljni ručak!

Nedjeljni ručak bez stresa!

Nedjeljni ručak u sebi ima neku svečanu konotaciju. Na sam spomen nedjelje i ručka vezuju se i pojmovi obitelji, posluživanja nekog malo boljeg jela, druženje i zajedništvo bar što se tiče kulture ovih prostora. Iako bi bliski ljudi uvijek trebali biti s vama za stolom kako biste podjelili svoje dogodovštine, razmišljanja i naravno finu klopu, zbog ubrzanog načina života takav oblik druženja počeo se svoditi na jedan dan, a sve češće i na manje od toga pa izrada nedjeljnog ručka vrlo često zna postati stresna. Donosimo vam par načina kako spasiti stvar s teglicom ajvara, smanjiti stres i, na koncu, provesti zaista kvalitetno vrijeme s vašim najmilijima!

U hladnjaku nemate povrća, a jede vam se rižoto

Red pepper risotto with Parmesan and rocket
Getty Images/iStockphoto

Bez panike! Ono što će vam trebati jest par žličica ajvara. Možete napraviti rižoto kojemu je ajvar glavni sastojak, ali možete dodati i omiljeno meso. Postupak pripreme se ne mijenja. Važno je, kao i uvijek, odabrati dobru rižu, najbolje rižu kratkog zrna, carnaroli, a za hitne slučajeve će poslužiti i arborio. Na malo preprženog luka ćete tostirati rižu i kad počne pucketati odmah joj dodati ajvar te sve podliti omiljenim temeljcem. Rižoto završite maslacem, kako to obično biva i vaš nedjeljni ručak je spašen! Ako umjesto ajvara kupujete malidžano ili možda ljutenicu, možete koristiti i njih.

RECEPT: Pikantni rižoto s teletinom i ljutenicom

Meso vam se ne jede ove nedjelje, a rade vam se ćufte

Spaghetti with meatballs in tomato sauce in a white craft bowl on a grey slate,stone or concrete background.Top view.
Getty Images/iStockphoto

Okruglice su jedno od onih jela koje dobro podnosi začine i dopušta vam da budete kreativni. Isto vrijedi i za umak! Ako želite malo ''začiniti stvar'' napravite umak od ajvara. Nemojte se bojati otići malo u Aziju dodavanjem začina poput curryja, korijandera, čilija, soja umaka... Za umak od ajvara pripremite malo ulja, malo curryja, 7 žlica ajvara i 500 ml vrhnja za kuhanje. Postupak s ćuftama od povrća je isti, kad su pečene, vraćate ih u zagrijani umak. Iskuhavajte ga dok ne postane konzistencije koje želite! Ne morate ajvar koristiti samo u umaku, dodajte ga i u smjesu za ćufte umjesto u umak.

RECEPT: Okruglice od povrća u umaku od rajčice

Sva punjenja ste već prošli, vrijeme je za novo

Overhead shot of roasted pork tenderloin stuffed with sun-dried tomatoes, olives and spinach.
Getty Images/iStockphoto

Nedjeljna pečenka... I ako ste ''zaružili'' u subotu zbog pečenke ćete se dići iz kreveta u nedjelju! Varijacija na temu je bezbroj, kod punjenja zaista možete biti kreativni, ali ako tražite brzo i jednostavno rješenje koje neće razočarati okusom, pokušajte svoju svinjsku/pureću/teleću pečenku napuniti s ajvarom, zarolati i ispeći u pećnici. Meso jednostavno posolite, popaprite, dodajte mu začinsko bilje i maslinovo ulje, premažite ajvarom, zarolajte i pecite kao i obično. Garantiramo vam da će se svi otimati za komad sočne mesne rolade! Ista stvar vrijedi i za ljutenicu ili malidžano, ukoliko njih čuvate u vašoj smočnici.

RECEPT: Pureći file punjen pancetom i malidžanom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:03