ISPROBANI RECEPTI

NAJTRAŽENIJE SLATKE SAVIJAČE: Jedini recepti za domaću orahnjaču i makovnjaču koji će vam ikad trebati!

Što su blagdani bez dizanih kolača?

Donosimo vam provjereni recept za dizano tijesto sa tri različita nadjeva, orasi, mak i lješnjaci. Nakon tečaja u Kuhaoni i mi smo naučili raditi mirisno i mekano dizano tijesto s kvascem. Pregače na sebe, brašno na stol i idemo napraviti ”most wanted” božićne savijače (jer zašto čekati blagdane) ?

Za tijesto će vam trebati:

4 žumanjka
100 g šećera
120 g maslaca
1 limun
250 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
600 g glatkog brašna
sol
maslac za premazivanje tepsije

Biljana Gaurina / Hanza Media

Za nadjev od oraha:

200 g mljevenog oraha
70 g šećera
žličice mljevenog cimeta
100 ml mlijeka

Za nadjev od maka:

200 g mljevenog maka
70 g šećera
žličice mljevenog cimeta
200 ml mlijeka

Biljana Gaurina / Hanza Media

Za nadjev od lješnjaka:

200 g lješnjaka
2 bjelanjka

Priprema:

Žumanjke, šećer, maslac i naribanu limunovu koricu pjenasto izmiješajte električnom miješalicom. U 50 ml toplog mlijeka dobro izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. Pomiješajte brašno i malo soli. Naizmjence dodavajte brašno i preostalo mlijeko smjesi od maslaca i žumanjaka uz neprestano miješanje, a na kraju dodajte razmućeni kvasac. Prema potrebi tijesto još doradite rukama. Ostavite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. U međuvremenu pripremite nadjeve. Za nadjeve od oraha i maka pomiješajte suhe sastojke koje prelijete kipućim mlijekom, a zatim sve dobro promiješajte. Za nadjev od lješnjaka na tavi popecite lješnjake. Prebacite ih na kuhinjsku krpu i pomoću nje ogulite ljuske lješnjaka. Zatim ih dobro sameljite. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano izmiješajte s lješnjacima da dobijete jednoličnu smjesu. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte valjkom na prethodno pobrašnjenoj površini. Rasporedite jednolično nadjeve tako da sa svake strane ostavite prazno tijesto 1 cm od ruba. Preklopite preko nadjeva dva nasuprotna kraca ruba i jedan duži rub. Od tog ruba tanko zarolajte tijesto.

Biljana Gaurina / Hanza Media

Savijače zatim prebacite u tepsiju (34 x 21 cm) koju ste prethodno dobro premazali maslacem. Ostavite tijesto da se diže na toplome mjestu oko 30 minuta. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta. Prema potrebi na pola pečenja stavite odozgo papir za pečenje kako vam savijače ne bi dobile prejaku boju. Poslužite tako da dizane savijače prebacite na duguljasti tanjur ili veću drvenu dasku i poslužite posute šećerom u prahu.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:03