Na ovo trebate paziti!

ZA VIKEND PEČEMO KOLAČE: Pet savjeta za još bolju pripremu kolača!

Pečenje kolača se ponekad zna činiti kao laboratorijski eksperiment. Ako slučajno upotrijebite sodu bikarbonu umjesto praška za pecivo, završiti ćete sa metalnim okusom kolača. Također, neoprezno izmjerite svoje brašno i dobiti ćete kolač koji nećete moći prožvakati. Držite se ovih pet savjeta!

Sastojke prije pripreme izvadite iz hladnjaka

Baking, eggs, flour, plunger in rural kitchen  on wood table

Osim ako recept ne zahtjeva da neka namirnica bude netom izvađena iz hladnjaka ili određene temperature. Držite sve sastojke na sobnoj temperaturi – pogotovo maslac i jaja. Izvadite ih iz hladnjaka bar sat vremena prije nego počnete peći.

Obavezno koristite kuhinjsku vagu

Najbolji način da izmjerite sastojke je koristeći vagu, najbolje digitalnu, ali ako ste navikli koristiti šalice i žlice, koristite nož kako biste izravnali sastojke.

Koristite mahunu vanilije

vanilla pods high resolution image

Uvijek koristite mahunu vanilije ako ju možete nabaviti. Ekstrakti i sirupi su u redu, ali ništa ne može zamijeniti mahunu. Napravite svoj ekstrakt, najbolje ili vanilin šećer tako da u običan šećer dodate mahunu vanilije.

Miješajte pažljivo

Ako previše mijesite tijesto ili miješate smjesu za kolače može se razviti previše glutena što će vaše kolače učiniti žilavijima. Kada miješate smjesu za npr. muffine, miješajte ju izvana prema unutra. Također, kada dodajete bjelanjke u smjesu, polako ih umiješavajte. To će doprinijeti prozračnosti vaših kolača.

Budite strpljivi

Nemojte otvarati pećnicu kad vam se kolač već peče. Promjena temperature i dolazak hladnog zraka mogu utjecati na spuštanje biskvita. Također, hlađenje biskvita bi trebalo biti ekvivalentno vremenu pečenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:43