VEČERA U KAZALIŠTU

CHEFS' STAGE: Glavni producent spektakla, Rudi Štefan, imat će ozbiljan izazov nadmašiti ovaj performans 2020.!

Gledalište šibenskog HNK pretvoreno je u salu za banket kako bi dostojanstveno zaključili najveće gastro događanje na ovim prostorima

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku u 150-godišnjoj povijesti nikad nije ugostilo toliko kuhara, koliko u dva dana trajanja Chef’s Stagea, međunarodnog kongresa gastronomije i gostoprimstva koji se održao 18. i 19. ožujka u Krešimirovom gradu. Dvije gala večere koje su organizatori predvođeni chefom Rudijem uprizorili u teatru predstavljaju gastronomsko-kulturne događaje par excellence.

Za doručkom u hotelu Ivan drugog dana kongresa jedna od neizostavnih tema bila je jučerašnji kazališni spektakl. Sretnici koji su uspjeli uživati u večeri, jer bilo je šezdesetak mjesta, a sudionika kongresa 600, prepričavali su impresije zavidnim prijateljima i kolegama. Posebno su me stoga razveselili organizatori kad su mi potvrdili mjesta za stolom na drugoj “predstavi”. Kažu iskusni kazališni znalci da su reprize uvijek bolje od premijera iako u ovom slučaju s drugim setom izvođača.

VEČERA ZA DVA BISA

Posjeta restoranu visoke kuhinje uvijek pretpostavlja “dinner and the show”, a koje je bolje mjesto za predstavu od kazališta. Za ovu priliku gledalište šibenskog HNK pretvoreno je u salu za banket, a pozornica (stage!) je prepuštena chefovima. Dizanje kazališne zavjese popratio je pljesak gladne publike i gala predstava je mogla početi.

Otvorio ju je turski chef Maksut Askar (Restoran Neolokal, Istanbul) selekcijom četiri sirove ribe i nekoliko turskih detalja, poput komadića dimljenog gofa, malo citrusa i puno maslinova ulja. Zanimljivo, no ne i impresivno. Marina Gaši (Restoran Marina, Novigrad) nastavila je toplim mousom od dagnji i repovima škampa pečenim na svinjskoj masti.

Briljantna i suvremena kombinacija koja odlično funkcionira. Vrlo ukusne dagnje možda su bile trun preslane, što se s obzirom na uvjete kuhanja u kazalištu da oprostiti. Drugi čin otpočinje Thorsten Probost (Burgvital Resort; Lech am Arlberg) kuhanom janjetinom s rabarbarom i šparogama. Šteta što nije koristio naše divlje šparoge koje bi jelo učinile puno atraktivnijim. Nastavlja Max Leodolter (Restoran Lurgbauer, Austrija) vlastitom interpretacijom bečkog klasika.

Tafelspitz od Angus goveda starog šest godina s pjenicom od hrena i kuhanim povrćem bio mi je najbolje jelo te večeri. Zrela se govedina topila u ustima. Završnicu nam je priredio srpski pastry chef s dugogodišnjom adresom na Manhattanu, Miro Uskoković (Gramercy Tavern, New York). Fudge brownie s marakujom i čipsom od kokosa moćna je slastica dostojna finala te odlično izvedene gastro predstave.

Veliki pljesak zadovoljne publike izmamio je dva bisa kuhara i njihovih brojnih i vrijednih pomoćnika i konobara. Od nekoliko probranih vina Galić koja su se lijepo složila s jelima, posebno želim izdvojiti desertnu graševinu prosušenih bobica iz 2011. godine. Ovo je vino dodatni dokaz potencijala koji postoji u graševini, vjerojatno jedinim hrvatskim vinima kojima možemo ozbiljno konkurirati na svjetskom tržištu.

POSEBAN DODATAK

Jedinstvena večera u izuzetnom ambijentu imala je poseban dodatak i kuriozitet. Petar Grašo, naš poznati glazbenik, u društvu Danijele Martinović na njoj je proslavio svoj 43. rođendan. Slavljenik je i sam iz obitelji vlasnika restorana i kuhara, pa je stvarno bio prikladan celebrity koji je uveličao već ionako veličanstvenu večer u šibenskom teatru. Glavni producent spektakla, Rudi Štefan, imat će ozbiljan izazov nadmašiti ovaj performans na Chef’s Stageu 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:27