Hrana za dušu

JAMIE OLIVER: Ništa ne tješi bolje od lazanja, a ovo su trikovi kako da vam ispadnu najbolje!

Ništa ne tješi bolje od lazanja, mekih listova tjestenine sljubljenih s mesnim raguom, povrćem, parmezanom i domaćim bešamelom. Uobičajena je zabluda da je priprema lazanja kod kuće težak i mukotrpan posao. Nije, pogotovo ako se dobro organizirate i neke stvari pripremite prije vremena.

Izvor vijesti: Jamie Oliver Official Website

Mesne lazanje

Za mesni ragu iskoristite ostatke mesa od ručka koji ste imali prethodni dan. Tradicionalni ragu za lazanje se radi od ostataka mesa. Ako ih nemate pri ruci, sporo kuhajte svinjski trbuh ili goveđu potkoljenicu sa celerom, mrkvom, češnjakom i rajčicom. Što meso duže kuhate, to će biti bolje.Također možete koristiti mljeveno meso, poput svinjetine i govedine, začinjeno slaninom, crnim vino i začinima.

Ako želite nešto sasvim drugačije, napravite ragu od pačjeg mesa sa umakom od crnog vina, rajčica, svježeg mažurana i špinata. Takve lazanje posložite s bešamelom i 'pangrattatom', koji je napravljen od krušnih mrvica i začinskog bilja. Umjesto bešamela možete koristiti ricotta sir.

Vegetarijanske lazanje

Vegetarijanske verzije također obiluju uzbudljivim okusima i teksturama, a i brže su za pripremiti. Napravite lazanje sa porilukom, špinatom i tikvicama. Bijeli umak neka vam bude skuta, a tikvice prije ispecite na grillu. Pečeno povrće općenito jako dobro funkcionira u lazanjama, a to uključuje grillane patliđane, papriku, luk, tikvice, bundevu…

Slaganje lazanja

Kada krenete slagati vaše lazanje imajte sve sastojke i umake pri ruci. Koristite svježe listove lazanja jer ih nećete morati prethodno kuhati. Uvijek započnite s umakom od rajčice odnosno raguom od mesa, ako su lazanje mesne. Zatim dodajte red listova lazanja, nakon toga bešamel (ili sir) te još jedan sloj tjestenine. Naizmjenično tako slažite lazanje dok vam ne ponestane sastojaka s time da završite s bešamelom. Na vrh uvijek možete dodati još sira, najbolje mozzarelle.

Pečenje lazanja

Nikako nemojte zaboraviti dobro zagrijati vašu pećnicu na 200 stupnjeva prije pečenja. Najbolje je da lazanje prvo pokrijete aluminijskom folijom prvih 30 minuta pečenja, a zatim ju maknete da se stvori zlatna korica. Pečete ih oko 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 23:29