Receptura
Za pobjedničku lentu natjecat će se 39 “babica” iz svih dijelova županije. Lentu će osvojiti ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, okus i izgled kolača te domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu. Na ovogodišnjoj, 11. manifestaciji bit će i gosti iz Solina, koji će predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom “Izvorno zagorsko”.
U ovoj kategoriji boduje se opći dojam o tome koliko su se natjecateljice odjećom koju su odabrale nositi na manifestaciji i dekoracijom svojeg izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka, odlučivati i Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec, te Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No, prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji “Babičini kolači” u Donjoj Stubici, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Nada Tučkar sa svadbenom tortom šahovnicom.
Gospodski kolač
Nada se prijavila i za ovogodišnje natjecanje, za koje će pripremiti gospodski kolač. Stroga pravila brane joj da prije manifestacije otkrije recept, ali nam je otkrila nam je kako je nastao. - Kad sam bila dijete, šefovi mog oca iz Zagreba dolazili su u Stubič- ke toplice na kupanje i kod nas su ostajali po tjedan dana. Na kupanje su odlazili pješice. Mi smo h zvali ‘gospoda iz Zagreba’, a moja je baka za njih pripremala i poseban kolač, koji ću ja pripremiti za ovogodišnju manifestaciju - rekla nam je Nada Tučkar. - Pamtim kad je moja baka, a to je bilo prije više od 50 godina, pripremala torte za svadbe. Njezine recepte pamtila sam i naslijedila usmenom predajom. U to vrijeme svadbe su trajale i po tri dana, nije bilo hladnjaka i kolači su morali biti svježi i postojani. Orasi i karamelizirani šećer neki su od sastojaka koji su torti davali poseban okus, koji je oduševio i lanjski žiri. Ali, osim samog kolača ocjenuje se i prezentacija i priprema stola.
Ja sam sudjelovala na manifestaciji ‘Oblizeki’ i osvajala nagrade, pa su me i prije nagovarali da se prijavim na ‘Babičine kolače’. I uspjeli su me nagovoriti jer prije nisam nikad odjenula narodnu nošnju. I sada ću već treći put sudjelovati na ‘Babičinim kolačima’ - ispričala nam je lanjska pobjednica. A ove godine u ocjenjivačkoj će komisiji biti vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki, i Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza Krapinsko-zagorske županije.