Jednostavan i mirisni kruh koji će vam zamirišati cijelu kuću. Što je najbolje, ova pogačica je odlična i sljedeći dan, ali najukusnija dok se još uvijek puši. S malo dobrog sira i pršuta, savršen početak dana!
- 500 g glatkog brašna
- 500 g oštrog brašna
- 30 g šećera
- 30 g svježeg kvasca
- 30 g soli
- 625 ml vode
- 100 ml maslinovog ulja
- 2-3 grančice ružmarina
- 1 glavica češnjaka
- 1 žlica krupne morske soli
Priprema:
Rastopite šećer i kvasac s malo mlake vode. Dodajte ga u brašno zajedno sa soli (30 g) i umjesite izdašno tijesto s ostatkom vode (625 ml). Tijesto ostavite kod ugrijane pećnice da se diže oko sat vremena. Ili pećnicu upalite na 50 stupnjeva i u nju stavite posudu sa tijestom i pričekajte da se udvostruči. Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga još jednom. Uzmite lim i malo ga pobrašnite. Tijesto razvucite do visine 1, 5 cm. Prebacite ga u lim i premažite maslinovim uljem, pospite ružmarinom i češnjakom te krupnom solju. Ostavite da se ponovno udvostruči na toplome mjestu. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta.