Tri provjerena recepta

CIKORIJA, RADIČ I CIKLA: Jedite dobro u siječnju!

Od cikorije možete raditi i juhe, radič koristiti u salatama, a ciklu kiseliti!

Ako tražite bogate i pune okuse, cikorija, radič i cikla ih vam svakako mogu pružiti. Napravite malo neobičniju tjesteninu, rižoto i punjeno povrće kako biste si razvedrili ovaj tmuran i hladan siječanj. Isprobajte recepte i javite nam dojmove!

Špageti s radičem, ricottom i prženim krušnim mrvicama

1 pakiranje sira ricotta
2-3 žlice krušnih mrvica ili sitno namrvljenog starog kruha
1-2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
2 češnja češnjaka
sol i papar
maslinovo ulje
1 glavica Treviso radiča
400 g špageta

Mario Kučera / Hanza Media

Na maslinovo ulje stavite na listiće narezan češnjak, tek koju sekundu da pusti miris pa dodajte na šire trake narezan radič. Podlijte s malo vode ili temeljca da vam se ne uhvati za dno posude. Dinstajte ga kratko, samo da malo povene pa dodajte ricottu i promiješajte da se sve sjedini. Umiješajte kuhane špagete. U maloj tavici na malo masnoće popržite krušne mrvice pa ih pomiješajte s peršinovim listom i posipajte po špagetima.

Punjena cikorija

3 cikorije
200 g kuhane šunke
1 žlica maslaca
mlijeko
brašno
sol
muškatni oraščić
mozzarella
parmezan

Berislava Picek / Hanza Media

Cikoriju prerežite uzdužno pa je stavite u posudu za pečenje. Narežite kuhanu šunku na trakice ili kockice pa pospite po cikoriji. U posudi na laganoj vatri rastopite maslac pa dodajte brašno i potom mlijeko te skuhajte bešamel. Posolite ga i naribajte muškatni oraščić. Prelijte bešamelom cikoriju, poslažite ploške mozzarelle i pospite ribanim parmezanom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 45 minuta do sat vremena.

Rižoto od pečene cikle

500 g riže Arborio
600 g očišćene cikle
1 litra povrtnog temeljca
200 g parmezana
žlica maslaca
2 glavice luka
maslinovo ulje
sol i papar

Beetroot risotto with cheese in frying pan
Getty Images/iStockphoto

Neočišćenu ciklu prepolovite na pola, posolite, popaprite, prelijte s malo malsinovo ulja i zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite u pećnici na 250 stupnjeva oko 35 minuta. Luk izrežite na sitne kockice i prepržite ga na maslinovom ulju dok ne omekša. Zatim dodajte rižu i lagano ju tostirajte na luku. Kad se počne hvatati za dno posude, ulijte malo temeljca. Tako dodajite temeljac dok riža ne postane al dente kuhana, oko 30 minuta. Izvadite ciklu, ogulite ju i narežite na komadiće. Dodajte u rižoto zadnjih 5-10 minuta kuhanja. Maknite s vatre i umiješajte ribani parmezan i maslac. Posolite i popaprite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:13