Do posljednje mrvice

BOŽIĆNE PRIPREME: Budite spremni na pečenje dvostrukih količina ovih kolača!

 Berislava Picek / Hanza Media
Za klince nema veće radosti, nego uz vašu pomoć pripremati prefine kolačiće koje će kasnije popapati do posljednje mrvice - budite spremni za pečenje i dvostrukih količina!

Advent je dobra prilika da malo stanete na loptu, prilika da malo više vremena provedete kod kuće, da se družite s obitelji i što je najvažnije, da pripreme za nadolazeće blagdane provedete s najmilijima - svojom djecom.

Oni jedva čekaju da ih se uključi u izradu kolača, da sami stvaraju, mijese, ukrašavaju. Pa nema veze što će cijela kuhinja biti možda puna brašna, nije važno ako kolači ne izgledaju "kao sa slike", iz slastičarnice. Upravo je čar u toj nesavršenosti, divota je da pod vašom neprimjetnom dirigentskom palicom nastaju oblici ispunjeni ljubavlju.

Na kraju, nema veće sreće kad kolačiće i keksiće grickaju djeca, a vi točno znate što je u njima - jer za naše mališane uvijek valja birati zdravo.

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Za našu smo priču za suradnju zamolili Ivanu Bedenik, profesoricu klavira koja je svoju strast prema kuhanju pretvorila u posao. Naime, s Irenom Donaj i Majom Profuntar osnovale su Kliklop, prvi specijalizirani catering za djecu u Hrvatskoj. Točnije, klikom miša na njihovoj web stranici (www.kliklop.hr) može se za vrtiće i škole naručiti kompletan meni, ili riješiti muku oko klope za rođendane i slične dječje zgode. Ali, glavna kuharica u našem prilogu je desetogodišnja Korina koja je strpljivo mijesila, rezala i sjeckala, Ivana joj malo pomogla oko pećnice, a potom joj je kujica Nala pomogla oko mrvica. Širom otvorene Korinine oči i osmijeh bili su dovoljni da ispričaju priču kakvo je to bio zadovoljstvo i koliko su bili fini kolačići, za koje nam je recepte otkrila Ivana.

Zobene tortice s narančom i kokosom

200 g zobenih pahuljica
1 žlica maslaca
1 žlica kokosova ulja
2 žlice meda
žličica cimeta
sok jednog limuna
korica limuna
3-4 naranče
6 g agar agar praha
kokosovi listići
kokosov šećer prema želji i ukusu
100 ml zobenog mlijeka

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Na zagrijanom maslacu i kokosovu ulju lagano prepržite zobene pahuljice. Dodajte med, limunov sok i cimet te kada se sve lijepo sjedini, još vruće stavljajte u male kalupe do pola te utisnite prstima. Ogulite i nasjeckajte naranče te ih stavite kuhati u lonac s kokosovim šećerom. Nakon kraćeg vremena dodajte malo zobenog mlijeka te u malo vode razmućeni agar agar prah. Štapnim mikserom napravite glatku kremu te prelijte zobene pahuljice u kalupu. Nakon nekoliko minuta, dok je još vruće, ukrasite kokosovim listićima.

Zlatni keksi s brusnicama

200 g kukuruznog brašna
60 g kokosova ili nerafiniranog smeđeg šećera
1 žumanjak
100 g maslaca
2 g praška za pecivo
150 g pomiješanih brusnica, lješnjaka i badema
70 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
pola žlice pšeničnog brašna TIP 850
malo soli

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Na podlozi za razvijanje tijesta pomiješajte kukuruzno brašno s praškom za pecivo, soli, žumanjkom, brusnicama, lješnjakom, bademima i uljem. Dodavajte vode prema potrebi i umijesite tijesto te oblikujte kuglu. Pustite da odstoji na hladnom mjestu 1 sat. Valjkom razvaljajte tijesto te izrezujte željene oblike. Stavite na pleh i papir za pečenje te pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 10 do 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.

Loptice od nara i jabuka

500 g jabuka
200 g lješnjaka
šipak
psylium (indijski trputac)
cimet
kokosov šećer
limun
malo praška za pecivo

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jabuke ogulite i naribate. Očistite pola šipka te pomiješajte s jabukama. Dodajte pržene i mljevene lješnjake, cimet, kokosov šećer i sok limuna prema želji i ukusu. Na kraju umiješajte žličicu psylium praha. Kada se postigne kompaktna smjesa, oblikujte kuglice i kratko pecite na 180˚C. Ukrasite rastopljenom tamnom čokoladom i zrnom šipka.

Mirisne kraljice

300 g brašna (može se pomiješati pirovo i integralno pšenično)
malo sode bikarbone
150 g maslaca
40 g smeđeg nerafiniranog šećera
2 žlice kiselog vrhnja
200 g domaćeg džema od dunje i jabuke
3 bjelanjka
sok i korica pola limuna
100 g mljevenih badema
narezani bademi za ukrašavanje

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Od brašna, sode bikarbone, maslaca, šećera, žumanjaka i vrhnja umijesite prhko tijesto. Nakon kraćeg stajanja razvaljajte na 4 mm debljine te s čašicom radite okrugle kalupe. Stavite na papir za pečenje te u pećnici zagrijanoj na 180˚C pecite kratko (10 minuta) te izvadite van. Nakon kratkog hlađenja, svaki kalup premažite džemom te posipajte nasjeckanim bademima. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte limunov sok i koricu te mljevene bademe. Bjelanjke stavite u špricu za šlag i svakoj kraljici napraviti krunu. Ponovno stavite u pećnicu na 10-ak minuta do kolač lijepo porumeni. Na kraju, dok je još vruć, pažljivo obrubite krunu medom.

Medenjaci

350 g pirovog integralnog brašna
1 žličica praška za pecivo
150 g maslaca
2 jaja
100 g oraha
1 žličica cimeta
4-5 žlica meda
muškatni oraščić
korica limuna

Zagreb 171116.
Ivana Bedenik iz Kliklop-a priprema zdravu hranu za djecu vrticke i predskolske dobi koju dostavljaju u ustanove. Pripremaju slana i slatka jela. Sve namirnice su s provjerenih opg-a, s zdravim namirnicama, biranim brasnom, smedjim secerom. U ovoj pripremi slastica pomogla joj je osmogodisnja Korina, koja je mijesila i oblikovala kolace.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

U brašno umiješajte prašak za pecivo, pa zajedno s maslacem dobro izmrvite. Dodajte jaja, mljevene orahe, cimet, med, ribani muškatni oraščić, struganu koricu limuna i sve dobro izradite. Tijesto neka odstoji na hladnom 1 sat, a zatim oblikujte valjke koje treba rezati na jednake komade. Oblikujte kuglice, malo spljoštite te ukrasite polovicama badema, lješnjaka… Pecite na temperaturi od 180˚C oko 20 min dok lagano ne porumene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:46