GASTRO ŠALABAHTER

GASTRO ŠALABAHTER ZA POČETNIKE U KUHINJI: Savjeti kako napraviti stvarno dobro prhko tijesto!

Još uvijek možemo bezbrižno plaiti pećnice budući da smo još daleko od ljetnih temepratura i zato vam donosimo mali vodič kako pripremiti prhko tijesto

Formula za prhko tijesto je 1:2:3. U prijevodu bi to značilo jedan dio šećera, dva dijela maslaca (masnoće) i tri dijela brašna. Tijesto će vam biti prhkije što je veći udio masnoće u odnosu na brašno. Ako ste dovoljno vješti, radije nemojte dodavati jaja ili vodu, ali mala količina tih sastojaka neće previše naškoditi ako vam se sastojci ne žele povezati (samo pazite da ih je što manje). Birajte šećer u prahu jer i on pridonosi prhkosti vašeg tijesta. Za ovu vrstu tijesta nije potreban prašak za pecivo.

Priprema ovog tijesta uopće nije komplicirana, a mi vam donosimo smjernica kako da uvijek ispadne ukusno:

1. Za kalup promjera 26 cm trebat će vam: 100 g šećera, 200 g maslaca i 300 g brašna. Sve sastojke pripremite i izvažite. Maslac treba biti što hladniji kako se ne bi rastopio. Narežite ga na listiće da vam ga bude lakše utrljati u brašno. Prosijte brašno na sredinu plohe, pa dodajte sve sastojke.

2. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo. Oblikujte ga u loptu.

3. Tako dobivenu loptu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja razvaljajte tijesto na način da pospite malo brašna na dasku i po tijestu. Kad polegnete tijesto brzim potezima prođite valjkom. Koristite se i dlanom i širite tijesto u svim smjerovima, a ako vam je potrebno, dodajte još brašna za lakše valjanje. Ipak, budite oprezni da ne pretjerate jer će vam u tom slučaju tijesto postati presuho i žilavo. Prhko tijesto lako puca pa ako radite jednu veliku pitu radije razvaljajte na manju dimenziju, a zatim ostatak raširite prstima po kalupu. Drugi je trik da tijesto zarvaljate između dva komda prozirne folije ili papira za pačenje pa ga onda jednostavno možete preseliti u kalup.

4. Nadjenite tijesto pa ispecite u pećnici. Obično je dovoljno peći tijesto (bez nadjeva) na 190-200°C 20-ak minuta. Ako mislite da je vaša pećnica jača, radije spustite temperaturu na 180°C. Kalup nije potrebno dodatno mastiti jer je samo tijesto dovoljno masno, a gotovo je kad vilica koju zabodete u tijesto izađe čista. Kad je pečeno, ostavite ga nekoliko minuta u kalupu, a zatim preselite na podložak za serviranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:42