SPASI BOŽIĆ

Šalabahter koji će nam trebati: koje brašno koristiti za kolače i što kada ostanete bez čokolade za kuhanje ili ulja?

 Branislav Bokun/
Ne očajavajte ako ste pogriješili u koracima ili vam nedostaje ključan sastojak, za većinu potrebnih sastojaka postoji zamjena

Neočekivani događaji životna su svakodnevica. Ipak, one koji se događaju u kuhinji želimo izbjeći pod svaku cijenu. Primjerice, radite tiramisu, a naravno da je netko pojeo pola mascarponea. Što učiniti? Pečete pitu, a netko se počastio tjesteninom i ubacio dio maslaca potrebnim za kolač? Ništa strašno. Stavite preostalu polovicu, a drugu polovicu zamijenite jabučnim sokom ili pireom od šljiva.

Što god odabrali za izradu od božićnih klasika, birajte kvalitetne namirnice. Gotovo nevidljiva namirnica koja se miješa u gotovo sve ključna je za pripremu blagdanskih kolača. Naravno, radi se o brašnu. Nema kuće ili stana gdje nećemo pronaći brašno negdje na polici i/ili barem neki od proizvoda u kojima je brašno važan sastojak. Prvi podaci o proizvodnji brašna datiraju prije 12-13.000 godina, a neki istraživači idu tako daleko i tvrde da je neka vrsta kamena za mljevenje korištena i prije nego što je izumljen kotač. Postupno se šireći, upotreba brašna je procvala u vrijeme Perzije odnosno Egipta, kada je otkrivena proizvodnja kruha s kvascima (uzgred budi rečeno, i piva).

image

Pri pripremi tijesta najvažniji je postupak

Čakovečki mlinovi

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji bi vas mogli spasiti u kuhinji te se možete prepustiti bezbrižnom pečenju slastica:

Zašto je moj biskvit uvijek suh?

Za mekše kekse upotrijebite pola doze maslaca i pola doze masti i malo praška za pecivo i ako u receptu to nije navedeno, za hrskaviju varijantu manje masnoće i izostavite prašak za pecivo. Što se tiče hrskavog biskvita za cheesecake: sameljite kekse i pomiješajte s maslacem, a potom sve zapecite. Kad smo kod izrade cheesecakea; stavite u pećnicu ispod kalupa s tortom protvan koji ste napunili vodom, neka se peče zajedno s cheesecakeom, tako će se krema ravnomjerno ispeći.

Tijesto za kekse mi puca

Jedno od pravila koje poznati chef Gordon Ramsey ističe u svojih 100 kulinarskih savjeta upravo je ne tretirati tijesto suviše. Dapače, kada se pripremamo razvući tijesto za kekse, radije ga istucite na pola početne debljine i tek onda krenite s razvlačenjem. Ako vam krenu pucati rubovi, samo ih stisnite prstima da se spoje.

UPOZNAJ BRAŠNO

Nakupovali ste različite vrste brašna i uvijek zaboravite koje brašno za što služi. Stiže šalabahter. Brašna dijelimo prema vrsti žitarice, odnosno glavnog sastojka, a osnovni su:

OŠTRO T-400 - proizvodi se samo od endosperme i spada u najkvalitetnija brašna za peciva, tjestenine, jednodnevne kruhove. Inačica T-450 bila bi najbliža talijanskom 00 (dopio zero)

GLATKO T-500 (T-550) - najbolje brašno za kruh, možete ga miješati s oštrim u omjeru 50:50

KRUPICA T-400 - zrnasto mljeveno, pogodno za kaše, ali i kao dodatak kod pripreme kruha, najsličnije je semolini

POLUBIJELO T-850 - nazivalo se nekad i zwajer, posebno pogodno za kruh jer sadrži više vlakana pa traje i dulje, dolazi i u inačici 750.

INTEGRALNO/GRAHAM - iznimno zdrava brašna jer sadrže i dijelove košuljice, treba ih miješati s drugim osnovnim brašnima.

KUKURUZNO, RAŽENO (T750, 950, 1250) - zdrava brašna, mogu biti mljevena različitim granulacijama, ovisno o receptu mogu se prije popariti, a budući da su teža za pripremu, poželjno ih je miješati s "osnovnim" bijelim brašnima (u omjeru oko 50%).

Provjerite bogati asortiman brašna Čakovečkih mlinova i već danas započnite sa svojim blagdanskim pripremama u kuhinji!

image

Odabir tipa brašna ključan je za teksturu vaših kolača

Čakovečki mlinovi

Vrhnje za šlag vam je prehladno

Ramsey također upozorava da je vrhnje potrebno izvaditi iz hladnjaka pola sata prije korištenja. Ključno je imati vrhnje na sobnoj temperaturi i mutiti ga skroz do dna. Tako će šlag nastati brže i bit će kvalitetniji.

Mlijeko vam se tijekom kuhanja prelijeva

Prečesto vam se dogodi da ostavite mlijeko koju sekundu bez nadzora i nađete isušene bijele lokve na štednjaku. Savjet koji će te čuti i od bake i od Gordona je odmah po početku kuhanja staviti drvenu kuhaču preko lonca. Tako će nabujali mjehurići tijekom vrenja pucati u dodiru s drvom i održavati razinu tekućine u loncu.

image

Odaberite namirnice visoke kvalitete za svoje božićne kolače

Čakovečki mlinovi

Premekani maslac

Nećete moći oblikovati kekse, smjesa će se razlijevati i slično. Kako bilo, ne želite si to! Ako želite ubrzati proces omekšavanja maslaca razdijelite ga na manje komadiće, ali nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu.

Inspiraciju za divne cimet rolice potražite u Maloj školi zdravog života:

Ne znate procijeniti kako grije vaša pećnica

Ponekad vaša pećnica grije preslabo, ponekad vam dio biskvita uvijek zagori. Poslušajte Ramseya te svakako uvijek postavite pleh na sredinu pećnice. Kada uhvatite vremena, napravite test s kruhom. Šnite tosta poslažite po plehu pa pustite 10 minuta na 180°. Tako ćete jednostavno ustanoviti kako griju koji dijelovi pećnice i po tome rasporediti svoje namirnice.

Niste precizni u zadanim mjerama

Ako piše jedna jušna žlica, vi ju natrpate toliko da jedva pridržavate žlicu. Drugi puta je pak jedva napune. Ni jedna krajnost nije dobra. Mnogo nas voli se služiti odokativnom metodom" i "osjetiti pod rukom" ali za one koji nisu toliko vješti savjetujemo da ne odstupaju od recepta.

Još zamjena koje vas mogu spasiti kad mislite da spasa nema:

  • Prašak za pecivo = Soda bikarborna
  • Naribana limunova korica = kap ili dvije arome limuna
  • Aromatizirani liker = rum ili maraschino ili prošek
  • Krušne mrvice = sitno mljeven cornflakes
  • Čokolada za kuhanje = kakao i žlica maslaca
  • Kiselo vrhnje = jogurt
  • Mlaćenica = šalica mlijeka i žlica octa ili par kapi limuna
  • Kukuruzni škrob = približna količina brašna
  • 240 ml ulja = 250 g rastopljenog maslaca
  • Med = sirup napravljen od šećera i vode
  • Vrhnje = šalica mlijeka i 2-3 žlice maslaca

*Okvirne mjere koje isprobajte prije dodavanja u kolač

Biskvit vam se digao pa propao

Od uzbuđenja tijekom pečenja, i umjerenog straha da ne izgori, otvaramo pećnicu toliko često i upropastimo cijeli biskvit. Proces dizanja tijesta tijekom pečenja zahtjeva stabilnu temperaturu i ujednačen protok zraka. Ne otvarajte pećnicu dok dizanje tijesta nije završeno.

image

Za pravo dizano tijesto odaberite Čakovečke mlinove

Čakovečki mlinovi

Muke po karamelu

Nije svaki karamel isti. Što duže kuhamo šećer to karamel poprima tamniju boju i bogatiji okus. Zapravo, rezultat svake određene faze pripreme karamela ima drugačiju primjenu. Potrebno je dosta vježbe kako biste dobili karamel točno željene boje. Važno je da uvijek budno pratite što se događa u lončiću i zapamtite, bez ''brzih'' provjera statusa na Facebooku ili Instagramu. Dovoljna je sekunda da vaš karamel ispadne potpuno drugačiji od onoga što želite. Druga važna stvar, nema miješanja. Potrebno je lagano vrtjeti lončić kako biste posvuda izjednačili boju. Također, neloša je ideja pokraj štednjaka imati bijeli tanjur kako biste svako malo na njega mogli staviti žličicu karamela i provjeriti njegovu boju. Karamel je jako vruć, budite pažljivi prilikom izrade!

Biskvit za roladu mi svaki put pukne

Biskvit ne smije biti prepečen, jer se neće dati rolati i pucat će tako da pecite točno koliko piše. Krema za roladu se mora miješati dok se hladi jer se brzo steže, pa se neće moći izmiksati. Roladu možete puniti i slastičarskom kremom u koju ste dodali čokoladu ili orahe.

image

Dobar vam tek!

Čakovečki mlinovi

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Čakovečkim mlinovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:42