ZNANOST, GLAZBA I HRANA

JESTE LI IKADA RAZMIŠLJALI O OVOME? Glazba koja svira u restoranu nije slučajno izabrana već s ciljem da neko iskustvo doživimo daleko pozitivnije!

Znanstvenici su otkrili kako je ista vrsta pive različito prihvaćena od strane ispitanika ovisno koja glazba je svirala

Istraživanje na temu kako glazba utječe na percepciju okusa kod ljudi proveo je dr. Felipe Carvalho s briselskog Virje Universiteita i to na način da je imao dva kruga testiranja s istim ispitanicima. Prilikom svakog testiranja ispitanici su slušali drugu vrstu glazbe u pozadini i nisu bili svjesni kako istu pivu testiraju dva puta. Pive koje su korištene u istraživanju bile su od svjetlog alea do tamnog piva, dok je postotak alkohola bio između 4,5 i 8%.

Hands holding glasses with beer on a table at pub in London. A group of friends is enjoying beer time in the city, close up on the glasses.
Getty Images/iStockphoto

Rezultati su pokazali kako su ispitanici istu vrstu pive ocijenili slatkastom za vrijeme sušanja glazbenih tema iz Disnejevih fimova dok je bila gorča za vrijeme djelova u kojima dominiraju jaki basovi.

A top-down view of a wooden table with three tasting palettes each containing three small glasses of beer. Hands and arms are shown holding two of the glasses. Local craft brewery.
Getty Images/iStockphoto

Također je dokazano kako se glazbene teme koje su posebno skladane da izazovu određen okus učinkovito mogu koristiti za "upravljanje" iskustvima za vrijeme konzumiranja hrane i pića. Dakle, i glazba u pozadini u mnogo navrata ne mora biti slučajno izabrana već s ciljem da određeno eno-gastronomsko iskustvo doživimo daleko pozitivnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:42