Istraživanje na temu kako glazba utječe na percepciju okusa kod ljudi proveo je dr. Felipe Carvalho s briselskog Virje Universiteita i to na način da je imao dva kruga testiranja s istim ispitanicima. Prilikom svakog testiranja ispitanici su slušali drugu vrstu glazbe u pozadini i nisu bili svjesni kako istu pivu testiraju dva puta. Pive koje su korištene u istraživanju bile su od svjetlog alea do tamnog piva, dok je postotak alkohola bio između 4,5 i 8%.
Rezultati su pokazali kako su ispitanici istu vrstu pive ocijenili slatkastom za vrijeme sušanja glazbenih tema iz Disnejevih fimova dok je bila gorča za vrijeme djelova u kojima dominiraju jaki basovi.
Također je dokazano kako se glazbene teme koje su posebno skladane da izazovu određen okus učinkovito mogu koristiti za "upravljanje" iskustvima za vrijeme konzumiranja hrane i pića. Dakle, i glazba u pozadini u mnogo navrata ne mora biti slučajno izabrana već s ciljem da određeno eno-gastronomsko iskustvo doživimo daleko pozitivnije.