VRIJEME ZA GASTRO KLASIKE!

ISKORISTITE ŠALŠU KOJU STE PRIPREMILI ZA ZIMNICU: Napravite pravu komišku pogaču!

Iskoristite teglicu napravljene šalše, zamijesite tijesto, dodajte malo slanih riba i maslina!
 Privatna arhiva

Ni viške, a ni komiške pogače nema bez slane ribe tako da su slane srdele ili inćuni obavezni. Također, i ovi klasici dopuštaju ulaz drugim začinima i namirnicama pa će se nerijetko u pogaču staviti pokoja maslina ili peršin zamijeniti svježim bosiljkom. Šalšu je najbolje napraviti domaću, od kasnoljetnih pelata i to, onako, u grubo da dobijete "šporku salsu", a nakon što je ispečete obično se služi izrezana na kocke, ali možete i na trokute.

Evo što vam je potrebno:

šalša
1 kg glatkog brašna
40 g kvasca
350 ml vode
slane ribe (mi smo koristili inćune)
1 vezica svježeg bosiljka ili peršina
masline
kapari (nisu obavezni ali mi smo stavili)
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:

U posudi izmiješajte sastojke za tijesto. Dakle, stavite brašno, dodajte prstohvat soli, kvasac, 2 žlice maslinova ulja i vodu pa sve zamijesite u glatko tijesto. Zatim tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da se digne, nakon čega ćete tijesto prepoloviti i razvaljati na dva jednaka dijela. Kako se tijesto ne bi ljepilo stavite na dno tepsije malo maslinovog ulja i brašna, položite tijesto, zatim ga nadjenite salsom, inćunima, maslinama, kaparima te poklopite ostatkom tijesta. Sve zajedno pecite pola sata na 180°C ili dok vam se tijesto ne zarumeni. Kako bi pogača bila mekša možete u pećnicu staviti i malu posudicu s vodom kako bi "vlažila" tijesto. Kad je pećena prelijte je maslinovim uljem i natrgajte svježeg bosiljka ili peršina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:32