GDJE JESTI NA OTOKU?

AKO LJETUJETE NA OČARAVAJUĆEM VISU, OVA MJESTA MORATE POSJETITI: Pet otočkih bisera koji vas neće razočarati!

 Mario Kučera
Ako planirate ljetovati na Visu, ovo su mjesta koja vrijedi posjetiti...

Konoba Peša

Konoba Peša nalazi se u Podhumlju, a u vlasništvu je Ane i Žarka Peše. Konobu Peša, gdje i danas ova obitelj živi podigli su praktički iz temelja.

Mario Kučera

Samom šetnjom kroz konobu naići ćete na čudo antikviteta koji možda nemaju stvarnu vrijednost ali imaju veliko sentimentalno značenje. Ovdje se jede pivac ispod peke ili na lešo što je Žarku osobno draže, a najviše ga voli s malo šalše ili hrena. Uglavnom, tu se jede domaća hrana u ambijentu koji je doista poseban, a povrće je iz njihova vrta.

Mario Kučera

Prostor odiše nekim drugim pomalo zaboravljenim vremenom, a pogled vam puca sve do susjednih otoka Palagruže, Sušca, Lastova i Korčule ako imate sreće i nema sumaglice.

Gostionica Aerodrom

Osim konobe u Podhumlju, posebno je omiljena kultna gostionica Aerodrom (također u vlasništvu obitelji Peša) koja svoju gastro priču temelji na većinom hladnim jelima i ponudi vinima na čaše.

Mario Kučera

Tako da ćete ovdje u blizini nekadašnjeg savezničkog aerodroma (po kojem je ovaj lokal i dobio ime) guštati u hladnoj salati od hobe, plodova mora ili tune, komadu viške pogače i ovčjeg sira.

Mario Kučera

Ovdje je također posebno zanimljivo uređenje interijera jer je i ovdje sve prepuno antiknih detalja koje su Žarko i Ana skupili što na otoku što na svojim putovanjima.

Mario Kučera

Senko seosko domaćinstvo

Jedno od mjesta koje smo u opsadnom stanju zauzeli prošlo ljeto (naravno na radost domaćina) je uvala Mala Travna (Molo Trovna po komiški). Ona skriva jedan od prvih "robinzonskih restorana" koji je utemeljio prije gotovo trideset godina Senko Karuza.

Mario Kučera

Senko je jedan od najcjenjenijih pisaca u Hrvatskoj, posebice u formi kratke priče, jednoj od najzahtjevnijih književnih formi. Akademski obrazovan, mogao je biti u nekom zagrebačkom stanu s klimom, radijatorima i gledati u jesensku maglu ili odabrati drugi put.

Mario Kučera

Upravo je taj drugi put bio njegov odabir započevši sa svojim OPG pokretom pod egidom "Multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim i pučinskim otocima", stvorile su njegove kulinarske kreacije - sve redom zaboravljene "ricete" s Visa te niz životnih priča i anegdota koje pretače u svoje kratke priče.

Mario Kučera

Ovdje jedete ono što vam Senko kaže da jedete, i sve je, jednom riječju, savršeno.

Pol murvu

U malom selu Žena Glava, u dvorištu kuće stare više od 500 godina, naći ćete opušteni mediteranski restoran i dobru staru dalmatinsku kuhinju. Ovdje se uživa u viškoj pogači, svježe ulovljenoj ribi, domaćem povrću, poznatoj rakiji rogačici, viškoj vugavi...

Komiza, otok Vis, 070711.
Reportaza o otoku Visu.
Na slici: Konoba Pol Murvu. Damir i Gordana Svilicic i njihova kci Maja.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Cukar - slastičarnica koja vrijedi biti na ovom popisu!

Slastičarnica Cukar se nalazi u samom srcu životne i nemirne Komiže. Jasminka Zambarlin, po struci diplomirana ekonomistica, “samo tako” je zamijenila svijet brojki kužinom.

Mario Kučera

I dobro da je jer mjesta s ovakvim slasticama možete nabrojati na prste jedne ruke. Jasminka u svoje deserte stavlja kadulju, radi viške cvite po originalnoj recepturi, kolač s rogačem i jabukama i još svakakve divote koje će zadovoljiti vaš slatki zub!

Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:36