NEŠTO SLATKO

DIZANO TIJESTO KAO PROJEKT: Bacite se na izradu krafni od najozloglašenijeg tijesta među svima!

Krapfen on paper
Getty Images/iStockphoto

Krafne se rade od najozloglašenijeg tijesta među svim - dizanog tijesta!

Prati ga zao glas, kometari poput ''Previše se osjeća kvasac!'' ili ''Nikako ne želi lijepo narasti!'' nisu rijetki među kućanicama koje obavezno rade ovu omiljenu slasticu. Ali ne brinite, dizano tijesto nije bauk!

Stack of three german doughnuts jam filled
Getty Images/iStockphoto
 

Ako pažljivo pratite recept i pazite na temperaturu u vašoj kuhinji te imate strpljenja, raditi dizano tijesto će vam biti pravi užitak. Zapravo je stvar vrlo jednostavna. Poštujte kvasac pa će i on vas. Volite ga, pa će i on vas. Kad smo osnove rekapitulirali, možemo se baciti na pripremu omiljenih krafni!

Trebat će vam:

2 jaja
1 žumanjak
600 g glatkog brašna
150 ml toplog mlijeka
2 žlice ruma
1 limun
pekmez od marelica
ulje za prženje

Row of jelly filled doughnuts with powdered sugar on top on the wooden table
Getty Images/iStockphoto
 

Za kvasac:

40 g svježeg kvasca
2 žlice šećera
150 ml toplog mlijeka

 

Izmiješajte izmrvljeni kvasac, šećer i mlijeko i ostavite desetak minuta na toplom mjestu.

Sourdough top view, on wooden table.
Getty Images/iStockphoto
 

Brašno prosijte, a zatim lagano umiješajte jaja, žumanjak i kvasac. Postupno uz miješanje dodajte mlijeko. Na kraju dodajte rum i naribanu koricu limuna. Tijesto treba dobro izraditi kuhačom ili rukom (20-30 minuta) dok se ne počnu stvarati mjehurići i tijesto odvajati od posude.

Baking concept. Flour, milk, butter, yeast and eggs carton on rustic wooden table, cooking ingredients. Unrecognizable woman's hands pov view stir dough. Female chef
Getty Images/iStockphoto

Woman kneading dough.
Getty Images/iStockphoto
 

Ostavite da se tijesto diže na toplome mjestu dok ne udvostruči volumen (oko jedan sat).

Raw dough and flour.
Getty Images/iStockphoto
 

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjen stolnjak, lagano premijesite i pustite da pokriveno odstoji 15-ak minuta.

Yeast dough,raw.Christmas Pastries. selective focus.
Getty Images/iStockphoto
 

Zatim ga valjkom razvaljajte na 1 cm debljine, pa izrezujte krugove čašom ili kružnim rezačem (promjera oko 7 cm). Krafne ostavite da se dižu na toplome mjestu 30-ak minuta.

Rolling Dough for Cinnamon Buns
Getty Images
 

Vintage effect added
Getty Images/iStockphoto
 

Dignute krafne stavljajte pržiti u veću količinu dobro ugrijanog ulja. Pecite pokrivene dok ne dobiju lijepu boju, a zatim maknite poklopac, okrenite ih i pržite dalje otkrivene dok se ne zarumeni i druga strana. Vadite ih šupljikavom lopaticom i stavljajte na upijajući papir.

Krapfen on paper
Getty Images/iStockphoto
 

Na laganoj vatri rastopite pekmez od marelica s 2 žlice vode i malo ohladite. Vrećicu za ukrašavanje napunite pekmezom i pomoću tankog nastavka stavljajte dio pekmeza u krafne. Pospite krafne šećerom u prahu i poslužite uz topli napitak.

Three donut sprinkled with powdered sugar on wooden table on black background closeup. Food background
Getty Images/iStockphoto
 

Ako niste znali!

PRVO I OSNOVNO: u prostoriji u kojoj radite ne smije biti hladno jer inače od krafni neće biti ništa.

Kvasac voli sobnu temperaturu. Neka sve namirnice, kao i posude koje upotrebljavate budu sobne temperature.

Dok čekate da se kvasac ''digne'', nipošto ne smijete dodavati masnoće ili sol u njega jer oni sprječavaju aktivaciju kvasca.

Ako koristite mikser, tijesto za krafne mijesite 15 minuta kako bi se svi sastojci dobro povezali.

Tijesto prilikom prvog dizanja možete ostaviti u toploj prostoriji blizu grijanja ili pak u pećnici s odškrinutim vratima na temperaturi 40 – 50 °C.

Krafne se peku sa svake strane minutu i pol do dvije.

Izdvajamo

Iz drugih medija