S RADIONICA

CHEFS' STAGE MASTERCLASS: Maksut Askar, Tea Mamut i Miro Uskoković u NP Krka radili baklavu!

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
Chefs'Stage ne dokazuje samo da smo gastronomski jedna od najraznolikiju zemlji, nego nastoji i pokazati ljepote zemlje, pa su Masterclassove rasporedili po najljepšim lokacijama oko grada Šibenika

Tako se Masterclass Baklava održao u NP Krka, na otočiću Visovac, smještenom na Visovačkom jezeru. Od 1445. Godine na njemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke,koji s prekrasnim krajolikom čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

Visovac, 180319.
Na otoku Visovcu u sklopu manifestacije Chefs Stage, chefovi Maksut Askar, Miro Uskokovic i Tea Mamut spremali su baklavu na svoj nacin.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Događaj je bio fantastičan: okruženi jezerom, u dvorištu samostana, gostima su baklavu pripremali Maksut Askar, iz restorana Neolokal, Istanbul, Turska, potom chef Miroslav Uskoković iz restorana Gramercy Tavern iz New Yorka i naša slastičarka Tea Mamut koja je svojim slasticama stekla svjetsku slavu, a njima uveseljava Splićane i sve turiste u svojoj slastičarnici O'š Kolač.

Visovac, 180319.
Na otoku Visovcu u sklopu manifestacije Chefs Stage, chefovi Maksut Askar, Miro Uskokovic i Tea Mamut spremali su baklavu na svoj nacin.
Na fotografiji: Chef Tea Mamut.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Svako na svoj način, naravno, poseban, pripremao je baklavu poštujući sve sastojke koji su potrebni za pripremu ovog kolača, ali svaki je napravio drukčiji kolač. Miroslav Uskoković je pokazao kako se okusi baklave mogu naći u sladoledu od vanilije u koji je dodao komadiće prethodno pečenih i karameliziranih kora od baklave, grožđice, sjeckane bademe, pistacije i pekan oraščiće. Sladoled smo probali s gustim, kiselkastim sokom od maline što se pokazalo kao izvrstan spoj.

Visovac, 180319.
Na otoku Visovcu u sklopu manifestacije Chefs Stage, chefovi Maksut Askar, Miro Uskokovic i Tea Mamut spremali su baklavu na svoj nacin.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Maskut Askar nam je pokazao kakve to kore moraju biti za baklavu. Ne one kakve smo naviklu kupovati po našim dućanima i tržnicama, nego nježne, lagane, gotovo prozirne kao najfiniji papir. Svaku je izrezao na trake, premazao maslacem, u svaku stavio narezan marinirani orah i potom zamotao tijesto oko metalnih tuljčića. Nakon što su se zapekli, napunio ih je smjesom mljevenih pistacija sa šećerom u koji je dodao skutu i turskog kajmaka koji, za razliku od našeg nije slan. Smjesom je napunio tuljčiće, poslužio ih sa sladoledom od vanilije i ukrasio čipsom od skorupa (kožica koja se hvata na mlijeku kad se kuha). Zalogaji za dugo sjećanje.

Visovac, 180319.
Na otoku Visovcu u sklopu manifestacije Chefs Stage, chefovi Maksut Askar, Miro Uskokovic i Tea Mamut spremali su baklavu na svoj nacin.
Na fotografiji: Chef Maksut Askar.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Tea Mamut se odlučila na baklavu u obliku košarica. Kore je poslagala u okrugle oblike, stavila sloj sjeckanih pistacija, potom smjesu sira, vrhnja i limunove korice i zapekla. Dok su još bile tople, ukrasila ih je sjeckanim pistacijama, zalila s malo meda, a potom ružinim laticama pomiješanima sa sjeckanim listićima ružmarina. Osvježavajuće, proljetno, kolač koji ćete željeti pojesti u svako doba dana.

Visovac, 180319.
Na otoku Visovcu u sklopu manifestacije Chefs Stage, chefovi Maksut Askar, Miro Uskokovic i Tea Mamut spremali su baklavu na svoj nacin.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Nije samo majstorska izrada tradicionalnog kolača, već cijela atmosfera, krajolik, put do NP Krka, šum bistre vode i pjev ptica te huk vjetra koji nam jedino nije dao mira da potpuno uživamo u delicijama u nama ostavilo priču koju ćemo se još dugo sjećati.

Visovac, 180319.
Na otoku Visovcu u sklopu manifestacije Chefs Stage, chefovi Maksut Askar, Miro Uskokovic i Tea Mamut spremali su baklavu na svoj nacin.
Na fotografiji: Chef Maksut Askar.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:18