24 h na tanjuru: kozar Karlo Ivček

Kozar i vlasnik OPG-a Zlatna koza, Karlo Ivček iz Gornjeg Hruševca, prvo se pobrine da su njegove ljubimice site i zadovoljne, a tek tada brine o sebi. Dan ne započinje bez meda i turske kave, obožava slatko i meso. Od kozjeg sira supruga radi poslastice

U šest ujutro sam na nogama i nakon što ustanem ne jedem ništa, već odmah krećem s prvim jutarnjim poslovima, mužnjom i hranjenjem koza. Kada sam se pobrinuo za svoje ljubimice i ostavio ih site, vraćam se u kuću i oko 8.30 doručkujem. Najčešće su to kruh i med uz obaveznu tursku kavu, to je doručak koji najviše volim. Ali, nisam isključiv pa ponekad pojedem i kruh s pekmezom, kefir ili jaja. Nakon doručka vodim koze na ispašu i obično sa sobom nosim samo vodu, ali jučer sam stavio i komad sira u džep ako me uhvati glad prije ručka ili rane večere.

Kada mi se na paši pridruže supruga Ivana i djeca Morena i Bartol, tada obavezno imamo mali piknik. Naložimo vatru i skupimo grane koje nam glume štapiće za ražnjiće pa na njih napiknemo komade sira, špeka, luka i kruha i od toga nema bolje užine. To najčešće radimo za vrijeme popodnevne paše u ljetnim mjesecima, ali i kasnije ako je lijepo vrijeme. Za ručak je na stolu obično neko varivo ili meso u kombinaciji sa salatom. Inače, jako volim meso, ali i pečene ribice s domaćim maslinjakom (taj ručak najbolje radi moja punica). No, ne podnosim plućica na kiselo, a ni “velika” riba mi nije draga jer mi se ne da gnjaviti s čišćenjem. Volim i gljive i među njima priznajem samo vrganje i šampinjone, a jedno od najdražih povrtnih jela mi je sataraš, i to opet puničin.

Veliki sam fan slatkoga, to mi uvijek paše, bilo da se radi o nekom slatkom pecivu, suhom kolaču ili onom s kremom i kad me uhvati želja, nije mi bitno je li domaće, pa ako nema nikakvog kolača ili keksa u kući, često od djece “posudim” čokolino ili čokoladu. A od našeg kozjeg sira najviše radimo štrudle, štrukle i šnenokle i za sve te slatke stvari maherica je moja supruga Ivana. Večeram kako kad, najčešće su to ostaci od ručka ili isto ono što jedem ujutro, a jučer sam bio prilično gladan pa sam si ispekao šest jaja na oko uz koja sam jeo svoj kozji sir preliven maslinovim uljem. Neki bi možda rekli da je to malo previše za večeru i da neću moći spavati, a ja sam u krevet legao sit i zadovoljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:59