StoryEditor
ULTIMATIVNI SAVJETI ZA TJESTENINU

ZLATNA PRAVILA: I najbolji umak pada u vodu ako se pomiješa s loše skuhanom tjesteninom!

Neki će samo odmahnuti rukom i reći da je sve to stara stvar, ali oni koji tek sramežljivo tapkaju po kuhinjskim ormarićima i rade svoje prve samostalne prehrambene korake sigurno će pronaći nešto za sebe.
 Ana-Marija Bujić / Da mi je nešto slatko

Tjestenina je uvijek jednostavno rješenje za brze ručkove i večere. Pridružite li joj neki kompleksniji umak, može biti i vrhunsko predjelo, čak i za svečanije objede. No i najbolji umak na svijetu pada u vodu ako ga pomiješate s loše skuhanom tjesteninom. A kako biste to izbjegli, dovoljno je slijediti nekoliko savjeta.

Vrsta tjestenine

Nije baš sva tjestenina jednaka, isprobajte nekoliko tjesteninu nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Homemade pasta noodles are waiting to be cooked in a pan
Getty Images/iStockphoto
 

Veliki lonac

Tjestenina je razigrana – treba joj mjesta za slobodno kretanje. Jedna od najvećih pogrešaka koje možete napraviti jest staviti tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.

Voda

Sa svih vas strana bombardiraju o važnosti vode – pijte puno vode, voda ovo, voda ono. E, pa niste se ni u slučaju tjestenine izvukli. Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za pola kilograma tjestenine treba vam otprilike 7 l vode. Čini vam se da smo pretjerali? Pitajte Talijane.

 

Sol

U svu tu silnu vodu treba dodati i dosta soli. Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da sol dodate u vodu. Na spomenutih 7 l vode dodaje se jedna žlica morske soli.

Kipuća voda

Prije no što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provre i to zaista jako. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Nakon što dodate tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provre.

Miješanje

Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak min bit će sasvim dovoljno.

 

Ulje 

Posve je nepotrebno. Budete li se pridržavali gore navedenih uputstava, tjestenina se neće lijepiti, a dodatak ulja samo će je učiniti masnijom pa se umak poslije neće dobro uhvatiti za stijenke tjestenine.

Raskuhavanje

Još nešto na što treba paziti. Pridržavajte se uputstava na pakiranju i pazite da tjesteninu ne kuhate predugo. Vjerujemo da to već znate, ali tjestenina treba biti al dente, a najlajkše ćete znati je li gotova ako je kušate.

Ispiranje

Tjesteninu nije potrebno ispirati. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu. Tjesteninu samo procijedite i pomiješajte s umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2020 00:21