SJECKANJE ILI BLENDANJE?

ČINI SE DA PESTO CIJELO VRIJEME PRIPREMAMO POGREŠNO: Kako napraviti pesto kao prava talijanska nona?

Ako ste ikada kušali pesto u Italiji, onda ste svjesni da onaj tamo i u Hrvatskoj jednostavno nije isti

Saznali smo kako napraviti pravi talijanski pesto i uvjerit ćemo vas kako zaista postoji velika razlika između onog koji rade talijanske none, vi kod kuće i onog koji kupite u dućanu.

Ručno ga sjeckati ili koristiti mužar?

Većina pesta koje susrećete u Hrvatskoj se razlikuje iz više razloga. Najprije, većina onoga što kupite su pesta koja se izrađuju strojno, obično multipraktikom ili nekim drugim stojem za usitnjavanje/kreiranje paste. Isto vrijedi i za većinu pesta koja se izrađuju kod kuće, ljudi teže dobivanju konzistencije koja nalikuje vlažnoj pasti.

Ako pitate talijansku nonu, radite krivo! Sastojci ne bi trebali postati potpuno homogenizirana emulzija ili pasta, a to se obično događa ako koristite mužar ili multipraktik. Kada tjesteninu ili njoke nadjenete pestom koji ste ručno sjeckali, sitne ''mrlje'' bosiljka se odvajaju na mjestima od maslinovog ulja, vidite jasnu razliku između svjetlijih i tamnijih nijansi.

Odabir pravog bosiljka

Najpoznatiji od svih, pesto genovese, radi se od mladih i malih listova Genovese bosiljka. Za nas ne - Talijane, teško je pronaći Genovese bosiljak u trgovinama. Ali ne biste se trebali previše zamarati s vrstom bosiljka, samo sjeckanje vaših sastojaka, a ne blendanje će uvelike izmjeniti karakter vašeg pesta. Ako u vrtu ili na balkonu uzgajate vlastiti bosiljak, tim bolje!

Selective focus image of some green basil plants in an old terracotta pot.
Getty Images/iStockphoto

Proces izrade

Ako ozbiljno shvaćate izradu pesta, proces je sljedeći. Trebat će vam veliki, oštar chefovski nož. Sjeckanje će trajati otprilike 20 minuta. Sve sastojke trebate dobro usitniti i zatim formirati u veliku nakupinu kvadratnog oblika. Zatim dodajete malsinovo ulje i tada nastaje čarolija.

Kako čuvati pesto?

Čuvajte ga u hladnjaku, zalivenog s tankim slojem maslinova ulja. Također, možete ga zamrznuti u malim vrećicama, dovoljnima za jednu porciju. Koristite ga na tjestenini ili njokama, pizzi ili čak na kruhu.

VIDEO RECEPT DOBRE HRANE ZA BRZI RUČAK: Zanimljivi brzi pesto, a nije od bosiljka!

Zagreb, 100718.
Ljetna lagana jela pripremile su Vana Babic i Anita Saric. Jela su lagana ljetna salata s mladim krumpirom, tjestenina s pestom, batat s cvarcima, slana palacinka, panirana piletina u svjezem preljevu i deserts vocem.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

BRZINSKI RECEPT DANA: Napravite pesto od pistacija i bosiljka za današnji brunch!

pistachio pesto and raw pistachio top view
Getty Images/iStockphoto

NEŠTO NOVO: Tjestenina s pestom od sušenih rajčica

Italian Pasta Penne with Sun-Dried Tomato Pesto, close-up
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15