ZA KOJE JE MALO TKO ČUO

ALZINGER VINA: Rizlinzi i veltlinci koji su gotovo nepoznati u nas, no poznati u brojnim svjetskim restoranima!

 Mario Kučera
Prvi put u Zagrebu je, u restoranu Xató, svoja vina predstavio poznati austrijski vinar Leo Alzinger.

Ako Hrvati možda i nisu čuli za ovo vinsko ime, svi oni koji prate što se događa na svjetskoj vinskoj sceni s njime su upoznati, a ono po čemu su Alzinger vina poznata njihovi su sjajni rizlinzi i zeleni veltlinci. Riječ je o bijelim vinima, koja se zbog svog moćnog karaktera i izražene mineralnosti bez problema mogu spariti i s nekim snažnijim jelima, poput onih s crvenim mesom, a za koje je nekako uvriježeno mišljenje da se uz njih piju isključivo crna, odnosno crvena vina. Njihova vina dobro su prihvaćena u različitim zemljama svijeta i prisutna su u nekim najboljim svjetskim restoranima jer, kako kaže sam Leo Alzinger, nema hrane uz koju zeleni veltliner ne paše. U Hrvatskoj ovih vina do nedavno nije bilo, no zahvaljujući distributeru Hidden Wines (Skrivena vina) od 2016. dostupna su i kod nas.

Nekonvencionalna vina

Ovi rizlinzi i veltlinci stižu iz slavne austrijske vinske regije Wachau, koja je i poznata po ovim sortama, a Alzingeri grožđe uzgajaju na samo 11 hektara, i to na terasama nad Dunavom i na najcjenjenijim položajima Steinertalu i Loibenbergu. - Za nas je najvažnije prenijeti identitet grožđa iz naših različitih vinograda u svaku zasebnu etiketu. Neki vinogradi udaljeni su jedni od drugih tek 200 do 300 metara, a vina su potpuno različita pa tako znamo imati oko 16 razlilčitih vinskih etiketa u jednoj godini. Ono što svako vino čini zanimljivim je to što je svaka godina drugačija, priroda je ta na koju se ne može utjecati i kojoj se prilagođavamo. Za grožđe ne koristimo ništa što je za njega loše, naša vina su zdrava, biramo najbolje od raznih smjerova u uzgoju i proizvodnji vina - kaže Alzinger.

Zagreb restoran XATO 
LEO ALZINGER
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Naša proizvodnja je mala u odnosu na neke velike vinarije i drugačije i ne želimo, za nas vrijedi da je bolje i manje, ali vrhunske kvalitete. Kod nas je, primjerice, zabranjeno kupovati grožđe od nekog drugog uzgajivača, što znači da se grožđe, primjerice, ne može kupiti od susjeda da bi se dobilo na količni.

Zagreb restoran XATO 
LEO ALZINGER
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Stvar je jednostavna, vino se proizvodi isključivo od grožđa koje izraste u našim vinogradima - objašnjava. Ova vina nisu svakidašnja, odnosno konvencionalna, kao što nije ni hrana u Xatu, pa su jela koja je servirao Tvrtko Šakota i ova vina kompatibilni. Naime, u Xatu su otpočetka u ponudi drugačija vina, uglavnom ona za koje većina gostiju nije nikad čula, a kamoli ih kušala, a sva odreda spadaju u top vina iza kojih stoje izvrsni vinari. Tu su čak i malo riskirali, a i dobro je da jesu jer nema puno mjesta kod nas gdje se može kušati nešto više od uobičajenih vinskih etiketa. Ova vina donose neke nove poglede, iznenađuju kao što iznenađuju i Šakotina jela.

Zagreb restoran XATO 
LEO ALZINGER
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Vinske večeri

- Vinska lista s kojom smo krenuli u početku je bila neprijateljska, no htjeli smo da gosti okuse nešto novo i čuju za neke nove priče - ističe chef Šakota. Leo Alzinger otvorio je vinske večeri koje će se redovito događati u Xatu, dakle bit će još prilika za kušanje nekih novih vinskih senzacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01