Okus doma, okus svijeta

Azilanti iz svih krajeva svijeta predstavili knjigu šarolikih recepata

 Dag Oršić
Azilanti koji su u Hrvatsku došli iz svih krajeva svijeta jela na kojima su odrastali saželi su u knjigu recepata od kojih su neke predstavili u Zagrebu.

“Ništa nije tako utjecalo na opstanak i razvoj civilizacije kao hrana. Povijest migracije hrane i začina u vrećama misionara, na brodovima moreplovaca, u skrivenim džepovima putnika obilježila je svjetsku ekonomsku i političku povijest, prije svega onu trgovinsku, ratnu i kulinarsku. Migracija mirodija i ljudi postoji od davnina i jednako je snažno utjecala na društva. Ova je knjiga putovanje tim svijetom. Otisnite se u istraživačku avanturu svjetske kuhinje koja oduzima dah izgledom i odvodi u svijet...”

Dag Oršić

Ovo je dio uvodnih riječi iz kuharice “Okus doma” u kojoj su recepti za jela koja potječu iz cijelog svijeta, a u njihovoj realizaciji su sudjelovali ljudi koji su se u našoj zemlji našli u azilu. Oni su nam približili jela koja se vežu za njihovu domovinu i njezinu gastronomsku povijest, jela su to koja te ljude vraćaju u njihove domove, u kuhinje u kojima su njihove majke i bake brižno pripremale hranu na kojoj su odrastali. Neki od tih okusa i mirisa ostaje zauvijek urezan u svakom čovjeku jer toplina i ljubav koji se vežu za takvu hranu, za okupljanje obitelji i prijatelja za stolom kao središnjim mjestom u svakom domu, ne može izblijedjeti.

Dag Oršić

Ta sjećanja, te misli, taj doživljaj i ta jela temelji su na kojima se razvija daljnji ukus, svjetonazori i filozofija o hrani i prehrani. S jelima pripremljenima po afričkoj, arapskoj, bliskoistočnoj kulinarskoj tradiciji upoznavali su se prošli tjedan u Muzeju suvremene umjetnosti i mnogi Zagrepčani. Šarolik izbor namirnica i začina spojili su se na događanju “Okus doma; okus svijeta” na kojemu su se promovirale neke drukčije kulture i neki drugačiji kulinarski izričaji. Naime, taj dan je kulinarsko-jezični tim “Okusa doma”, koji okuplja zaljubljenike u kulinarstvo i jezike, pripremio raskošnu trpezu koja nas je odvela u zemlje poput Irana, Pakistana, Sirije, Tunisa, Senegala, Nigerije...A ako nešto od ovih jela želite pripremiti kod kuće naručite knjigu u kojoj se nalaze recepti iz svih krajeva svijeta na: www.okus-doma.hr.

Arayes

Recept Sare iz Palestine

500 g mljevenog janjećeg mesa
500 g rajčica, fino narezanih
1 luk srednje veli- čine
1/3 šalice nasjeckanog peršina
1/2 šalice maslinova ulja
1/4 žličice cimeta
1/2 žličice čili papričice
1 žličica soli
1/2 žličice crnog papra
1/2 žličice mješavine začina
7-8 debljih štruca pita kruha
1 šalica maslina
1 jogurt

Dag Oršić

Za pita kruh pomiješajte 1 šalicu tople vode sa 2 žličice kvasca i ostavite oko pet minuta. Dodajte dvije i pola šalice brašna, 2 žličice soli i 2 žlice maslinova ulja. Zamijesite tijesto, ono mora biti glatko i elastično. Premažite ga maslinovim uljem, stavite u posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže oko dva sata. Pobrašnite radnu plohu i podijelite tijesto na osam dijelova pa svaki dio razvaljajte dok ne bude tanak. Ako ih pečete u pećnici, dovoljno je tri minute na 220 stupnjeva, a na tavi pecite uz dodatak malo maslinova ulja oko 1 minutu. Stavite meso, rajčicu, luk, peršin, 1 žličicu maslinova ulja, cimet, crvenu papričicu, mješavinu začina, crni papar i sol u srednje veliku zdjelu. Dobro promiješajte sve sastojke. Razmažite 2 do 3 žlice smjese na svaki komad pita kruha. Namastite svaku stranu štruce s jednom do dvije žlice maslinova ulja. Razrežite ih na četvrtine. Posložite arayes u tepsiju i pecite na 150 stupnjeva dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Poslužite vruće s maslinama i jogurtom.

Soupou kandija

Recept Sadoua iz Senegala

750 g bamije
300 g govedine
1 riba
1 kg riže
150 ml palmina ulja
2 luka
2 kocke za juhu
3 svježe čili papričice
2 češnja češnjaka
sol
povrtni ili mesni temeljac

Dag Oršić

Operite bamiju, odrežite oba kraja i narežite je na ploške. Stavite u posudu i dodajte puno vode. Operite bamiju još dva puta kako bi se isprala ljepljiva materija. Očistite ribu i narežite je na tri komada. Pripremite rižu, isperite je i skuhajte. Stavite grijati 0,75 l vode u lonac. Dodajte komade ribe i bamiju te sve zajedno kuhajte 15 minuta. Izvadite ribu. Meso narežite na srednje velike komade i dodajte uz nasjeckan luk i češnjak. Dodajte prstohvat papra, sol, povrtni ili mesni temeljac, palmino ulje i svježi čili. Sve dobro izmiješajte i kuhajte dok meso ne bude mekano. Vratite ribu u lonac i kuhajte još 10 minuta. Poslužite s rižom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:57