SPONZORIRANI ČLANAK

DESERT KOJI JE IZAŠAO IZ RAJA: Čokoladna mousse torta s voćnim namazom od meda i jagoda!

“Budimo iskreni, veliki komad kremaste čokoladne torte može puno pomoći mnogim ljudima; meni svakako može!” Audrey Hepburn

Malo je stvari koje su neodoljive, kao što je to čokoladna torta. Poznato je da čokolada izaziva osjećaj sreće i zadovoljstva, a ta moć krije se u kombinaciji masti i ugljikohidrata zahvaljujući kojima se luči serotonin, takozvani hormon sreće, koji nam popravlja raspoloženje. Danas omiljena poslastica - čokolada prešla je dug put od ljutog i gorkog napitka rezerviranog za drevne južnoameričke kraljeve, preko uvoza u Europu u 16. stoljeću i dodavanja šećera, sve do 19. stoljeća kada je prestala biti napitak i dobila čvrst oblik koji nam je poznat danas.

Od tada do danas, čokolada je pomicala granice kulinarske kreativnosti. Bezbrojne teksture, oblici, dodaci i varijante učinili su je jednom od omiljenih slastica širom svijeta, a već od 18. stoljeća europski slastičari kreirali su i prve čokoladne torte. Među poznatijima je svakako slavna Sacher torta napravljena davne 1832. godine, a podjednako popularna i danas.

Ako obožavate čokoladu, niste usamljeni: procjenjuje se da 9 od 10 osoba na svijetu voli čokoladu, kao i da svakog dana oko milijardu ljudi širom svijeta konzumira neki od brojnih oblika ovog slatkiša.

Čokolada je poznata i kao savršen par voću, a upravo duetu čokolade i jagoda posvetili smo recept dostojan svojih fantastičnih sastojaka. Umjesto svježih jagoda, koristili smo voćni namaz s medom koji je odličan kao krema za torte. Ovaj voćni namaz sadrži čak 40% meda, a osim toga ima čak 30% manje kalorija od ekstra džema Bakina Tajna. Naravno, nekoliko svježih jagoda nikada nije višak, a tu su lješnjak, badem ili šlag za još ukusnije rezultate.

Stiže recept za predivno kremastu choco mousse tortu s kremom od jagoda i meda:

250 g čokolade
125 g maslaca
8 jaja
1 štapić vanilije
250 g šećera u prahu
1 teglica voćnog namaza od jagoda i meda

Od 1/3 smjese ispecite koru za tortu, a ostatak dobro ohladite da se stisne. Na ohlađenu koru nanesite sloj čokoladnog mousse-a, voćni namaz od jagoda i meda, sloj izmiješanog slatkog vrhnja u koji možete dodati i sitno nasjeckane svježe jagode. Dobro ohladite tortu između svakog nanošenja krema, a na kraju je cijelu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite svježim jagodama i sjeckanim pečenim lješnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21