TAJNE CHEFOVA

CHRISTIAN MISIRAČA: Mentor novog televizijskog kulinarskog showa odgovara na sva pitanja o mesu za koja ste željeli čuti odgovor!

Marko Miščević / Hanza Media

Chef Christian Misirača otrkio nam je svoje tajne!

Christian nam je detaljno objasnio kako od kupljenog komada mesa izvući maksimum.

Što je T-bone steak?

T-bone steak sastoji se od bifteka i ramsteka, a ime je dobio po svom izgledu u obliku slova “T”.

Kako se ponašati s biftekom?

Biftek nije potrebno pacati, ali ako baš jako želite, nije zabranjeno.

Zagreb, 130617.
Studio Hanza Media.
Pecenje steakova sa Christianom Misiracom za Dobru hranu.
Na fotografiji: Christian Misiraca u pripremi steaka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
 

Kakav ramstek odabrati?

Najbolje je birati ramstek koji je prošaran finom masnoćom, jer će mu ona dati potrebnu sočnost.

Soli li se steak prije pečenja?

Ljudi često misle kako se meso ne smije soliti prije pečenja jer pušta vodu, no soljenje ne mora nužno biti greška. U slučaju da koristimo soli i začine za koje želimo da ostave trag na mesu, poput cvijeta soli, meso je bolje soliti nakon pečenja kako bi se sačuvali svi mirisi i okusi.

Zagreb , 250719.
Test odlezane govedine u mesnici Meat the king.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Kako je najbolje ispeći steak?

Meso se ne smije prepeći je postaje tvrdo. Kad se meso peče tako da zadrži svoje sokove, uvriježen je izraz da je meso “krvavo”, no ono nije krvavo, već je riječ o vlastitom soku mesa, tada je meso najukusnije. Kako bi rekao naš chef Christian, potrebno je jesti trbuhom, a ne očima.

Na kakvoj vatri?

Za pečenje bifteka i ramsteka potrebna je jaka vatra! Naime, tretiranjem namirnica (kuhanje, pečenje) na temperaturi višoj od 100 stupnjeva dolazi do povezivanja šećera i bjelančevina u novu molekulu te se stvaraju nove arome, tvari i okusi – meso postaje ukusnije, pomfrit hrskaviji, a kruh ljepši.

Zagreb, 151213.
City Centar One East.
U City Centru One East odrzavaju se radionice najboljih chefova u sklopu Sajma dobre hrane (Tjedan dobre hrane).
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
CROPIX
 

Koliko je važna kvaliteta?

Pripazite na kvalitetu. Radije smanjite broj priloga i dobar komad mesa poslužite uz neku jednostavnu salatu. Kvalitetnije meso uvijek će opravdati cijenu svojim okusom i mirisom.

Koliko je važno steak izvaditi iz hladnjaka prije pečenja?

Iznimno. Ako je meso prethodno bilo u hladnjaku obavezno ga pustite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se ono malo opustilo.

Zagreb , 250719.
Test odlezane govedine u mesnici Meat the king.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Uljiti meso ili tavu za pečenje?

Uljite meso neposredno prije pečenja, ali nemojte uljiti i podlogu na kojoj pečete. Izaberite neka ulja neutralnija okusom, kao suncokretovo ili blaže maslinovo ulje.

Izdvajamo

Iz drugih medija