Nije kvantna fizika!

Deset savjeta u kuhinji koje bi svatko trebao znati!

 Getty Images/iStockphoto
Nisu nikakva kvantna fizika i lako ćete ih svladati. Problem je što vrlo često odustajemo od detalja koji čine razliku. Uvijek se držite ovih savjeta i sigurno ćete postati još bolji kuhari nego što već jeste!

Držite se ovih zlatnih pravila i svako vaše jelo će biti puno ukusnije!

Ako recept to traži, zaista zapecite vaše meso

Steak in a cast iron pan
Getty Images/iStockphoto

Nemojte oklijevati! Nije bitna boja, već okusi koji se u tom trenutku ispuštaju. Priprema mesa na jakoj vatri će ga karamelizirati izvana i dati mu ultimativni ''umami'' okus. Također, pazite da ne pretrpate tavu jer tako meso nikada neće dobiti divnu smeđu boju.

Da biste omekšali luk potrebno je vrijeme

Rice in a pan for a good risotto
Getty Images/iStockphoto

Prvi korak u većini recepata je upravo dinstanje luka. Nemojte misliti da ga možete dinstati minutu, možda dvije. Kako bi luk divno omekšao trebate mu posvetiti minimalno 15 minuta svaog vremena.

Pileći temeljac je gotovo uvijek najbolji temeljac

broth of chicken or quail in the pan on a wooden background. Vegetables, spices, salt
Getty Images/iStockphoto

Osim ako kuhate za vegetarijance! Većina povrtnih temeljaca često ima intenzivan okus po sušenom bilju, što nije uvijek najbolje rješenje. Pileći temeljac se može koristiti za nebrojeno recepata, od rižota, juha do pripreme crvenog mesa.

Cijenite koru krumpira

Seasoned potato wedges
Getty Images/iStockphoto

U kori se nalazi najviše okusa. Mladi krumpir ne morate guliti ako radite salatu, pečete ga ili radite njoke, jednostavno ga dobro operite. Možda zvuči nevjerojatno, ali osjetit ćete razliku.

Nitko ne voli vlažno tijesto

Asparagus quiche on white wooden surface
Getty Images/iStockphoto

Ovo se odnosi na situacije kada radite quiche ili pite. Tijesto uvijek prije ispecite ''na slijepo'' i zatim u njega ulijte nadjev.

Za sporo kuhanje pažljivo birajte meso

Pork tenderloin roast with potatoes, onions, carrots and herbs
Getty Images

Uvijek birajte svinjsku potkoljenicu ili goveđi rep. Isto vrijedi i za pileće batke i zabatke umjesto bijelog mesa, janjeću vratinu, svinjske obraze umjesto ombola.

Vanilija nije jedini slatki začin

Ground nutmeg in measuring spoon, with un-ground nuts and grater on patterned blue tile ground.
Getty Images/iStockphoto

Vrlo često se automatski pojavljuje u receptima, ali u nekima jednostavno nije potrebna. Ne zaboravite da postoje i muškatni oraščić, cimet ili đumbir.

Bijeli šećer je dosadan

muscovado sugar on old wooden table
Getty Images/iStockphoto

Smeđi šećer će vašim kolačićima s komadićima čokolade ili banana kruhu dati kompleksniji, dublji i zanimljiviji okus.

Ne brinite o temperaturi pećnice

Shot of a young man putting his loaf of bread back into the ovenhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pu/shoots/804513.jpg
Getty Images

Ne morate se zamarati visokom, srednjom ili niskom temperaturom. Ionako većina pećnica radi na različite načine. Ako vam hrana miriše i izgleda gotovo, premda nije prema receptu prošlo točno određeno vrijeme, vjerojatno je gotova. Termometar je ovdje puno korisniji i dati će vam puno precizniji odgovor od temperature u pećnici.

Ali brinite o temperaturi za posluživanje

Italian Food. Hot tasty Lasagna plate served with fresh basil leaf. Selective focus.
Getty Images/iStockphoto

Jaja i jela na bazi mliječnih proizvoda poput fritaje i pudinga od riže su puno ukusnija topla nego kipuća. Isto vrijedi i za musaku ili lazanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 23:31