ISPROBANI RECEPTI

ISPROBAJTE OVIH PET SOČNIH RECEPATA S TREŠNJAMA: Kad želite pripremiti nešto zanimljivije!

Nama su najbolje hladne trešnje iz hladnjaka, ali kad želite pripremiti nešto zanimljivije ovih pet recepata će sigurno pomoći

Skuta s trešnjama, bademima i timijanom

Sastojci

250 g skute
trešnje
kruh francuz
nekoliko grančica timijana
2 žlice grubo sjeckanih badema
maslinovo ulje

Priprema

Na pladanj stavite skutu, a ako je nemate može i ricotta ili svježi sir. Operite trešnje pa ih također stavite na pladanj, dodajte grubo nasjeckane bademe, nekoliko grančica timijana te sve zalijte maslinovim uljem. Narežite kruh ili ga samo natrgajte rukama i mažite na njega sir te umačite kruh u maslinovo ulje s timijanom i grickajte
trešnje.

Salata s kvinojom

Sastojci

4 šalica kvinoje
4 šalica trešanja
15 cherry rajčica
2 šake rikule
sol
jabučni ocat
maslinovo ulje

Priprema

Kvinoju dobro operite i ocijedite. U lonac stavite vodu pa kada zavrije malo je posolite i stavite u nju kvinoju (omjer kvinoje i vode je 1:3). Kuhajte oko davdeset minuta. Procijedite. Narežite cherry rajčice. Pomiješajte ohlađenu kvinoju s rajčicama, začinite solju, octom i maslinovim uljem, dodajte trešnje, rikulu te nježno promiješajte.

Lungić sa salsom od trešanja

Sastojci

1 lungić
nekoliko listića kadulje
sol
papar
Za salsu:
2 šalice trešanja
1/2 pola ljubičastog luka
1 svježa ljuta papričica
peršinov list
limunov sok
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema

Lungić izrežite na deblje komade, širine prsta. Trešnjama odstranite koštice pa ih sitno narežite i pridodajte im sitno nasjeckani luk, ljutu papričicu, peršinov list, sol, papar, oko žlicu limunova soka i maslinovo ulje. Promiješajte.

Lungić pecite s kaduljom vrlo kratko s obje strane jer iznutra mora ostati roskast. Listiće kadulje možete prstom nježno utisnuti u meso. Posolite ga i popaprite, pokapajte maslinovim uljem i poslužite s salsom od trešanja.

Popečci od prosa, trešanja i mrkve

Sastojci

2 šalice prosa
4 šalica trešanja bez koštica
1 mrkva
sol
papar
maslinovo ulje
krušne mrvice

Priprema

Proso skuhajte (proso voda 1:3). Ohlađeni proso pomiješajte s naribanom mrkvom i narezanim trešnjama. Smjesu posolite, popaprite, dodajte joj malo krušnih mrvica pa sve promiješajte i rukama napravite popečke koje možete uvaljati u brašno i ispeći na tavi na malo maslaca ili ulja ili ih možete ispeći u pećnici na 180 stupnjeva dok ne dobiju lijepu koricu. Na kraju ih obavezno pokapajte maslinovim uljem i servirajte uz lisnatu salatu.

Jednostavan kolač s trešnjama bez jaja

Sastojci

500 g trešanja
12-15 žlica šećera (ovisno kako volite slatko)
20 žlica mlijeka
20 žlica ulja
22 žlice brašna
2 žličice chia sjemenki
1 prašak za pecivo

Priprema

Chia sjemenke desetak minuta ostavite u malo vode ili mlijeka da nabubre i da dobijete gustu želatinastu smjesu. Pomiješajte šećer s chia sjemenkama, dodajte ostale sastojke, dobro izmiksajte pa izlijte u pleh za pečenje. Po smjesi ravnomjerno rasporedite trešnje kojima ste prethodno izvadili koštice. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:32