SVJETSKA STRUČNJAKINJA U ZAGREBU

CARMEN SÁNCHEZ GARCIA: "Za svaku hranu postoji maslinovo ulje, velik je izazov pronaći koje!"

U prostoru zagrebačkoga Muzeja Mimara 21. travnja održat će se već šestu godinu zaredom Pink Day, Međunarodni festival ružičastih vina, u organizaciji udruge Women on Wine (WOW) na čelu s osnivačicom Sanjom Muzaferijom.

Bit će to prilika za kušanje ponajboljih ružičastih mirnih vina i pjenušaca domaćih i stranih vinarija te za druženje s vinarima, a u sklopu festivala održat će se i mnoge zanimljive radionice na temu, naravno, ružičastih vina. Radionicu „Ružičasta Dalmacija“ powered by Lidl – sedam različitih rose vina Dalmacije održati će Monika Prović, WSET 3, a Siniša Škaberna AIS 2, imat će zanimljivu radionicu „Rose i slatko: Da ili ne?“ powered by Dolcelaali. Za ljubitelje kvalitetnih maslinovih ulja, kao i svake godine, organizira se Festival Green in Pink. Počasna gošća je renomirana međunarodna stručnjakinja za ekstra djevičanska maslinova ulja, Španjolka Carmen Sánchez Garcia koja će održati radionicu „Time for EVOO...cation“ powered by American Express (EVOO – Extra vergin olive oil), na kojoj će biti prilika za kušanje španjolskih ulja Castillo de Canena, zatim ulja Sassicaia i Frescobaldi te odabrana ulja hrvatskih izlagača maslinovih ulja na Green in Pink-u.

Suradnja sa chefovima

Carmen Sánchez Garcia radi kao konzultant najpoznatijih njemač- kih restorana s dvije i tri Michelinove zvjezdice i kuhara kao što su Nelson Müller, Wolfgang Becker, Dirk Hoberg, Alexandro Pape, Tobias Becker i Jan Maier te kao sommelierka za najjačeg španjolskog proizvođača maslinova ulja Castillo de Canena. Uz brojne renomirane nagrade, ekstra djevičansko maslinovo ulje Castillo de Canena proglašeno je u najpoznatijem vodiču Flos Olei najboljim maslinovim uljem 2018. te je osvojilo prvu nagradu Mario Solinas na najvažnijem natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja u organizaciji Internacionalnog vijeća (International Olive Council).

■ Kada ste i zašto odlučili postati sommelier za maslinova ulja i koliko dugo radite taj posao?

- Otprilike prije pet godina. Radim uglavnom u Njemačkoj gdje i živim, ali najveću inspiraciju pružaju mi putovanja koja obožavam zbog divnih krajolika, raznolike kuhinje i, naravno, odličnih kuhara. Kako kaže moj prijatelj Philipp Kaufmann, ja sam hodočasnik maslinova ulja.

■ Ima li među sommelierima za maslinova ulja više muškaraca ili žena?

- Ne znam, ali u jedno sam sigurna: svi rade fantastičan posao.

■ Ako maslinovo ulje ima vrlo gorak okus, znači li to da je ekstra djevičansko?

- Gorčina nije primarna kod ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Prilikom testiranja trebala bi se osjetiti i voćnost i gorčina, ali moraju biti u balansu. Ako gorčina prevladava, znak je da ulje nije dovoljno uravnoteženo.

■ Prilikom degustiranja maslinova ulja mogu li se, kao kod vina, osjetiti razne arome, na primjer voćne?

- Naravno. To je fascinantna strana ekstra djevičanskog maslinova ulja. Jer, ne smije se zaboraviti da je maslina plod. Postoji mnogo različitih sorti, a svaka od njih ima drugačiju ‘osobnost’. Ova činjenica, u kombinaciji s aromom koju ima taj plod dok je još zelen, kada je berba, daje neslućene kombinacije. Tako arome mogu biti zelene, poput banane, trava i listova masline pa do zrelih poput jagode, crvene jabuke, tropskog voća, pa čak i začina kao što je vanilija ili cimet.

■ Postoje li namirnice uz koje nikad ne biste preporučili maslinovo ulje?

- Za svaku hranu postoji maslinovo ulje, velik je izazov pronaći koje!

■ Uz koje slastice preporučujete maslinovo ulje. I uz koje voće?

- Klasični slatki deserti su nevjerojatni ako su začinjeni s ne previše gorkim ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Slatka podloga dobit će na svježini zahvaljujući njihovoj zelenoj voćnosti. Nadalje, danas se za izradu slastica upotrebljava i povrće, a to je prilika za bezbroj kombinacija i otkrivanja novih osobnosti ulja. Što se tiče voća, moja omiljena kombinacija je ekstra djevičansko maslinovo ulje s mangom. Njegova bogata tekstura i aroma u kombinaciji s različitim maslinovim uljima daje potpuno neočekivane, nove okuse i kada ih probate s njim, zaboravljate da se radi o ulju. To su okusi koje svakako treba istražiti.

■ Najbolja kombinacija koju ste probali?

- Bezbroj ih je, ali reći ću vam jednu, možda zato što je tako jednostavna, a istodobno predivna: nježni sladoled od meda preliven maslinovim uljem. Najprije preko bijelog sladoleda putuju zelene suze maslinova ulja, potom vam do nosa dopire zeleni, svježi miris, a kad ih zajedno stavite u usta, osjećate eksploziju aroma proljetne livade s pikantnom notom i laganom gorčinom. I sretni ste jer je to omogućila samo savršena suradnja prirode, pčela i ljudskog rada.

■ Iz koje zemlje dolaze najbolja maslinova ulja?

- Maslinova ulja nisu vezana za određenu zemlju, uz njezine službene granice. Ona ovise o klimi, tlu... Zamišljam kao da je od njih satkana ‘duga’ koja se nadvija iznad svih dijelova svijeta u kojima rastu ta čudesna stabla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:37