RECENZIJA RESTORANA

ADRESA ZA POHANE KAMENICE I RIBU: Ovo popularno mjesto u Zagrebu radi već više od 20 godina, dobro se jede, ali ozbiljno moraju poraditi na desertima!

    AUTOR:
    • Dario Naletilić

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2019. u 09:54

Zagreb, 190618.
Petrova ulica 176.
Restoran konoba Dida.
Foto: Krasnodar Persun / CROPIX
Krasnodar Persun / CROPIX

 

Restoran Dida

ADRESA: Petrova 76, Zagreb

TELEFON: 01 2335 661

RADNO VRIJEME: 11:00 - 00:00

WEB: www.dida.hr

 

Konoba Dida otvorena je sada već davne 1997. godine. S protokom vremena ova se tradicionalno uređena konoba prometnula u zagrebačku riblju vedutu u kojoj je izbor morske spize uvijek primjeren, pa ne manjka gostiju čak ni ljeti kada vrućine i godišnji odmori isprazne grad i restorane. Velik prostor za blagovanje u klesanom kamenu i hrastovini, omanja terasa, ali i parkiralište dodatni su razlozi za popularnost.

Zagreb, 190618.
Petrova ulica 176.
Restoran konoba Dida.
Foto: Krasnodar Persun / CROPIX
Krasnodar Persun / CROPIX
 

Stalni gosti, uz poslovne ručkove i večere, obiteljske proslave, a svojevremeno čak i političke domjenke često ispune konobu na rubu Maksimira do posljednjeg mjesta, pa je rezervacija svakako preporučljiva. I u nedavnoj prigodi terasa je bila ispunjena do zadnjeg stolca, sala poprilično, a rashladna vitrina krcata ribom.

Objedovanje počinje uz tri vrste odličnog kruha, kuglicu vrlo solidne riblje paštete i birano maslinovo ulje. Široki jelovnik uz dnevnu ponudu rakova, školjki i ribe nudi i maneštru od sipe, bakalar na više načina, dimljenu sabljarku i tunu, nekoliko juha i toplo-hladnih salata, zatim brudet od hobotnice, pašticadu i još par mesnih jela uključujući janjetinu i teletinu pod pekom.

Dario Naletilić
 

Velikim škampima za žar nisam odolio. Nažalost, malo su ih prepekli, te se ovaj delikatni rak dobro posušio. Ovakav neoprez nisam ranije doživio u Dide, stoga sam se zabrinuo za ostatak ručka. Srećom prnjavice (još i dondole, brbavice ili rovanice i grope) na paštu stigle su u velikoj porciji punoj školjki, bogatog šuga i dobro skuhanih špageta. Milina!

Dario Naletilić

Dario Naletilić
 

Raritet koji će vam u konobi rado servirati jesu i pohane kamenice. Raritet kažem, jer se u našem podneblju uglavnom uživaju sirove. U ikoničnom londonskom Bentley’s Oyster Baru u kojem ih otvore više od 1000 na dan svojedobno sam kušao i gratinirane, pa i na podlozi od špinata i putra.

Dario Naletilić
 

Kod Dide su to oštrige “na pariški”, lijepo servirane u školjkama uz dodatak tartara (trun prekiselog). Meni su se svidjele i ovaj put, a stava sam da ne treba u potpunosti slušati čistunce koji priznaju jedino sirove kamenice.

Deserti nisu nikada bili jača strana u ovom restoranu, uz izuzetak friško pečenih fritula kojima će vas u pravilu počastiti na kraju posjeta, no koje su u posljednjoj prigodi izostale možda i zato što sam bio u žurbi. Spomenut ću samo da je naručena rolada od borovnica bila ustvari od ribizla, a i takva nije zaslužila visoku ocjenu.

Zagreb, 190618.
Petrova ulica 176.
Restoran konoba Dida.
Foto: Krasnodar Persun / CROPIX
Krasnodar Persun / CROPIX
 

Dvadesetak bijelih i dvadesetak crvenih vina uz nešto pjenušaca čini sasvim solidnu vinsku kartu, a za vina na čaše dogovorit ćete se s vrlo ljubaznim konobarima. Adresa u Petrovoj ulici i dalje ostaje prepoznatljivo mjesto za sve koji vole svježu ribu, školjke i rakove. Trebaju li nakon toliko uspješnih godina u Konobi Dida bolje kuhati, ili popraviti deserte, pretenciozno je savjetovati, no napretku svakako ima mjesta.

KATEGORIJA RESTORANA: TRADICIONALNI RESTORAN

HRANA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

USLUGA: 9/10

 

Za ovaj restoran glasujte ovdje!

Izdvajamo

Iz drugih medija