Ako stavim cijenu u svom dućanu od 160 kuna, imam zaradu od samo 20 kuna jer na razliku od 28 kuna moram platiti još 7 kuna PDV-a. To je prestrašno... Naši stari Slavonci bi se okretali u grobu kada bi vidjeli koliko koštaju čvarci. Kako da ja to objasnim kupcu?!”
NOVE CIJENE
S ovim riječima u svom dućanu dočekao nas je Tomica Galović, poznati proizvođač slavonskih suhomesnatih proizvoda. Uz sve švargle, slanine, kulene i kulenove seke koje prodaje iz vlastite proizvodnje jedino čvaraka nema dovoljno izvan sezone pa ih kupuje od samoborskog proizvođača, tvrtke Frelimo koja proizvodi najbolje čvarke u Hrvatskoj, nagrađivane i na međunarodnim natjecanjima najvišim priznanjima.
Kada smo Miroslavu Mataušiću, osnivaču i direktoru Frelima prenijeli dio muka i jada s kojima se susreću prodavači njihovih čvaraka zbog nove cijene, on nam je odgovorio: - Nisam ni ja najsretniji s ovim povećanjem cijena, a nisam ni jedini koji je digao cijene. Stanje na tržištu svinjskog mesa je takvo da sam morao ići u povećanje cijena svojih proizvoda. U suprotnom bi proizvodio gubitke, a time bih ugrozio i sebe i svojih 15 zaposlenika. Pogledajte, cijena tvrde leđne slanine koja je najbolja za čvarke i koju nabavljam iz Danske skočila je sa 80 eurocenti na 1,45 eura za kilogram.
Ja sam svoju veleprodajnu cijenu digao sa 80 kuna po kilogramu na 105 kuna i mislim da je to cijena ispod koje se u ovim uvjetima cijene sirovine ne može ići. Međutim, zbog poremećaja na tržištu zbog posljedica afričke svinjske kuge koja je poharala pola Europe i Kinu, najvećeg svjetskog potrošača svinjetine u svijetu, na tržištu je sve teže naći svinjskog mesa svih kategorija. - Sva je sreća pa imam desetogodišnju suradnju s danskim proizvođačima svinjetine pa su mi isporučili dovoljne količine za proizvodnju. Ali stanje je toliko neizvjesno da ni sam nisam siguran hoće li imati za mene dovoljno sirovine kada potrošim ovaj šleper slanine - kaže Mataušić.
No, rekordne cijene čvaraka su samo nagovještaj za povećanje cijena svinjskih prerađevina poput slanine, pršuta i kulena. Ako se nastavi ovaj trend povećanja cijena mesa i cijene tih proizvoda bi mogle skočiti oko 30 posto jer domaći prerađivači uglavnom ovise o uvozu svinjetine za preradu iz EU.
RUSKI EMBARGO
Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako je porast cijena svinjetine očekivan jer je ionako cijena dugo bila jako niska zbog poremećaja i viškova uslijed ruskog embarga, a sada je porasla potražnja zbog šteta od afričke svinjske kuge. - U EU je u siječnju cijena svinjske polovice bila 1,34 eura, a u srpnju 1,76 eura. Kod nas cijene prate taj trend. Kako danas čak 95 posto svinja ima visoki postotak mesa, u posljednje vrijeme je vrlo tražena slanina velikim dijelom i zato što su nutricionisti skinuli balast štetnosti sa svinjske masti - kaže Bobetić.
S cijenom od 160 kuna za kilogram čvarci su se probili na treće mjesto na top listi slavonskih specijaliteta. U vodstvu je kulen sa oko 220 kuna za kilogram, domaća suha šunka je oko 200 kuna, slijedi kulenova seka sa 120, te slanina od 80 do 100 kuna. Ili - za kilogram čvaraka može se kupiti više od dva kilograma dalmatinskog industrijskog pršuta s kostima.
MIROSLAV MATAUŠIĆ (VLASNIK FRELIMA): "Naravno da nisam sretan s povećanjem cijena, ali stanje na tržištu svinjskog mesa je takvo da moramo poskupjeti ako ne želimo stvarati gubitke."
TOMICA GALOVIĆ (SLAVONSKI PROIZVOĐAČ): "Stvarno me sramota staviti novu cijenu čvaraka. Naši stari Slavonci bi se okretali u grobu kada bi vidjeli koliko koštaju. Kako to objasniti kupcima?"
BRANKO BOBETIĆ (DIREKTOR CROATIASTOČARA): "Porast cijene svinjetine je zapravo očekivan jer je cijena dugo bila jako niska zbog viškova uslijed ruskog embarga. Nije pomogla ni afrička kuga."