I U ZAGREB

BOŠKARIN EKSPRES: AZRRI dostavlja obiteljske pakete s različitim rezovima mesa. Dosad su sve uzimali restorani, a sad možete i vi!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Agencija za ruralni razvoj Istre iz Pazina počela je dostavljati obiteljske pakete s rezovima mesa, kao i suhomesnate proizvode od autohtonog istarskog goveda po Istri, Kvarneru, ali i u Zagreb

Kako bi se suočili prvo sa zatvaranjem restorana i bistroa u cijeloj zemlji, a potom i tržnica koje su donedavno vrvjele ljudima i održavale privid normalnosti u našem društvu, mali i srednje veliki proizvođači hrane bacili su se u akciju i počeli svoje voće, povrće, jaja, meso i druge namirnice dostavljati zainteresiranim kupcima osobno. No, što je s proizvodima koje inače nije bilo tako lako naći, kao što je, primjerice, meso autohtonog istarskog goveda boškarina? Slijedeći primjer kolega iz cijele zemlje, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) iz Pazina odlučila je prvo privatnim kupcima u Istri i na Kvarneru, a uskoro i šire, ponuditi obiteljske pakete s vakuumiranim komadima mesa boškarina kao što su vrat, rebra, but ili mišići, kao i suhomesnate proizvode od autohtonih istarskih sorti ovce, boškarina i magarca, koji su također dio njihova asortimana.

Pazin, 030418.
Azzri proizvodnja, Ulica prof Tugomila Ujcica 1.
Prica o kobasicama od boskarina, magaraca i istarskih ovaca.
Na fotografiji: boskarin, istarsko govedo.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

AZRRI je tvrtka u vlasništvu Istarske županije usmjerena na promicanje istarskog gastronomskog i poljoprivrednog blaga te očuvanje ugroženih autohtonih pasmina, koje su inače puno zahtjevnije za uzgoj, osobito na održiv i ekološki prihvatljiv način koji AZRRI potiče, pa su stoga uzgajivači od kojih otkupljuju meso još u većoj brizi za egzistenciju zbog novonastale situacije.

ODLEŽANO MESO

- Budući da su se zatvorile mesnice i tržnice, shvatili smo da će potrebe za mesom ostati djelomično nezadovoljene - kaže Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.

Pazin, 030418.
Azzri proizvodnja, Ulica prof Tugomila Ujcica 1.
Prica o kobasicama od boskarina, magaraca i istarskih ovaca.
Na fotografiji: Edmundo Suran - veterinar.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Uz pomoć dostave pronašli smo način kako prodavati naše proizvode koje ugostitelji više ne kupuju zbog nove situacije, a ono što je nama najvažnije, ovim putem zadržavamo kontinuitet otkupa životinja. Proizvodnja mesa smanjila nam se za nešto manje od 20 posto, ali smo još u okvirima koje smo si zadali. Naše meso jest skuplje, ali to je zato što prehrana boškarina tijekom pune dvije godine na pašnjacima naše uzgajivače stoji puno više nego da imaju obične krave - dodao je Edmondo Šuran.

I manji i veći obiteljski paketi mesa podjednako se dobro prodaju, objašnjava Edmondo Šuran, a sve ovisi o tome koliko tko ima mjesta u zamrzivačima.

- Važno je istaknuti da prodajemo vakuumirano meso koje je odležalo 15-20 dana, a ako je i dalje u vakuumu, to se meso može držati u običnom hladnjaku sigurno oko četrdeset dana. Ne treba se bojati - govori Šuran, pogotovo ako se meso čuva na zadanim temperaturama. - Naravno, potrebno ga je potrošiti 4-5 dana nakon otvaranja vakuumvrećice. Što se samog mesa tiče, ako naši kupci žele neki drugi rez mesa, i njega možemo prodati u okviru personaliziranog obiteljskog paketa, no tada se na njih ne primjenjuju popusti koje imamo u standardnoj ponudi - ističe.

Ponuda suhomesnatih proizvoda na bazi mesa istarskih autohtonih pasmina (težina pojedinog proizvoda cca 200g):

Kobasica od mesa boškarina s malvazijom – cijena: 50,00 kn
Salama od mesa boškarina s teranom - cijena: 50,00 kn
Salama s mesom boškarina i tartufom - cijena: 60,00 kn
Salama od mesa istarskog magarca- cijena: 55,00
Kobasica od mesa istarske ovce s malvazijom - cijena: 50,00 kn
Salama od mesa istarske ovce s teranom - cijena: 50,00 kn

Šuran smatra da će paketi od šest kilograma mesa za 430 kn, odnosno 10 kg mesa za 720 kn, biti zanimljivi osobito gurmanima koji se žele uhvatiti u koštac s pripremom zrelog mesa, jer će moći osjetiti razliku između mesa istarskog goveda koje je uzgojeno na pašnjacima i klasičnog mesa koje inače nabavljaju.

- Meso boškarina ima veliki gastronomski potencijal i to pogotovo u jelima s umacima jer su to u pravilu jela u kojima meso boškarina najviše dolazi do izražaja. Kao primjer navodim pirjanje mesa u komadu, kao i pripremu gulaša ili juha. Naime, meso boškarina je krto i manje masno, odnosno manje je mramorirano, ali se zato u okusu osjeti da je riječ o domaćem mesu, što nas u Istri pogotovo vraća u djetinjstvo. Meso je nešto bogatije mineralnim solima jer se boškarini hrane isključivo ispašom, ali je i nešto žilavije i zahtijeva dulju termičku obradu. Naime, te su se životinje 24 mjeseca kretale po prirodi i zato imaju čvrste mišiće. Zato ga treba kuhati dok ne omekša, što će ponekad biti i sat dulje nego što biste pripremali klasičnu junetinu, no okusi su neusporedivi - strastveno govori Šuran.

Pazin, 030418.
Azzri proizvodnja, Ulica prof Tugomila Ujcica 1.
Prica o kobasicama od boskarina, magaraca i istarskih ovaca.
Na fotografiji: kobasice u hladnjaku.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

GRGA ČVARAK

Dostavu u Istri i na Kvarneru pokrenuli su prije dva tjedna, a nakon objave u prošli četvrtak da od ovog tjedna uključuju Rijeku i okolicu, već ih je u petak dočekao mail prepun upita. Važno je također dodati da u AZRRI-ju uz pomoć distributera planiraju jednom do dva puta tjedno svoje obiteljske pakete te suhomesnate proizvode dostavljati i u Zagreb.

Pazin, 030418.
Azzri proizvodnja, Ulica prof Tugomila Ujcica 1.
Prica o kobasicama od boskarina, magaraca i istarskih ovaca.
Na fotografiji: kobasice.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Srećom, ljudi u mom centru zbog situacije ne stignu ni koristiti godišnje kao što smo isprva planirali. Čak smo morali iz drugih sektora povući ljude kako bismo uspjeli odrađivati sve dostave! Što se Zagreba tiče, to jednostavno ne možemo sami pa nam se srećom javio tim iz prodavaonica Grga Čvarak koji će preuzeti dostavu za nas - istaknuo je Šuran, dodavši da se u razvojnom laboratoriju AZRRI-ja osim obiteljskih paketa i dalje rade suhomesnati proizvodi i dio sirovina priprema se za sezonu, kakva god ona bila, a sve u nadi da će ugostiteljima ponovno biti potrebni njihovih proizvodi. Čemu se, uvjereni smo, nadaju i ugostitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 08:18