SPASI BOŽIĆ

Tips & tricks kako spasiti božićne klasike - kako tradicionalni kolači mogu ispasti bolji

 Branislav Bokun/
Ne očajavajte ako ste pogriješili u koracima ili vam nedostaje ključan sastojak

Neočekivani događaji životna su svakodnevica. Ipak, one koji se događaju u kuhinji želimo izbjeći pod svaku cijenu. Primjerice, radite tiramisu, a naravno da je netko pojeo pola mascarponea. Što učiniti? Pečete pitu, a netko se počastio tjesteninom i ubacio dio maslaca potrebnim za kolač? Ništa strašno. Stavite preostalu polovicu, a drugu polovicu zamijenite jabučnim sokom ili pireom od šljiva. Ni tu nije kraj. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli spasiti u kuhinji i trikova kako spriječiti pravu katastrofu:

image
/Shutterstock

Zašto je moj biskvit uvijek suh?

Za mekše kekse upotrijebite pola doze maslaca i pola doze masti i malo praška za pecivo i ako u receptu to nije navedeno, za hrskaviju varijantu manje masnoće i izostavite prašak za pecivo. Što se tiče hrskavog biskvita za cheesecake: sameljite kekse i pomiješajte s maslacem, a potom sve zapecite. Kad smo kod izrade cheesecakea; stavite u pećnicu ispod kalupa s tortom protvan koji ste napunili vodom, neka se peče zajedno s cheesecakeom, tako će se krema ravnomjerno ispeći.

Nedostaje mi pola sastojaka za tiramisu

Rijetko kada imate kvalitetan mascarpone pri ruci i čašicu amaretta? Treba li to značiti da ostajete bez tiramisua? Ne. Nemate kave? Upotrijebite kakao. Nemate mascarpone? Upotrijebite svježi kravlji i kozji sir pa mu dodajte malo meda, a amaretto zamijenite rumom.

Previše ste zagrijali mliječne proizvode

Mliječni proizvodi kao primjerice mlijeka ili vrhnja ne smiju vreti. Ako ste uz sve napore ipak pretjerali dodajte kukuruzne krupice ili griza te će biti lakše kontrolirati vrenje, a i zgusnut će smjesu.

Premekani maslac

Nećete moći oblikovati kekse, smjesa će se razlijevati i slično. Kako bilo, ne želite si to! Ako želite ubrzati proces omekšavanja maslaca razdijelite ga na manje komadiće, ali nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu.

image
/Shutterstock

Ne znate procijeniti kako grije vaša pećnica

Ponekad vaša pećnica grije preslabo, ponekad vam dio lasagna uvijek zagori. Napravite test s kruhom. Šnite tosta poslažite po plehu pa pustite 10 minuta na 180°. Tako ćete jednostavno ustanoviti kako griju koji dijelovi pećnice i po tome rasporediti svoje namirnice.

Niste precizni u zadanim mjerama

Ako piše jedna jušna žlica, vi ju natrpate toliko da jedva pridržavate žlicu. Drugi puta je pak jedva napune. Ni jedna krajnost nije dobra. Mnogo nas voli se služiti odokativnom metodom" i "osjetiti pod rukom" ali za one koji nisu toliko vješti savjetujemo da ne odstupaju od recepta.

Još zamjena koje vas mogu spasiti kad mislite da spasa nema:

Vino za umak = žlica vinskog octa + žlica voćnog soka

  • Luk = bijeli dio poriluka
  • Prašak za pecivo = Soda bikarborna
  • Naribana limunova korica = kap ili dvije arome limuna
  • Aromatizirani liker = rum ili maraschino ili prošek
  • Tijesto za pizzu = brašno + jogurt + prašak za pecivo
  • Krušne mrvice = sitno mljeven cornflakes
  • Čokolada za kuhanje = kakao i žlica maslaca
  • Kiselo vrhnje = jogurt
  • Mlaćenica = šalica mlijeka i žlica octa ili par kapi limuna
  • Kukuruzni škrob = približna količina brašna
  • 240 ml ulja = 250 g rastopljenog maslaca
  • Med = sirup napravljen od šećera i vode
  • Majoneza = vrhnje ili jogurt
  • Vrhnje = šalica mlijeka i 2-3 žlice maslaca

*Okvirne mjere koje isprobajte prije dodavanja u kolač

Natrpali ste tavicu s previše namirnica

Nemojte natrpavati tavu kojekakvim čudima. Pustite da svaka namirnica "ima zraka". Ako to ne napravite jelo će vam puno lakše zagorjeti, ostati suho i žilavo. Koristite dvije tavice istovremeno ili pripremite jelo "u dvije ture".

Kruh ili tijesto za kolač nije dovoljno pečeno

Blijeda zlaćana boja nije znak pečenog kruha. Morate dobiti zlaćano smećkastu boju, gotovo rumenu, a na nožu kojim ste probili sredinu tijesta ne smije ostati ništa.

image
/Shutterstock

Muke po karamelu

Nije svaki karamel isti. Što duže kuhamo šećer to karamel poprima tamniju boju i bogatiji okus. Zapravo, rezultat svake određene faze pripreme karamela ima drugačiju primjenu. Potrebno je dosta vježbe kako biste dobili karamel točno željene boje. Važno je da uvijek budno pratite što se događa u lončiću i zapamtite, bez ''brzih'' provjera statusa na Facebooku ili Instagramu. Dovoljna je sekunda da vaš karamel ispadne potpuno drugačiji od onoga što želite. Druga važna stvar, nema miješanja. Potrebno je lagano vrtjeti lončić kako biste posvuda izjednačili boju. Također, neloša je ideja pokraj štednjaka imati bijeli tanjur kako biste svako malo na njega mogli staviti žličicu karamela i provjeriti njegovu boju. Karamel je jako vruć, budite pažljivi prilikom izrade!

UPOZNAJ BRAŠNO

Nakupovali ste različite vrste brašna i uvijek zaboravite koje brašno za što služi. Stiže šalabahter. Brašna dijelimo prema vrsti žitarice, odnosno glavnog sastojka, a osnovni su:

OŠTRO T-400 - proizvodi se samo od endosperme i spada u najkvalitetnija brašna za peciva, tjestenine, jednodnevne kruhove. Inačica T-450 bila bi najbliža talijanskom 00 (dopio zero)

GLATKO T-500 (T-550) - najbolje brašno za kruh, možete ga miješati s oštrim u omjeru 50:50

KRUPICA T-400 - zrnasto mljeveno, pogodno za kaše, ali i kao dodatak kod pripreme kruha, najsličnije je semolini

POLUBIJELO T-850 - nazivalo se nekad i zwajer, posebno pogodno za kruh jer sadrži više vlakana pa traje i dulje, dolazi i u inačici 750.

CRNO T-1100 - zdravo brašno za kruh koji je dulje vremena svjež te je vlažnije strukture. Dolazi i u inačici 1600.

INTEGRALNO/GRAHAM - iznimno zdrava brašna jer sadrže i dijelove košuljice, treba ih miješati s drugim osnovnim brašnima.

KUKURUZNO, RAŽENO (T750, 950, 1250) - zdrava brašna, mogu biti mljevena različitim granulacijama, ovisno o receptu mogu se prije popariti, a budući da su teža za pripremu, poželjno ih je miješati s "osnovnim" bijelim brašnima (u omjeru oko 50%).

Biskvit za roladu mi svaki put pukne

Biskvit ne smije biti prepečen, jer se neće dati rolati i pucat će tako da pecite točno koliko piše. Krema za roladu se mora miješati dok se hladi jer se brzo steže, pa se neće moći izmiksati. Roladu možete puniti i slastičarskom kremom u koju ste dodali čokoladu ili orahe. U nadi da ćete ipak uspjeti napraviti savršenu roladu, u nastavku donosimo inspirativan video za pripremu rolade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. prosinac 2021 11:41