GASTRO PONUDA

DVA POZNATA KUHARA ODABRALA NAJKOBASICU ADVENTA Isprobali su 12 jela na različitim štandovima: 'Izvana je hrskavo, unutra mekano. Sve je kako treba'

 Boris Kovacev / CROPIX
Kobasica od svinjske vratine u brioche pecivu s coleslaw salatom i mladim lukom - pobjednik je gastro testiranja koje su za Jutarnji list proveli chefovi Marin Rendić i Christian Misirača. Ta dva priznata kuhara ispitivala su kvalitetu, izgled i okus kobasica, a pri ocjenjivanju su u obzir uzimali i količinu ili nedostatak priloga, kao i ukupan prezentacijski dojam.

Zadatak chefa Rendića iz restorana Bistro Apetit bio je probati najpopularnije kobasice na Gornjem gradu, a chef Misirača, službeni kuhar nizozemske ambasade u Zagrebu, stručnim je okom i nepcem testirao ponudu kobasica u Donjem gradu. Rendić je najbolje ocjene dao jelima iz RougeMarina i Mundoake, ali je posebno pohvalio i domaću dimljenu kobasicu iz Drniša koju prodaju na štandu Porcus. Na Strossmayerovu trgu za Misiraču su briljirale kobase iz restorana Time i El Toro, a posebno je izdvojio ličku specijalku Kod Likote, gdje je ostao oduševljen dinstanim kiselim zeljem s crvenom paprikom.

1. Istarski kantun, Trg bana Jelačića

Istarska kobasica 23 kn

Ocjena 3

“Struktura mesa je u redu, ali bi kobasica mogla biti malo veća. Vrlo je blagog začina. Kobasica je korektna, ali mogli su se potruditi i više je začiniti kako bi to malo povuklo na Istru. Prolazna je ocjena, ali su se trebali barem prezentacijski malo više potruditi. Od umaka nude samo senf, hren i kečap, mogli su tu biti malo kreativniji.”

Zagreb, 101217.
Trg bana Jelacica.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: Istarski kantun.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

2. 3 praščića, Trg bana Jelačića

Goranska kobasica 20 kn

Ocjena 3

“Kobasica je prolazna i malo je paprenija, što meni odgovara. Napomenuo bih da se nitko nije potrudio ići s nekim prilogom i umakom da nešto svoje iskreira. Sve je pecivo, senf i kobasica. Nadam se da će se ljudi malo pomaknuti s mjesta i raditi druge stvari.”

Zagreb, 101217.
Trg bana Jelacica.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: Tri prascica.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

3. Eat me, Zrinjevac

Češnjovka 25 kn

Ocjena 4

“Prvi ozbiljniji pristup kobasici i na neki način dali su si truda. Vidi se napredak, a komadi masnoće unutar kobasice znače da je domaća. Jako mi se sviđa ljuti umak, ali možda da je malo manje sira i da je zelje prodinstano. Od umaka idu kečap, majoneza i ljuta paprika, a vidi se pomak jer su stavili crveni grah, kukuruz i zelje. Prezentacijski izgleda jako lijepo, možda zbog priloga malo više sliči na tortilju nego na kobasicu.”

Zagreb, 101217.
Zrinjevac.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: Eat me.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

4. Subamrine, Zrinjevac

Lucky the dog 32 kn

Ocjena 4

“Pecivo je obećavajuće jer je s maslacem, a sviđa mi se što su stavili honey mustard. Ovo je jedna fina kobaja blagog okusa koju ‘podiže’ honey mustard. Zelje i karamelizirani luk su u redu, ali najbolje od svega je pecivo koje je mekano i svježe.”

Zagreb, 101217.
Zrinjevac.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: Submarine.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

5. El toro, Strossmayerov trg

Salchichas beef 40 kn

Ocjena 4

“Na oko se vidi da je pecivo dobro i mliječno, nije tostirano i lijepo izgleda iznutra. Uzeli smo sa svim prilozima: pečena paprika s pestom od bosiljka, jalapenos, sweet čili domaće proizvodnje, jogurt i menta, baby špinat i cheddar sir. Kobasica je goveđa, mljeveno meso koje je više nalik na ćevap nego na kobasicu jer nije u ovitku. Jogurt i menta fenomenalno razblažuju okus svega.”

Zagreb, 101217.
Strossmayerov trg.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: El Toro.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

6. Time, Strossmayerov trg

Spicy hot dog 45 kn

Ocjena 5

“Ovo je naš pobjednik. Prezentacijski minimalizam je odličan i sve je smišljeno kako treba. Mladi luk i coleslaw salata su odlični. Imaju jedno od najboljih peciva, uistinu je fenomenalno. Izvana je hrskavo, a unutra mekano. Kobasica je odlična svinjska, nijedan okus ne strši.”

Zagreb, 101217.
Strossmayerov trg.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: Time.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

7. Kod Likote, Strossmayerov trg

Ličanka specijalna 22 kn

Ocjena 4

“Oduševilo me što imaju dinstano kiselo zelje s crvenom paprikom. Kobasica je odlična domaća, a zelje je fenomenalno. Pecivo je isto odlično, a za kobasicu bih čak dao ocjenu -5. Ovo je klasik koji ne odudara od ostalih, ali odudara po tome što je pecivo super, dinstano zelje je odlično, a i sama kobasica isto.”

Zagreb, 101217.
Strossmayerov trg.
Kuhar Christian Misiraca testira kobasice na Adventu.
Na fotografiji: Kod Likote.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

8. Zagorski cug, Strossmayerov trg

Divljač kobasica 25 kn

Ocjena 2

“Prevladava konstantna ljutina, ali je blaga. Kobasica je jako suha i preteška je za žvakanje. Lepinja je sredina, nije odlična, ali nije ni tako loša. Senf - jeftin proizvod. Kobasicu su pekli na roštilju umjesto u kotlovini i zato su je presušili. Ubijen je okus mesa, a za 25 kuna može se dobiti i mnogo bolje.”

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

9. Kod Žganjera, Caffe de Matoš

Debrecinka 20 kn

Ocjena 3

“Osjeća se kim i blago je spicy, no mrvicu fali soli. U usporedbi s divljači iz Zagorskog cuga ova kobasica je mnogo sočnija, ali i dalje predugo stoji vani pa su zbog tog stajanja okusi ‘izašli’. Pecivo je jako suho, a odnos peciva i kobasice je u nesrazmjeru. Ima previše peciva za ovu količinu kobasice.”

Zagreb, 091217.
Marin Rendic, glavni chef restorana Bistro Apetit, ocjenjuje ponudu kobasica na zagrebackom adventu na Gornjem gradu.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

10. RougeMarin, Klovićevi dvori

Marquez janjeća kobasica s tzatziki umakom i tapenadom od crnih maslina 42 kn

Ocjena 4

“Pecivo je hrskavo, nije suho, a odnos kobasice i peciva je odličan. Na prvi okus ima previše maslina, samo se one osjete, ali onda u drugom okusu u aftertasteu dolazi okus kobasice. Kobasica je fina. Kiselina je dobra, jogurt čisti maslinu, a okus janjetine ostaje. Začini su dobro balansirani, a ljutinu tek naknadno osjetiš.”

Zagreb, 091217.
Marin Rendic, glavni chef restorana Bistro Apetit, ocjenjuje ponudu kobasica na zagrebackom adventu na Gornjem gradu.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

11. Mundoaka, Klovićevi dvori

Šiš kobas 40 kn

Ocjena 4

“Na granici je da bude preslano, a začini su u redu. Sama priprema kobasice predugo traje. Pohvalno je što je rade na mjestu i što ne stoji dugo vani, ali nije ugodno stajati 15 minuta na hladnoći. Priprema je trajala 3-4 puta dulje od ostalih. Pecivo je u redu, dok je kobasica presušena.”

Zagreb, 091217.
Marin Rendic, glavni chef restorana Bistro Apetit, ocjenjuje ponudu kobasica na zagrebackom adventu na Gornjem gradu.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

12. Porcus, Klovićevi dvori

Domaća ljuta kobasica 20 kn

Ocjena 3

“Kobasica je uistinu domaća, iz Drniša, što se i osjeti. Meso je standardno svinjsko, a kobasica je dovoljno začinjena i sočna. Prošarana je masnoćom, što je dobar znak jer znači da je domaća. Sama kobasica zaslužuje ocjenu 4, ali joj fali šefov štih, nešto po čemu bi se razlikovala od drugih.”

Svidio vam se članak? Pročitajte još vodiča kroz gastro ponudu na Adventu:

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE: Evo što probati, a što zaobići na poznatom zagrebačkom Fuliranju!

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE Saznajte što ne smijete propustiti na Zrinjevcu i Europskom trgu!

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE ZA ADVENT Konačno smo našli ukusne fritule i pili stvarno dobar grog, otkrili smo i vrijedi li taj čuveni sendvič 72 kune...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:12