Zrno boba poznato je po svojoj čvrstoj opni, a starenjem plodova boba vanjska opna samog zrna postaje sve tvrđa i pritom jača njena gorčina pa se kožica često uklanja prije uporabe ove namirnice, neovisno o tome pripremate li varivo, juhu ili salatu. Bob je odličan dodatak proljetnim jelima, pogotovo kada je svjež i kremaste teksture. Mlado lišće boba također se može jesti, i to sirovo ili pripremljeno na isti način kao špinat, a i same mahune treba pripremati dok su još mlade jer dozrijevanjem postaju vlaknaste i dobivaju sitne dlačice koje mnogima smetaju. Sezona mu je kratka, dozrijeva od lipnja do rujna pa iskoristite što bolje kratak period kada ga možete kupiti na tržnici, a ostatak godine potražite ga sušenog, zaleđenog ili već kuhanog i konzerviranog.
ČETIRI PROVJERENA RECEPTA
BOB: Ukusna, krupna i zdrava zrna boba se ponovno vraćaju na naše stolove!
Bob je grahorica znana još i kao debeli grah, fava grah ili bobak, a jednogodišnja je biljka koja u naše kuhinje najčešće dolazi u obliku mahune pune širokih zelenih zrna.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?