GENIJALAN I NUŽAN PROJEKT

BULLIPEDIA: Enciklopedija Ferrana Adrije na 17 500 stranica je od povijesnog značaja!

 / FERRAN ADRIA Official Facebook Page
Ovaj legendarni projekt započet je prije pet godina pa su Ferranovi fanovi i zapravo cijeli svijet gastronomije u iščekivanju od 2012. godine. Što je zapravo tehno-emocionalna enciklopedija kuharstva i što ona znači za nas obične smrtnike?

Originalno je zamišljena kao svojevrsna wikipedija gastronomije, odnosno mjesto gdje ćemo moći dobiti sve informacije koje nam padnu na pamet iz svijeta gastronomije. Adria je otkrio kako se u konačnici radi o 35 knjiga po 500 stranica koje će biti izdane u sljedeće četiri godine. Prvi svezak pod nazivom Bebidas posvećen je pićima i njihovoj definiciji, povijesti i vrstama, a objavljena je u rujnu prošle godine i može se kupiti za 76,92 eura što je oko 570 kuna na njihovom online shopu.

elBullistore

"To je najveća enciklopedija u svjetskoj povijesti koja nije orijentirana isključivo na hranu, a naš cilj je da podijelimo znanje koje smo skupljali godinama!" otkrio je Ferran Adria.

elBullistore

U 2018. godini očekuje se objavljivanje još dva sveska posvećena pićima, a jedan će posebnu pažnju obratiti na koktele. Osim toga možemo očekivati i tematiku obrađenih i neobrađenih namirnica te dublje zadiranje u povijest s posebnim fokusom na doba paleolitika i neolitika. Adria najavljuje kako se prva sljedeća knjiga očekuje u travnju, zatim, svibnju, lipnju i srpnju ove godine.

elBullistore

elBullistore

Podsjetimo, kako poznatom chefu nije stran rad na enciklopedijama budući da je nedavno izdao seriju od sedam svezaka o grandioznom El Bulliju koji se etablirao kao simbol moderne gastronomije. Ipak, moramo spomenuti kako skupljanje ovih knjiga će biti poprilično skup sport budući da se za 12 najavljenih naslova trebati izdvojiti nešto više od 1000 eura, a za kolekciju svih 35 svezaka trebat će izdvojiti više od 3000 eura.

elBullistore

"Rad na knjizi je izuzetno zahtjevan, a mi ih radimo 35! Onda možete samo zamisliti koliki trud je ovdje prisutan!" zaključio je Ferran za Eater.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38