Skuta s trešnjama, bademima i timijanom
Sastojci
250 g skute trešnje kruh francuz nekoliko grančica timijana 2 žlice grubo sjeckanih badema maslinovo ulje |
Priprema
Na pladanj stavite skutu, a ako je nemate može i ricotta ili svježi sir. Operite trešnje pa ih također stavite na pladanj, dodajte grubo nasjeckane bademe, nekoliko grančica timijana te sve zalijte maslinovim uljem. Narežite kruh ili ga samo natrgajte rukama i mažite na njega sir te umačite kruh u maslinovo ulje s timijanom i grickajte
trešnje.
Salata s kvinojom
Sastojci
4 šalica kvinoje 4 šalica trešanja 15 cherry rajčica 2 šake rikule sol jabučni ocat maslinovo ulje |
Priprema
Kvinoju dobro operite i ocijedite. U lonac stavite vodu pa kada zavrije malo je posolite i stavite u nju kvinoju (omjer kvinoje i vode je 1:3). Kuhajte oko davdeset minuta. Procijedite. Narežite cherry rajčice. Pomiješajte ohlađenu kvinoju s rajčicama, začinite solju, octom i maslinovim uljem, dodajte trešnje, rikulu te nježno promiješajte.
Lungić sa salsom od trešanja
Sastojci
1 lungić nekoliko listića kadulje sol papar Za salsu: 2 šalice trešanja 1/2 pola ljubičastog luka 1 svježa ljuta papričica peršinov list limunov sok maslinovo ulje sol papar |
Priprema
Lungić izrežite na deblje komade, širine prsta. Trešnjama odstranite koštice pa ih sitno narežite i pridodajte im sitno nasjeckani luk, ljutu papričicu, peršinov list, sol, papar, oko žlicu limunova soka i maslinovo ulje. Promiješajte.
Lungić pecite s kaduljom vrlo kratko s obje strane jer iznutra mora ostati roskast. Listiće kadulje možete prstom nježno utisnuti u meso. Posolite ga i popaprite, pokapajte maslinovim uljem i poslužite s salsom od trešanja.
Popečci od prosa, trešanja i mrkve
Sastojci
2 šalice prosa 4 šalica trešanja bez koštica 1 mrkva sol papar maslinovo ulje krušne mrvice |
Priprema
Proso skuhajte (proso voda 1:3). Ohlađeni proso pomiješajte s naribanom mrkvom i narezanim trešnjama. Smjesu posolite, popaprite, dodajte joj malo krušnih mrvica pa sve promiješajte i rukama napravite popečke koje možete uvaljati u brašno i ispeći na tavi na malo maslaca ili ulja ili ih možete ispeći u pećnici na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu koricu. Na kraju ih obavezno pokapajte maslinovim uljem i servirajte uz lisnatu salatu.
Jednostavan kolač s trešnjama bez jaja
Sastojci
500 g trešanja 12-15 žlica šećera (ovisno kako volite slatko) 20 žlica mlijeka 20 žlica ulja 22 žlice brašna 2 žličice chia sjemenki 1 prašak za pecivo |
Priprema
Chia sjemenke desetak minuta ostavite u malo vode ili mlijeka da nabubre i da dobijete gustu želatinastu smjesu. Pomiješajte šećer s chia sjemenkama, dodajte ostale sastojke, dobro izmiksajte pa izlijte u pleh za pečenje. Po smjesi ravnomjerno rasporedite trešnje kojima ste prethodno izvadili koštice. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač pospite šećerom u prahu.