PET PROVJERENIH NAČINA

KOJU METODU ODABRATI? Evo kako pravilno čuvati začinsko bilje u svom domu!

A evo i što sve možete pripremiti s njim!

Začinsko bilje se može čuvati na različite načine, uključujući sušenje, zamrzavanje ili čuvanje u ulju. Koju od ovih metoda odabrati ovisi o vrsti začinskog bilja i za što to začinsko bilje planirate koristiti. Tržnice su u ovo vrijeme prepune prekrasnog začinskog bilja koje ne samo da je odlično svježe, već savršeno za sve oblike čuvanja kako bismo ga mogli koristiti tijekom cijele godine. Donosimo vam pet načina kako možete čuvati začinsko bilje.

Sušenje začina

Sušenje začinskog bilja ne može biti jednostavnije, a odličan je način da se sačuva peršin, ružmarin, menta, majčina dušica i mnogi drugi začini. No, neke biljke će biti samo puke sjene svoje bivše sebe kada se osuše, jedva vrijedne vremena i truda koje je potrebno da se to učini. Srećom, postoji puno jednostavnijih alternativa, kao što je zamrzavanje i izrada maslaca i octa.

Sušenje je jednostavno, ali zna narušiti okus i miris začina

Sušenje začina po koracima

Korak 1.

Začinsko bilje uberite iz vlastitog vrta sa oštrim škarama ili nožem. Ako ne uzgajate svježe začinsko bilje na svom balkonu ili u svome vrtu, kupite ga na tržnici.

Korak 2.

Operite ga pod laganim mlazom hladne vode.

Korak 3.

Objesite začinsko bilje pomoću kvačica da se dobro osuši od vode.

Korak 4.

Kad se bilje osušilo od vode, zavežite par stabljika u jedan stručak.

Korak 5.

Objesite bilje na suho, mračno, toplo, ne vlažno i dobro ventilirano mjesto.

Korak 6.

Bilje sušite od 1-3 tjedna.

Zamrzavanje začina

Zamrzavanje bilja je jednostavno, čak i ako imate mali zamrzivač. Najjednostavniji način da se zamrzne bilje je tako da ga isjeckanog raširite na pleh, zamrznete preko noći i ostavite zamrznuto bilje u zatvorenim posudama u zamrzivaču za kasniju uporabu. Smrznuto bilje pripremljeno na ovaj način može trajati mjesecima. Za duže skladištenje, možete zamrznuti bilje tako da ga narežete na malene komadiće i zamrznete u kockicama leda. Pesto se također dobro zamrzava, pa tako i njega možete zamrznuti u kockicama leda.

Zamrzavanje je prilično trajna metoda

Tri su glavne tehnike zamrzavanja začina:

1. zamrzavanje u jednom sloju
2. zamrzavanje u kockicama leda
3. zamrzavanje bilja s uljem

Kako zamrznuti bilje?

Korak 1.

Operite svoje začinsko bilje.

Korak 2.

Laganim tapkanjem ga posušite.

Korak 3.

Ostavite ga na plehu preko noći da se u potpunosti osuši.

Korak 4.

Stavite ga u plastične vrećice i izvadite što više zraka iz vrećice.

Maslac sa začinskim biljem

Još jedan odličan način za čuvanje bilja je da ih pretvorite u maslac i zamrznete. Jednu šalicu začinskog bilja umješajte u dvije šalice omekšalog maslaca. Oblikujte ga u valjak pomoću prozirne folije i zamrznite. Kriške biljnog maslaca topite preko povrća, mesa ili ribe.

Maslac izvrsno čuva vrijedne sastojke i aromu začina

Ulje sa začinskim biljem

Ovo je ujedno i odlična alternativa maslacu

Još jedan od vrlo jednostavnih načina čuvanja začinskog bilja. Ali pazite! Stavljanje bilja, češnjaka, papričica i sličnoga u ulje je frkovito jer sadrži jako puno vlage. Na taj način se može razviti jako puno bakterija. Zato, kako biste bili sigurni, ulje sa začinskim biljem uvijek čuvajte u hladnjaku i iskoristite u periodu od par tjedana. Kao alternativu možete bilje sušiti na zraku dok se u potpunosti ne osuši i onda ga dodati u hladno prešano ulje. Omjer: 2 velike žlice sušenog bilja na 2 šalice ulja.

Ocat sa začinskim biljem

Poslužit će bilo koji alkoholni ili jabučni ocat

Začinsko bilje s okusom octa je ukusno. Ne morate imati nikakvu posebnu opremu za izradu takvog octa. Važno je koristiti alkoholni ocat za osjetljivije biljke poput matičnjaka, a jabučni ocat za izdržljivije biljke poput ružmarina te imati staklene boce i plutene čepove.

Kako napraviti ocat sa začinskim biljem?

Operite i osušite bilo koje svježe bilje i stavite ga roštilj štapićem u staklenu bocu. Ogulite češanj češnjaka i jedan maleni chilli izrežite na veće komade. Koristite oko pola šalice bilja po 2 šalice octa ili više ako želite vrlo koncentrirani okus. Napunite boce s biljem, češnjakom, chillijem i octom. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Okus će i dalje jačati kroz 4 do 6 tjedana. Ovakav ocat koristite u salatama, marinadama, poprskan preko povrća.

Još dobrih savjeta!

Ako je potrebno zamijeniti sušeno bilje sa svježim biljem u receptu, ne zaboravite da je sušeno bilje jače. Opće pravilo je da je jedna čajna žličica suhih biljaka jednaka jednoj velikoj žlici svježeg bilja.

Smrznuto bilje nikada neće funkcionirati kao ukras – ono je dobro samo za kuhanje.

Tavani, smočnice i topli podrumi su idealna mjesta za sušenje bilja.

Najbolje vrijeme za žetvu bilja je tijekom kišne večeri kad je sve još uvijek mokro, ali prije nego što sunce krene intenzivno sjati. Bilje koje ste ubrali pod tim uvjetima će zadržati svoju aromu duže.

Bilje također može sušiti u konvencionalnoj pećnici, mikrovalnoj pećnici ili pomoću dehidratora. Ove metode nažalost rezultiraju lošijim proizvodom.

Za sušenje u konvencionalnoj pećnici se obično preporuča temperatura od 100ºC.

Bilje koje sušite u mikrovalnoj pećnici trebate umotati u kuhinjsku krpu i staviti čašu vode zajedno s biljem u mikrovalnu, kako bi se spriječilo naglo isušivanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 07:41