NOVO MJESTO

A GENTE: Zagrebački restoran u kojem se jede samo domaća i svježa hrana!

 Neja Markičević / CROPIX
Glavna i jedina filozofija ovog restorana je domaća i sezonska hrana.

Ako vam već do sada za oko nije zapeo restoran na vrhu Tkalčićeve ulice, mora da dugo niste bili u centru glavnog grada. A Gente, restoran o kojemu je riječ, se smjestio na mjestu bivšeg restorana Ivica i Marica, a otvoren je prije svega nekoliko mjeseci. Glavne ruke restorana pripadaju Aniti Mavri, kuharici koja je u Dalmaciji odgojena, a njena je hrana upravo odraz podneblja iz kojeg je rodom.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

''Nije slučajnost što smo otvorili restoran i to upravo u Zagrebu. Ja sam u restoranu odrasla. Moj otac je vlasnik restorana u Šopotu kraj Benkovca koji služi izvrsnu janjetinu. Zajedno sam sa suprugom u ugostiteljstvu 25 godina. Vlasnici smo i restorana u Biogradu na Moru, s oko 170 sjedećih mjesta. Ime je restoranu dao naš sin, koji je htio istaknuti da se radi o restoranu za ljude, restoranu s domaćom i dobrom hranom.'' – govori mi Anita.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Pitanje koje mi je postavila samo par minuta nakon ulaska je, naravno, bilo: ''Što ću ja tebi skuhati, imenjakinjo?''. Željela sam da mi Anita pripremi jelo koje je njoj najdraže i kojim se najviše ponosi. Odmah je rekla kako će mi pripremiti ''A Gente raviol'' punjen sirom, domaćim špinatom i jajetom te poslužen uz tanko naribani tartuf.

Spretno je tijesto premetala po rukama i koncentrirano me upozorila da je sada vrijeme za rad, a ne za priču. Anita je posebno ponosna na tjesteninu koju izrađuje sama.

''Počela sam kuhati s 10 godina, cijeli život sam u ovom poslu. Znam reći za sebe da sam u duši prava janjičarka jer o janjetini znam apsolutno sve. Najbolja je ona janjetina iz krša koja pase travu i draču. Najviše ju volim jesti s ražnja, onda se jednostavno topi u ustima. I lešo janjetina je izvrsna, u nju dodaš malo domaćeg krumpira, zapečenu kapulu, domaće pomidore, celer i češnjak.'' – govori mi Anita dok se priprema raviol staviti na kuhanje. U obzir, naravno, dolazi samo ''al dente'' kuhana tjestenina.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Glavna i jedina filozofija ovog restorana je domaća i sezonska hrana. Tako janjetinu nabavljaju iz restorana Anitinog oca, a ista dolazi iz područja Obrovca, Medviđa, Bukovice iz Ravnih Kotara.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

''Bit ovog restorana nije crtanje po tanjuru. Nemamo ništa protiv takvog koncepta, ali to jednostavno nije ono čemu mi težimo. Želimo da nam je na tanjuru dobra i domaća hrana. Pršut koji gostima nudimo je domaći, a paški sir nabavljamo iz mjesta Kolan. Škampi nam dolaze iz podnožja Velebita i radi se o najboljim domaćim škampima jer se love na mjestu gdje se miješa morska voda s boćatom.'' – govori Boris Mavra, Anitin suprug.

''Naša zemlja obiluje odličnim proizvodima. Dalmatinski i lički sirevi su nam vrhunski, tužno je da mnogi nabavljaju robu iz inozemstva. Ravni kotari su neke vrijeme hranili veći dio Hrvatske. Također, naše farme mesa su izvrsne. Pogledajte samo Slavoniju od kuda nabavljamo kulenovu seku, kobasice i šunku.'' – nadovezuje se Anita.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Ribu nabavljaju na provjerenoj adresi na Dolcu (dio dolazi s Krka, dio s Murtera, ali je većinom riječ o Dalmaciji). Meso također nabavljaju na Dolcu, ali i u zadarskoj mesnici kod privatnog mesara koji tradiciju obrade mesa njeguje više od 150 godina. Domaće pivce, pak, nabavljaju u Dalmaciji i Zagorju.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Za predjelo ovdje možete očekivati poslužene marinirane domaće kozice, trlje, dimljene dagnje, ukiseljeni motar i salikorniju, sve od domaćih proizvođača. Od glavnih jela tu su domaće tagliatelle i ravioli, škampi na buzaru, janjeći kotleti sa žara, biftek, jadranska oborita riba i lignje te hobotnica in forno, između ostalog. Anita radi i deserte, a ističe ''A Gente'' čokoladnu tortu.

''U planu nam je i gradnja šampanjere, odnosno bara. Krenuli smo uvelike s radovima, a želimo nuditi vrhunske vrste pića, a služit ćemo i tapase kao što su dalmatinski, istarski sirevi i pata negra pršut.'' – uzbuđeno govori Anita.

Zagreb, 130918. 
Restoran Agente u Tkalcicevoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

U ovom zagrebačkom restoranu sam imala priliku kušati raviol s jajetom, špinatom i sirom, škampe na buzaru, pokoju fetu sira i pršuta, a Aniti je taman u vrijeme mog dolaska došla pošiljka izvrsnih vrganja od kojih je spretno napravila izvrsnu fritaju. Sve je bilo savršeno. Ovo je mjesto na kojem se priprema iskrena hrana, hrana iz provjerenih izvora i, vrlo važno, iznimno ukusna hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:31