VIDEO PRILOG O PONOSU BARANJE

ŠARAN NA RAŠLJAMA: Divna priča o tradicijskom ribolovu i pripremi klasika u Baranji!

Bili smo u Kopačevu, lovili ribu, učili pripremati šarana na rašljama i sada želimo sve to podijeliti s vama!

Tog petka probudili smo se negdje malo iza 3 ujutro, „potrpali“ svu potrebnu opremu u auto i krenuli provjeriti kako blagdani izgledaju 290 kilometara od Zagreba. Točnije, u Baranju gdje nas je dočekao gospodin Branko. U rano jutro već smo prošli Osijek i zaputili se u Kopačevo, nekad ribarsko središte ovog kraja koje je znalo brojiti i do stotinjak ribara.

U našim redovima postoje ozbiljni zaljubljenici u dobar fiš i šarana na rašljama, ali nismo zaboravili ni našeg prijatelja i suradnika chefa Christiana Misiraču koji se također zaželio Baranje.

Inače, Badnjak u Baranji teško može proći bez delicija od riječne ribe među kojima su najpopularniji fiš, koji je ovdje poznatiji pod nazivom riblji paprikaš i šaran na rašljama. Ipak, vrijedno je spomenuti kako se ovdje nekad pripremalo tridesetak ribljih jela koji su na žalost s vremenom prilično iščezli. Bilo je tu sušene štuke, ukiseljene ribe, perkelta i brojnih drugih čuda, a na sam Badnjak uglavnom se postilo cijeli dan i jelo se tek navečer.

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Na fotografiji: Karlo Regovic i Kristijan Misaraca.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

„Ovdje se živi u skladu s prirodom, ovaj kraj je bogat ribom i nekad je ovo bilo glavno mrjestilište na slivu Dunava.“rekao nam je Karlo Regović koji nam je ujedno i otkrio male tajne velikih majstora za pripremu šarana na rašljama.

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Na fotografiji: Karlo Regovic priprema sarana.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Ono što je zanimljivo, riblja mliječ se ne baca već se dodaje u riblji paprikaš kojih 15 minuta pred kraj kuhanja.

Imali smo sreće s ulovom i odmah se bacili na čišćenje ribe. Za rašlje je važno ne oštetiti kožu, a sve iznutrice morate temeljito odstraniti kako biste dobili čisto meso. Posebno obratite pozornost da uklonite gorku pločicu koja se nalazi na ribljem vratu odmah ispod škrga jer zna zagorčati okus. Od začina se tradicionalno koristila samo sol, iako ljudi znaju staviti još malo ulja i paprike. Obilno posolite po koži i mesu ribe, budući da će kroz kožu „uzeti“ točno onoliko soli „koliko joj je potrebno“. Rašljama treba malo više od pola sata da budu spremne za jelo, ali dobro pazite kako koža rumeni, budući da tada treba okrenuti.

Iako je najpoznatiji šaran na rašljama, odličan izbor je i deverika. Dunavska bijela riba, koja se hvata baš u ovo doba godine, a primjerci zaju biti i do 2 i pol kilograma. Ona je manje masna, brže se suši od šarana, ali ima jako sočno meso. Također, ima više kostiju ali se brzo i jednostavno odstrane i svakako je riba koju vrijedi kušati.

Što se tiče samih rašlji najbolje je koristiti šibe o svibovine jer će ostati ravne prilikom pečenja, sve pričvrstite paljenom žicom što detaljnije možete pogledati u video isječku.

Recept: Šaran na rašljama

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Kad su rašlje gotove, poslužite ih najčešće uz grah ili krumpir salatu dok vinska pratnja može biti neka dobra čaša graševine. Provjerite naš recept za šarana na rašljama, a cijelu priču o ribljem paprikašu i izboru vina donosimo vrlo brzo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 08:53