MJEHURIĆI IZ MEĐIMURJA

C´EST BON - SIBON: Upoznajte prvi međimurski pjenušac od vina koje su pili francuski vojnici!

 Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA
Međimurski Sibon upoznali smo na večeri burgera i pjenušaca u čakovečkoj Mundoaki gdje su se prezentirali genijalnom idejom. Naime, prvi put u Hrvatskoj je omogućeno gostima da kreiraju personalizirani pjenušac, a ovo je kratka priča o vinariji koja stoji iza toga.

C´est bon ili u prijevodu "tako je dobro" riječi su kojima su Napoleonovi vojnici opisivali vino za koje se vjeruje da je bilo sorte šipon. Upravo ova francuska fraza bila je nit vodilja za osmišljavanje imena prvog međimurskog pjenušca. Gordan Horvat i Alen Švenda kažu nam kako su se proizvodnjom pjenušaca počeli baviti iz hobija. Alen je diplomirao pravo, a Gordan ekonomiju. Do tada su s vinom bili upoznati samo kad su ga pili, ali čudni su putevi kojima je sve krenulo.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Pjenusac Sibon.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

Na fotografiji: Personalizirani pjenušac Dobre hrane

Na području Međimurja djeluje velik broj vinara, njih otprilike između 50 i 60, te su zaključili kako je proizvodnja pjenušca dobar način da se istaknu i razlikuju od drugih proizvođača. Vinarija je započela svoj rad kao prva tvornica šampanjca u Čakovcu prije 115 godina, bila je u pogonu do 1914. godine, ali se rat umiješao. Drugi pokušaj je nastupio 90-ih godina, ali se tvornica ponovno ugasila. Njima je ovo treća sreća i zasad su jako smo zadovoljni uspjehom. S proizvodnjom pjenušaca počeli su 2011. godine što je zapravo sedam godina njihovog poslovanja.

''Naši se vinogradi nalaze u Štrigovi, naselje Banfi. Osim ove tri navedene etikete, u ponudi imamo i Sibon Gold sa zlatnim listićima, a nadamo se da ćemo u proljeće izaći s Sibone Lady linijom koji će biti nešto slađi. Svjesni smo da se trendovi stalno mijenjaju. Ljudi trenutno preferiraju suha, a ne slatka vina. Ali nitko ne zna do kada će to potrajati. U cilju nam je pratiti trendove i stalno se razvijati.'' - rekao nam je Alen.

Pjenušce rade klasičnom metodom odležavanja na kvascima. Pjenušci na kvascu odležavaju minimalno 18 mjeseci, a rade ih od tradicionalne međimurske sorte šipona/pušipela. Savršeno vino za pjenušac je ono svježe, niskog udjela alkohola i visokog udjela kiselina. Šipon je upravo takvo vino. Zakonska odredba kaže da pjenušac mora odležavati minimalno 9 mjeseci na kvascima, a prema nekim teorijama najbolji postaje nakon ukupno 36 mjeseci odležavanja.

Cakovec, 310118.
Restoran Mundoaka.
Priprema hamburgera.
Na fografiji: Anita Saric, Alen Srenda.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / HANZA MEDIA

''Mi, za sada, izlazimo s našim pjenušcima na tržište nakon 18 mjeseci, ali neke čuvamo na odležavanju tri godine.Trenutno u ponudi imamo Sibon Brut, Sibon Extra Brut i Sibon Rose Extra Sec.''- govori Alen.

Brut i Extra Brut rade od 100% šipona, a Rose Extra Sec od Cabernet Sauvignona. Krenuli su s proizvodnjom od 2 000 boca godišnje, a prošle godine su ih proizveli čak 10 000. Ove godine procjenjuju količinu na otprilike 13 000 boca. Izrada pjenušca nije jednostavan posao, a počinje već u vinogradu. Kada se pripremaju trsovi, potrebno je znati da će to biti grožđe za pjenušac. Prinos po trsu ne bi smio biti veći od 2 kilograma, idealno jedan i pol kilogram. Zanimljiva je i priča o samom nazivu vinarije, koju je Alen s nama nesebično podijelio.

Sibon Facebook page

''Vinarija nosi naziv Sibon jer je, prema legendi, francuska vojska prolazila Međimurjem i pijući šipon govorila: ''Si bon (tako dobro)!''. Stoga smo odlučili nazvati vinariju Sibon!'' - govori Alen.

Dečki se mogu pohvaliti i brojnim priznanjima kad je njihov pjenušac u pitanju. Njihov je Brut prije nešto više od mjesec dana na natjecanju u Njemačkoj osvojio zlatnu medalju i 90 bodova, što je iznimno dobra ocjena za pjenušac. Prošle su godine na Prvom hrvatskom salonu pjenušaca sa Roseom osvojili zlatnu medalju za najbolji hrvatski pjenušac. Također, na međimurskom sajmu vina su više puta proglašeni za vino sajma, među 150 različitih vrsta vina.

Sibon Facebook page

Zaključno im možemo samo poželjeti puno sreće i daljnjeg uspjeha, u koji uopće ne sumnjamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:35