PODSJETNIK NA LIJEPU PRIČU

BAČVARSTVO JE ZAHTJEVAN ZANAT: Drvene bačve proizvode se u Jastrebarskom više od 50 godina!

 Mario Kučera
Bio je kolovoz 60-ih godina, a Mirko Golub je čuo vijest da se traži bačvar u Jaski. Nije dvojio ni trenutka. Kupio je parcelu, majstorski ispit položio 1962. godine i otvorio svoju radionicu kako bi nastavio tradiciju bačvarstva u jaskanskom kraju. Popravljali su rabljeno drveno posuđe, ali i proizvodili novo, a kako je posao sve bolje išao, pozvao je i svojeg brata Franju da mu se pridruži. Nije sve išlo tako glatko.

Bačvarstvo je zahtjevan zanat koji ima preko dvadeset operacija, a ne postoji sistem kojim se dani procesi mogu ubrzati. Mirkov sin Milivoj Ivo naslijedio je obiteljski posao, a prve bačve napravio je sa 13 godina uz očevu pomoć.

- Otac je bio majstor starog kova. Sve je radio isključivo na ruke, što je jako zahtjevno i komplicirano pa sam sa svojim fakultetskim obrazovanjem ipak pridonio slamanju očeva otpora prema novim tehnologijama - priča Milivoj Ivo Golub.

Jastrebarsko 01032017
Bacvar Milivoj Golub
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Sve se i dalje bazira na tradiciji, ona je znanje i iskustvo, ruke i dalje rade svoje, no na tehnologiju gledam kao na pomoćni alat koji ubrzava i poboljšava proizvodnju i smatram je važnim iskorakom u cijelom procesu. Primjerice, za kompletnu ručnu izradu jedne bačve od početka do kraja potrebno je 11 sati - objašnjava.

Drveno posuđe izrađuju od više godina prirodno sušenog hrasta lužnjaka i kitnjaka, a ponekad se kombinira i drvo akacije i duda. Puno je faktora koji utječu na konačan proizvod, ali ključ je u poštivanju prirodnih zakonitosti. Vlaga drva izuzetno je bitna. Drvo se suši prirodnim putem, na suncu, a na taj način se dobiva sirovina s oko 16% vlage. To se osjeti tek u podrumu, kad je vlaga okoline oko 75% jer se drvo ponaša kao spužva. Tada se može dogoditi da nekvalitetne bačve "popiju" i do 2 litre vina u mjesec dana pa ih se mora natakati, čime, naravno dolazi do gubitaka.

Jastrebarsko 01032017
Bacvar Milivoj Golub
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Drvo se ne smije zagrijavati više od sedam stupnjeva u minuti jer se tada dužice lome ili se događaju pogreške. Ako ste se ikad pitali koja je razlika između barrique bačvi i "običnih", odgovor leži u vrsti opaljenosti. Drvo hrasta sadrži tanine, što daje smeđu boju i trpki okus, a spomenuta vrstaopaljenosti posebne arome. Njegov otac opskrbljivao je vinogradarska područja Plešivice, okolicu Zagreba i Zagorja, dok danas njihove bačve traže i u Americi, Italiji, Crnoj Gori i Hercegovini.

Jastrebarsko 01032017
Bacvar Milivoj Golub
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Kaže kako ne oskudijevaju poslom, ali da je problem u tome što mladi nemaju interesa, a smjer bačvara ukinut je prije nekoliko godina. Malo je i vinara koji znaju prepoznati pravu bačvu i koji razumiju njezine zakonitosti pa se često vode poznatim brendovima i posežu za rabljenim proizvodima zvučnih imena.

- Potrebno vam je otprilike 5 kubika kvalitetnih trupaca da biste izvukli 1 kubik čistih elemenata od kojih se može napraviti 10-ak bačava. Francuska ima tradiciju od gotovo 300 godina u bačvarstvu, no, treba imati na umu da Francuzi rade proizvod vrhunske kvalitete samo za svoje proizvo- đače, dok u izvozu kvaliteta varira. A mi želimo i radimo tako da kvaliteta bude vrhunska i uvijek ista - kaže Milivoj Ivo.

Jastrebarsko 01032017
Bacvar Milivoj Golub
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Osim bačvarske radionice, Milivoj Ivo je 2012. godine otvorio i Bačvarsku zbirku u kojoj su izložena 233 eksponata starog bačvarskog zanata koji nose oznaku kulturnog dobra u Hrvatskoj. Njegov cilj je održati na životu ovu ručnu manufakturnu proizvodnju koja daje zaista posebne, jedinstvene rezultate i koja se može nazvati i umjetnošću.

Jastrebarsko 01032017
Bacvar Milivoj Golub
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:01