Vikend pripreme za tjedan

MALA ŠKOLA KUHANJA: 14 savjeta za brže i jednostavnije kuhanje kroz tjedan!

Volimo kuhati i želimo da tako ostane!

Donosimo vam par tikova kako se dobro organizirati za vikend da vam kuhanje u radnom tjednu ostane zabavno i jednostavno!

Uvijek skuhajte malo više žitarica

Jednako je jednostavno skuhati jednu šalicu riže kao i tri. Skuhajte uvijek viška riže, ječma, kvinoje i biti ćete zadovoljni kada dođete kući nakon napornog radnog dana i u hladnjaku pronađete već skuhani ječam savršen za brzinsku salatu.

Kupite hrpu svježeg začinskog bilja

Nema ništa lakše nego osušiti svoj bosiljak, ružmarin, peršin ili metvicu. Za taj dan začinsko bilje iskoristite svježe, a ostatak usitnite, osušite na ravnoj podlozi i spremite u malene posudice.

Na početku tjedna napravite veliku posudu omiljenog umaka

Na primjer, bolonjez umak. Tako ćete ga moći iskoristiti na tjestenini, u sendviču Sloopy Joe, u tortiljama ili lazanjama. Čuvajte ga u hladnjaku.

Držite kuhinju uvijek čistom

Šanse da napravite brzinsku večeru u neurednoj kuhinji su jednake nuli!

Kupite cijelu ribu

Jako dobra ideja za brzinsku večeru. U ribarnici nabavite cijelu očišćenu ribu, nadjenite ju začinskim biljem i limunom, ispecite u pećnici i odlučna večera je spremna.

Držite narezan kruh u zamrzivaču

Izvadite ga netom prije večere, stavite u toster i jedite s jajima na oko i maslacem. Pitat ćete se zašto to ne radite češće!

Broj 1 vrijedi i za grahorice

Skuhajte hrpu graha ili leće i kombinirajte ga s kobasicama ili drugim finim mesom.

Napravite vlastite mješavine začina

U mužaru zdrobite sjemenke korijandera, koromača, dodajte cimet, kurkumu… Napravite začine po vašoj volji i imajte ih uvijek spremne kraj radne plohe!

Napravite vlastiti temeljac

Biti ćete si zahvalni u trenutku kada želite napraviti brzinsku palentu koja će imati neopisivo bolji okus pripremljena s temeljcem nego s običnom vodom.

Berislava Picek / Hanza Media

Uložite u kvalitetnu konzerviranu ribu

Sardine, tuna, dimljeni losos… Sve je to riba koju možete stavljati na brzinsku pizzu, tople bruschette.

Uvijek imajte tjesteninu

To je jedina stvar koja vašoj smočnici ne smije nedostajati. Brzo se priprema, slaže se sa svim umacima i svi ju obožavamo!

Isto vrijedi i za jaja i sir

Napravite omlet koji će vas podsjetiti zbog čega je život divan!

Zamrzivač je vaš najbolji prijatelj

Hrpu stvari koje pripremate možete zamrzavati. Vrijedi za sve, od pripremljenih umaka, gulaša, do svježeg špinata, ribe i mesa.

Ispecite hrpu korjenastog povrća

Poslažite ga na pleh na pečenje i ispecite. Tijekom tjedna ga dodajte u salate i skuhane žitarice, a kada vam i to dosadi, izblendajte ga u gustu juhu.

Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:43