NAJBOLJA CHEFICA NA SVIJETU

ANA ROŠ OTVORENO: "Doživljavanje žena u kuhinji kao dar ili društveni izbor je manipulacija i konstrukcija. Diskriminacija."

 Suzan Gabrijan
Službeno prva žena među chefovima, junakinja dokumentarne serije Netflixa "Chef’s table" i druga planetarno najpoznatija Slovenka govori o želji da u Istri otvori podružnicu svog kultnog restorana "Hiša Franko", a u ožujku očekujemo i izlazak njezine prve knjige "Sun & Rain".

Foto: Suzan Gabrijan

Kako se uopće dogodilo da je Ana Roš danas gastronomska tema koje se svjetski mediji nikako ne mogu zasititi? Počelo je 2016. godine, kada su svoje čitatelje urednici Saveura, gastronomskog magazina, zapitali zašto nitko nije čuo za Anu Roš, jednu od najboljih kuharica svijeta. Godinu dana kasnije svjetski su mediji učinili Anu Roš najpoznatijom kuharicom svijeta. I službeno su je proglasili najuspješnijom ženom među kuharima, a ove godine njezina Hiša Franko zasjela je na visoko 38. mjesto najboljih restorana na svijetu po izboru The World´s 50 Best Restaurants.

Suzan Gabrijan

U međuvremenu ona je bila i junakinja dokumentarne serije Netflixa "Chef’s table", u kojoj gostuju najveće kuharske zvijezde današnjice. Ana ne samo što je utemeljila mrežu lokalnih opskrbljivača, nego je proširila odabir namirnica, čime se bavi u velikom dijelu svoje knjige. Među samoniklim jestivim biljem ona koristi i one za koje nitko nije čuo, a one uobičajene, koje rastu u neposrednoj blizini restorana, upotrebljava na nov način. Podsjetimo kako će Ana Roš posjetiti Hrvatsku u svibnju iduće godine budući da je potvrdila sudjelovanje na Weekend Food Festivalu u Rovinju.

Benjamin Schmuck

Jučer je u popodnevnim satima poslala prelijepo božićno pismo s vrlo snažnom porukom koje prenosimo u cijelosti:

Svijete, dober ti dan :)

Kobarid i dolina Soče još su uvijek u kišnom raspoloženju. Umjesto bijelog Božića, očekujemo temperature od oko 15 stupnjeva i prve vjesnike proljeća.

Božić su i trenuci za razmišljanje. Bila je ovo duga i intenzivna godina. More sjajnih dana i divnih emocija, a neke smo i zajedno proživjeli.

Uz njih dogodili su se i trenuci koji su me rastužili i razoružali, učinivši me bespomoćnom. Radi se o položaju žene u ovom ludom svijetu - svijetu tetovaža, noževa, kulinarskih posvuduša i ambicija.

Ja sam kovrčava plavuša u svoje slobodno vrijeme koja može plesati cijelu noć u visokim potpeticama, obožavam šoping, i da - šminkam se (uključujući i nanošenje ruža), i to svaki dan! Majka sam dvoje prelijepe djece, imam fantastičnog psa i ludu mačku. Komotno bih mogla biti jedna od djevojaka iz "Seksa i grada", Bridget Jones ili prosječna žena u svojim 40-ima koja pokušava svakodnevno trčati kako bi negirala starenje u tijeku.

Suzan Gabrijan

Ali kad radim, kuham i vodim svoj tim, ja sam nisam ni žena ni muškarac. Ja sam posvećen/a i marljiva chef/ica kuhinje. Apsolutni radoholičar. Ja sam jedan od onih chefova koji mijenjaju (pre)više jela godišnje, potpuno svjesna okruženja i sezone. Zato me plaši kad osvijestim da većina vas opisuje jelo u Hiši Franko kao pozitivno iznenađenje "koje je daleko iznad očekivanog". Što biste očekivali od chefa koji kuha u jednom od najpopularnijih restorana na svijetu?

Voljela bih da moji gosti dođu u Hišu Franko s vrlo visokim očekivanjima. Očekujem od njih da budu znatiželjni u vezi s onim što mi ovdje radimo. Kroz povijest blagovanja u restoranima visoke kuhinje čini se da je evolucija naše industrije mala domena. Što više naglašavamo nedostatak žena u ovoj industriji, to više romantiziramo ženu i samim nas time manje ozbiljno shvaćaju i cijene. Kao chef i žena, smatram da je pogrešno da naše sudjelovanje na eventima i večerama razmatraju samo radi javnosti. Važno je ženama pružiti prostor i vidljivost. Počašćena sam i zahvalna zbog toga. I ja sam jedna od onih koji se bore za to. Ali način na koji ljudi to ponekad tumače boli. Doživljavanje žena u kuhinji kao dar ili društveni izbor je manipulacija i konstrukcija. Diskriminacija. Hoćemo li ikada pronaći pravi put? Osloboditi svoje srce i mišljenje? Ovo je moja božićna želja. Sretan (bijeli) Božić! Nadam se da ćemo se uskoro opet vidjeti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:57