Balkonski burger

Situacija je sama po sebi kontradiktorna – živim na selu, ali unatoč tome nemam dvorište i prilično sam limitirana prostorom. No, obožavam i želim roštiljati. Stvar spašava dovoljno velik balkon i seoska atmosfera, zbog čega se ne osjećam kao potpuni idiot dok uštekavam električni roštilj i cvrljim komad mesa na prvom katu stambene zgrade. Tješi me i susjed koji je isti takav balkon pretvorio u sobu pa sad redovno razvlači deset metara kabela oko zgrade kako bi pekao meso u ružama pred ulazom. Tješi me i to što ne moram vikendom ustati u četiri ujutro, potući se na Jarunu, a onda spavati na klupici kako bih možda uspjela zauzeti mjesto.

Posebno raspamećena konačnom pojavom toplijeg vremena, počela sam maštati o prvom roštilju. Nisam ove godine željela otvoriti sezonu uobičajenim ražnjićima ili krmenadlima, htjela sam nešto bolje. Pa sam krenula kopati po netu i pronašla “janjeće burgere po marokanski”, recept Jamieja Olivera. Jednostavno, brzo, a kaže da nema veze ako burgeri izgledaju spaljeno – to je zbog mješavine začina koja se utrlja u njih. Imam, dakle, i izgovor ako ih upropastim.

Na prvu me pomalo obeshrabrila činjenica da našim mesarima mljeveno janjeće meso baš i nije u ponudi. A čini mi se i da je moj mise en place prilično manjkav jer garam masala, a bogme ni harissa pasta nisu uobičajeni sastojci u mojoj kuhinji. Ali, još na ekranu jako sam se zaljubila u ovaj junk. Našla sam na Dolcu mladu janjeću nogicu i finog gospona mesara koji mi ju je bez pogovora samljeo. Zbog začina sam morala potegnuti i na Trešnjevku (Znate onog divnog čovjeka koji ima sve moguće začine? Ima i garam masalu), ali hodanje po placu ionako mi diže raspoloženje. Sjevernoafričku harissa pastu kod nas nisam uspjela pronaći, ali sam doznala da je indonezijski sambal oelek sasvim dobra zamjena. Moguće da su zbog toga moji burgeri malo više azijski nego afrički, ali koga briga. Dresing koji je kombinacija tog čuda, čvrstog jogurta, limunova soka i maslinova ulja treba prodavati u vrećicama i uzimati na infuziju, toliko mi je dobar.

Jamie je genijalac, pripremila sam sve za petnaest minuta (a inače sam spora), ispekla za dvanaest i pojela jedan od najdražih obroka s balkona. Ništa mi nije izgorjelo, nije čak ni izgledalo spaljeno, ali to vjerojatno moram zahvaliti električnom roštilju, koji kao da ima vlastiti mozak.

Nije riječ o onom klasičnom električnom s rešetkom i prijetećim užarenim grijačima ispod (asociraju me na one retro grijalice, uvijek mislim da ću se zapaliti), nego o teflonskom, s integriranim grijačima. Za “slučajeve” poput mene, koji bi silom roštiljali i ne mogu se pomiriti s tužnom istinom da nemaju gdje, najbolje su rješenje. Prvo, dimi minimalno, pa vam susjedi možda i neće pozvati vatrogasce. Drugo, traži vrlo malo masnoće, što načelno podržavam. Treće, zagrijan je za par minuta, nema onoga – skupljaj drvca, potpali, zapali, ugljen mi je oku, a gdje su novine, ugasila se vatra, pali ponovno, prejaka je, plačemo svi od dima, daj ga još okreni, gle, ja znam bolje, shit, skurili smo meso, ups, gori i šuma…

Povremeno pričam prijateljima o svom roštilju i hvalim ga kao da sam ga ja rodila. Uglavnom me svi pljuju i tvrde da to s roštiljem veze nema. Zaboli me. Da sam jedna od cura iz Doma&dizajna, nazvala bih tu napravu elegantnim minimalistom, a ovaj bih tekst naslovila “Lakoća roštiljanja”. Ovako mi je sama hrana ipak bitnija pa od prvog sunca do prvog snijega guštam ko prase u svom balkonskom mesu. I ne mislim odustati.

Jamiejev janjeći junk

• 600 g mljevenog janjećeg mesa

• maslinovo ulje

• 6 peciva za burger

• 6 žlica čvrstog jogurta

• žlica sambal oeleka

• limunov sok

• šaka listova mente

Podijelite janjetinu na 6 dijelova, oblikujte u okruglice pa ih spljoštite u burgere. U mužaru pomiješajte žličicu soli, crnog papra, mljevenog korijandra, garam masale, slatke dimljene paprike i pola žličice sjemenki kumina pa utrljajte začine u burgere i poškropite ih maslinovim uljem. Pecite ih na roštilju, oko 6 minuta sa svake strane. Prepolovite peciva pa ih tostirajte na roštilju. U zdjelicu stavite 6 žlica jogurta pa na njih sambal oelek. Polijte limunovim sokom, sve promiješajte i na kraju dodajte malo maslinova ulja. Dresingom premažite peciva iznutra, stavite burgere i na vrh listove mente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:08